Comportamentele riscante precum consumul de substanțe ilicite, a tutunului și a alcoolului pot avea urmări grave pentru toți cei implicați. Iar lipsa unui prezervativ în buzunar e capabilă să genereze regrete pentru mult timp.
Noi v-am pregătit câteva grafice la subiect, în speranța că vă veți gândi de două ori înainte de a adopta un astfel de comportament.
Conform datelor studiului, vârsta medie a debutului vieţii sexuale la tinerii întrebați, care nu au fost niciodată căsătoriţi şi nu au avut parteneri sexuali cu care au trăit în concubinaj este de 18 ani.
Cea mai „populară” dintre drogurile ilegale este marijuana și hașișul. Judecând după prevalența consumului acestora, ratele de utilizare a drogurilor ilicite pe durata vieţii sunt în scădere.
Deși din 2006 se constată cea mai mare prevalență a fumatului printre tineri, ea nu poate fi tratată ca o confirmarea a faptului că aceștia fumează mai mult, ci mai degrabă a lipsei unor fluctuații.
Practic, 8 din 10 tineri intervievați au consumat băuturi alcoolice pe parcursul ultimelor 12 luni. Iar fiecare al doilea a consumat alcool pe parcursul ultimelor 30 zile.
O prevalență mai mare a consumului de alcool se înregistrează în rândul tinerilor din mediul rural în ultimele 12 luni (79,5%) și a celor din mun. Chișinău în ultimele 30 zile (55,6%).
#####
Directoarea Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” Galina Leșco spune că:
„Ar fi incorect dacă am spune cuiva când ar trebui să înceapă viața sexuală, acest lucru fiecare trebuie să-l decidă pentru sine. Însă înainte de a face acest pas, fiecare e obligat să-și pună întrebările: E un pas benevol? O fac pentru că așa vreau eu sau sunt presat/ă? E decizia mea ori e impusă de partener sau societate? Maturizarea sexuala se încheie la 17-18 ani la nivel fizic, dar cea psihologică nu întotdeauna are loc la aceeași vârstă. Partenerii trebuie să se gândească dacă sunt sufiecient de responsabili pentru a-și asuma consecințele, de exemplu, a unei sarcini nedorite și dacă sunt îndeajuns de conștienți încât ar putea asigura un sex sigur pentru ambii.
Cât despre alcool, tutun etc, în adolescență deseori au loc experimente cu astfel de substanțe. Contează ca tânărul în tot acest timp să fie înconjurat de oameni pe care îi cunoaște, cu care se simte în siguranță și care îl vor ajuta în momentele mai grele. Mesajele din partea adulților bazate pe interdicții nu lucrează. Noi trebuie să le dăm alternative: posibilitate să se ocupe cu un sport extrem, să capete o deprindere nouă. Cu cât mai mult vom interzice, cu atât mai multe probleme vor fi”.