Prim-ministrul Iurie Leancă şi Prim-ministrul României Victor Ponta, aflat într-o vizită în Republica Moldova cu prilejul Zilei Independenţei, au făcut câteva zile prin republică, unde premierul român a făcut câteva donații pentru diferite scopuri.
Ziua s-a început cu o depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, la care au participat prim-ministrul Iurie Leancă, împreună cu Preşedintele Nicolae Timofti şi Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, precum şi membrii Cabinetului de miniştri al Republicii Moldova, prim-ministrul României, Victor Ponta, însoţit de oficiali din Guvernul de la Bucureşti.
Iurie Leancă a spus: „Este nevoie de unitate naţională. Indiferent de locul de trai, indiferent de etnia din care descindem sau de limba pe care o vorbim, suntem cu toţii cetăţeni ai Republicii Moldova. Şi avem misiunea firească să punem umărul la propăşirea ţării.
Şi, după cum nimic nu consolidează mai bine o comunitate, decât provocările cărora trebuie să le facă faţă, vreau să cred că dificultăţile, înainte de toate, economice – prin care trecem în prezent din simplul motiv că am ales calea europeană – ne vor face şi pe noi mai puternici şi mai uniţi. Mai conştienţi de neamul şi ţara cărei aparţinem.
Vă felicit pe toţi cu prilejul sărbătorilor naţionale şi vă asigur că rămân încrezător în viitorul european al Republicii Moldova – un viitor liber, demn şi prosper. Pentru că o merităm cu toţii şi o merită, mai ales, oamenii talentaţi pe care îi are ţara noastră!”
După depunerea florilor la monument, oficialii s-au îndreptat spre Muzeul de Artă al Republicii Moldova, unde Victor Ponta a anunțat că muzeul va fi restaurat cu suportul Guvernului României.
„Cultura a fost întotdeauna afectată pe perioada tranziţiei. Pe acest motiv, sprijinul oferit în finisarea lucrărilor acestei „bijuterii” din inima Chişinăului, este foarte important pentru noi. Sunt convins că acest muzeu va deveni o instituţie unde vor veni copiii, tinerii, oaspeţii noştri, pentru a vedea tot ce este mai frumos”, a Iurie Leancă. Prim-ministrul a mulţumit autorităţilor române în numele său, dar şi in numele Guvernului Republicii Moldova pentru susţinere.
„Sprijinul pentru cultură, pe ambele părţi ale Prutului, este esenţial pentru păstrarea identităţii naţionale şi educarea noilor generaţii. Orice leu cheltuit pentru cultură, românesc sau moldovenesc, este un leu bine investit. Sper ca acest suport să contribuie la redeschiderea acestui muzeul, astfel încât operele de artă să fie expuse din nou publicului larg”, a declarat Prim-ministrul României, Victor Ponta.
Banii oferiţi de Guvernul României vor fi folosiţi pentru finalizarea lucrărilor de restaurare muzeului, începute în anul 2003.
Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” din Chişinău a fost astăzi gazda unui eveniment de excepţie – ceremonia de donare a unui lot de 25 de mii de cărţi în limba română, oferite bibliotecilor Republicii Moldova din partea Guvernului României.
Premierul moldovean a exprimat gratitudine omologului său român pentru acest gest şi s-a arătat încrezător că această donaţie de cărţi va fi de bun augur.
Iurie Leancă a menţionat că pentru prima dată a discutat cu Victor Ponta despre deficitul de carte românească în instituţiile pre-universitare şi bibliotecile Republicii Moldova în data de 22 decembrie 2013, când a fost anunţat despre asistenţa de 20 de milioane de euro din partea Guvernului României pentru reconstrucţia grădiniţelor din ţara noastră. „Şi la acest subiect Domnul Ponta a fost extrem de receptiv. Ceea ce se întâmplă astăzi este o reacţie firească a prietenului nostru Victor Ponta, susţinut de colegii săi din Guvernul României. Sunt convins că această donaţie de cărţi este doar un început”, a declarat Prim-ministrul Republicii Moldova.
La rândul său, Prim-ministrul României a informat că universităţile din România strâng în continuare un număr important de cărţi în limba română, care urmează să fie aduse în Republica Moldova şi să fie accesibile pentru pentru toţi. „În plus, cred că unul din cele mai importante proiecte, pe care îl are România şi de care trebuie să beneficieze profesorii şi copii din Republica Moldova este elaborarea şi accesul la manualele digitale. Multe alte lucruri de acest gen putem şi trebuie să facem îmreună”, a specificat Victor Ponta.
Lotul de mai mult de 100 de titluri de carte conţine literatură de referinţă, literatură clasică universală şi română de la cele mai prestigioase edituri din România.
Mai târziu, Iurie Leancă şi Victor Ponta, au participat la evenimentul de transmitere instituţiilor beneficiare a celor 15 automobile „Dacia Duster” oferite de Guvernului României.
Iurie Leancă a menţionat că automobilele donate vor ajuta functionarii publici din Republica Moldova sa ofere servicii mult mai operativ şi eficient şi a mulţumit colegului său român pentru acest sprijin.
Victor Ponta a precizat că astăzi au fost aduse 15 din cele 50 de automobile, pe care România le donează Guvernului Republicii Moldova, urmând să fie puse la dispoziţia autorităţilor moldoveneşti şi autobuse şcolare.
Beneficiarii celor 15 automobile sunt instituţii de administraţie publică şi din sfera socială din diferite localităţi ale Moldovei. Astfel, de automobile noi de serviciu vor beneficia Spitalul raional Stefan-Voda, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Eexceptionale din Falesti, institutiile sociale pentru persoane adulte cu dizabilitati psihosociale din satul Cocieri, Dubăsari, centrul de plasament din oraşul Bălţi, satul Bădiceni, raionul Soroca şi satul Brânzeni, raionul Edinet. Şi Rezervatia cultural-naturala Orheiul-Vechi a primit în dotare o maşină din această donaţie.
După evenimentele din capitală, oficialii moldoveni și români au mers în comuna Marinici, raionul Nisporeni, pentru a vedea cum decurg lucrările de renovare a grădiniței din localitate. Bugetul total constituie circa 13 milioane de lei, dintre care 9.540 de mii este contribuția României.
„Țin să mulţumesc din tot sufletul cetăţenilor de peste Prut pentru acest sprijin dezinteresat şi ţin să vă dau asigurări că peste un an de zile veţi intra în noua grădiniţă”, a menționat Iurie Leancă.
Șeful Executivului de la București a precizat că cea mai bună investiţie din lume este în copii, fiindcă ei sunt viitorul nostru.
Capacitatea gradiniței aflate în proces de renovare este de șase grupe – 150 de copii. În noua instituție vor fi transferați și cei 50 de micuți din grupele pregătitoare, care în prezent sunt găzduiți în incinta școlii, dar și copiii din satul Heleșteni. În satele Marinici şi Heleșteni locuiesc 2630 de persoane.
Comuna Marinici a rămas fără grădiniță în urmă cu două decenii. Instituția renovată urmează să fie data în folosință în februarie-martie 2015.
Precizăm că în această primăvară, Guvernul de la București a oferit 20 de milioane de euro pentru modernizarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova. Suma va fi investită în 859 de instituții preșcolare, dintre care 130 vor primi bunuri, iar celelalte vor fi reabilitate. Banii vor fi folosiți pentru dotarea cu mobilier a grădinițelor, reparația capitală a clădirilor și a acoperișurilor, schimbarea ușilor și geamurilor, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, lucrări de pavaj, reparații sau construcții ale sistemelor de termoficare, canalizare și aprovizionare cu apă.