„Uneori se mai întâmplă că patriotismul tinerilor noștri se termină în momentul, în care îi inviți acasă, le propui să-și folosească cunoștințele și, când află salariul, imediat s-a diminuat această tendință patriotică de a-și servi neamul”, a remarcat Iurie Leancă în cadrul unui interviu pentru #diez.
Fiind întrebat despre tinerii moldoveni pe care i-a remarcat în ultima perioadă, istoria sau activitatea cărora i-au stârnit admirația, Iurie Leancă ne-a declarat că, la ediția a VI-a a Congresului Diasporei, care s-a desfășurat la Chișinău la începutul lunii septembrie a anului curent, a cunoscut mai mulți tineri școliți în afara țării, de care a rămas plăcut surprins. „Am luat micul dejun cu 15 tineri, angajați în diverse instituții financiare internaționale, bănci investiționale sau care predau la universități occidentale și am avut o discuție extrem de interesantă cu ei, despre cum ar trebui să promoveze statul altfel de politici, în diverse domenii, pentru a face un salt înainte. Am și convenit cu ei, i-am rugat să pregătească un program de guvernare în baza celor existente, cu idei la mai multe capitole. Le-am zis chiar, că pot să fie și cele mai năstrușnice idei, atâta timp cât sunt argumentate – în politici fiscale, politici ale sistemului de pensii, ale asistenței sociale, politici de atragere a investițiilor”, susține șeful Executivului.
Iurie Leancă așteaptă cu nerăbdare a doua ediție a Galei Studenților Originari din Republica Moldova, care va avea loc pe 27 decembrie la Chișinău, ca să vadă propunerile tinerilor ce-și fac studiile în afara țării. „Sper să nu mă dezamăgească, nici pe mine nici pe noi, fiindcă uneori se mai întâmplă că patriotismul tinerilor noștri se termină în momentul, în care îl inviți acasă, le propui să-și folosească cunoștințele și, când află salariul, imediat s-a diminuat această tendință patriotică de a-și servi neamul. În cazul lor, le-am spus, hai să punem un concept detaliat pe hârtie și după aia să vină acasă și să ne ajute să îl transpunem în viață. Iată, am fost puternic impresionat de discuția cu acești tineri, dar nu doar cu ei. Am văzut și alți tineri, la universități, care pun întrebări foarte mature. Am predat și eu cândva la universitate, după ce mi-am dat demisia de la Ministerul de Externe în 2001 și pot compara, totuși, creșterea spre bine. Și asta nu o spun din politețe, sunt de regulă un om mai direct în exprimare și remarc creșterea calității studenților din Republica Moldova, ceea ce mă bucură foarte mult”, recunoaște Prim-ministrul Leancă.
Interviul integral realizat de #diez cu Premierul Iurie Leancă poate fi citit AICI.