Maria Movilă din Sfântu Gheorghe demonstrează că niciodată nu e prea târziu să-ți urmezi pasiunea. La vârsta de 73 de ani, după o carieră îndelungată în calitate de tehniciană dentară, ea a absolvit specializarea Ingineria Mediului la extensia locală a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și se pregătește să-și susțină lucrarea de licență. Lucrarea este dedicată relației dintre oameni și urși, transmite G4media.
Lucrarea sa analizează modul în care pot fi gestionate conflictele dintre oameni și urși, o problemă tot mai des întâlnită în zonele montane din România, inclusiv în județul Covasna. Experiențele de viață, îmbinate cu cercetarea academică, i-au oferit Mariei o viziune unică asupra modului în care putem promova coexistența pașnică între om și natură.
„Am terminat liceul în 1973, atunci nu exista informatică sau prezentări PowerPoint. Am avut mult de recuperat și am trecut prin probleme de sănătate, dar colegii și profesorii m-au susținut”, povestește Maria pentru We Radio Sfântu Gheorghe.
În anul al treilea de facultate a trecut printr-o perioadă dificilă: și-a rupt o mână, iar cealaltă a fost accidentată grav de un container de haine second-hand: „Voiam să-mi îngheț studiile. Dar profesorii nu m-au lăsat, colegii m-au susținut, iar la sfatul unui medic am început exerciții de relaxare pentru gestionarea stresului. Asta m-a ajutat să mă adun în două săptămâni și să avansez rapid și cu lucrarea de licență.”
În perioada următoare, Maria Movilă intenționează să înființeze o asociație de mediu și să contribuie activ la educația ecologică a comunității.
Dincolo de performanța academică, stilul său de viață reflectă valorile învățate: „Spăl vasele și părul cu apă de ploaie, folosesc apa uzată la toaletă, reciclez, am grijă de animale. Acum știu și ce legi pot invoca când e vorba de protejarea mediului. Cunoștințele dobândite la facultate îmi vor fi de mare folos.”
