Au și școlile vacanță? Ce se întâmplă în liceul tău în cele 92 de zile de vară

Clasa-scoala-1536×864-1

Pe 31 mai sună clopoțelul pentru ultima dată într-un an școlar. Oficial, vacanța de vară se declară deschisă! Odată ce calendarul arată 1 iunie, uiți de griji, de lecții și de teme pentru acasă. Dar nu și în cazul în care ești în clasa a IX-a sau a XII-a și ai examene, deoarece absolvenții de gimnaziu și liceu mai au de „muncit”. Probabil te gândești că odată ce începe vacanța și școala ta ia o pauză. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa.

Cele trei luni de vară sunt pline de activități, de la desfășurarea examenelor, la reparație și pregătirea școlii pentru un nou an de studii. Am întrebat profesorii și, în cele ce urmează, îți vom explica ce se întâmplă într-o instituție de învățământ pe parcursul vacanței mari.

Iunie

Pentru elevii de clasa a IX-a și de clasa a XII-a, dar și pentru profesorii acestora iunie este în mare parte despre consultații și examene. În primele zile ale lunii au loc meditații la disciplinele de examene. Ulterior în fiecare instituție din Republica Moldova în care există clase de a IX-a se organizează sesiunea de examene. În școlile care sunt centre de bac are loc sesiunea de bacalaureat.

Tot în iunie, profesorii completează dosarele elevilor, rapoartele de activitate, darea de seamă anuală și registrele. De asemenea, introduc toate datele despre elevi pe portalul SIME. După susținerea examenelor, activitățile nu se încheie; diriginții claselor absolvente trebuie să completeze registrele de note cu seria și numărul diplomelor.

În această lună are loc și o sesiune de lichidare a restanțelor, atât la gimnaziu, cât și la liceu, pentru elevii restanțieri sau corigenți.

În unele școli pe parcursul lunii iunie se organizează tabere cu sejur de zi. Acestea sunt pentru clasele primare și durează trei săptămâni. Apropo, aici găsești o listă a taberelor cu sejur de zi din Chișinău, organizate în afara instituțiilor de învățământ. Totodată, în unele instituții începe reparația.

Iulie

Pe parcursul lunii iulie se desfășoară sesiunile suplimentare de examene. Spre sfârșitul lunii are loc primul tur de admitere a elevilor în clasa a întâi și în clasa a X-a. De asemenea, pe parcursul lui iulie și august se organizează câteva conferințe, seminare, traininguri și cursuri de formare pentru profesori.

Conform articolului 299 din Codul muncii, cadrele didactice beneficiază de 62 de zile calendaristice de concediu pe an, adică două luni de vară. Așadar, în iulie, o bună parte dintre profesori merg în concediu. În acest material, trei profesoare din Moldova ne-au povestit ce fac în perioada verii.

August

August este mai mult despre pregătirea sălilor pentru noul an școlar. Pe parcursul lunii în școli au loc reparații, curățenie și amenajarea claselor.

Tot în luna august se desfășoară turul II de admitere a elevilor în clasa întâi și în clasa a X-a. Pentru elevii care nu au reușit să promoveze examenele de absolvire a clasei a IX-a se organizează o nouă sesiune de examene.

Profesorii pregătesc materiale necesare noului an de studii, revizuiesc și îmbunătățesc curricula, realizează proiectări didactice – planuri realizate pentru a organiza procesul de predare-învățare. Totodată, cadrele didactice participă și la schimburi de experiență între profesori și licee.


Dacă ești elev(ă) și nu știi ce să faci în vacanța de vară, avem pentru tine o listă cu recomandări de activități pentru această perioadă. Mai mult, am pregătit și lista taberelor de vară din Moldova, unde te poți odihni 10 zile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente