BAC 2014: Igor Grosu – Notele nu se vor mai da pe bandă rulantă

minedu
Foto:Igor Grosu PC: Privesc.eu

Viceministrul Educației, Igor Grosu, într-un interviu pentru Europa Liberă, a declarat că nu mai putem continua cu un sistem de instruire în care notele se dau pe bandă rulantă.

Viceministrul Educației a mai spus: „Ceea ce putem spune cu certitudine e că anul acesta avem o sesiune mai integră în comparaţie cu anul 2013. Datele sunt elocvente în acest sens. Am avut mult mai puţine eliminări, de zece ori mai puţine în comparaţie cu ceea ce am avut în sesiunea 2013. La prima vedere, doar 44% au susţinut în sesiunea de bază examenul. Pe ceilalţi 56% îi aşteptăm în sesiunea repetată. În zilele ce au mai rămas au tot timpul la dispoziţie să depună un efort suplimentar şi să vină pentru a susţine examenele de bacalaureat pe care nu le-au promovat în sesiunea de bază.”

La întrebarea de ce totuși au fost 46 lucrări care au fost copiate de pe internet, Igor Grosu a spus că sistemul de monitorizare nu funcţionează de la sine şi cel mai important în orice activitate este factorul uman şi, probabil, pe undeva, în unele centre a fost tratat aşa, cu mai multă superficialitate. „În altă ordine de idei, unii candidaţi pe bune nu au acceptat condiţiile pe care noi am rugat să mergem cu un exerciţiu integru şi au riscat. Ne pare rău pentru că va trebui să ne întâlnim la anul. Şi în acest context iarăşi mă adresez către cei care vor veni în sesiunea suplimentară: încercaţi să vă detaşaţi de tot ce înseamnă aşa-numite oferte care v-ar facilita o trecere mai neortodoxă a bacalaureatului, concentraţi-vă la subiecte, mizaţi pe forţele proprii şi nu pe acele soluţii pe care, din păcate, unii au ajuns în final să constate că, făcând uz de ele, erau cu greşeli şi nu le-au ajutat la nimic.”

#Europa Liberă: Car e soluţia pentru ieşirea din impasul în care se află învăţământul?

Igor Grosu: „Soluţia este foarte simplă: schimbarea de atitudine. Toată lumea trebuie să înţeleagă că nu mai putem continua cu un sistem de instruire în care notele se dau pe bandă rulantă. Deja suntem la a doua experienţă, la al doilea bacalaureat, deci trebuie toţi, de la candidat, părinte, profesor, funcţionar să ne schimbăm atitudinea. Cu cât mai repede o facem, cu atât mai puţine incomodităţi şi frustrări vom avea. Atât.”

Răspunsurile la mai multe întrebări despre Bacalaureat le găsiți pe Europa Liberă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente