Sloganele care au răsunat la Marșurile Pride din ultimii 10 ani

P1044371

De peste 10 ani, de când în Republica Moldova se organizează Marșul Pride, fiecare festival se desfășoară sub un slogan. Acesta vine cu un mesaj care să reprezinte comunitatea LGBTQIA+, să inspire solidaritate și să atragă atenția asupra drepturilor și realităților cu care se confruntă persoanele din comunitate. În acest material, am adunat toate sloganele din ultimii ani, pentru a vedea cum au evoluat.

# Primul marș al comunității LGBTQIA+ din Chișinău a avut loc în anul 2013, după 15 ani de refuzuri. Potrivit Ziarului de Gardă, în ajunul celei de-a 12-a ediții a evenimentului, la cererea primarului orașului, Dorin Chirtoacă, a fost emisă o hotărâre judecătorească prin care s-a interzis marșul, dar s-a permis desfășurarea evenimentului în Parcul Valea Morilor – în incinta Teatrului Verde. Într-un final, organizatorii au stabilit locația – în fața Oficiului Stării Civile, vizavi de Ambasada SUA.

Traseul a fost scurt – 300 de metri – între Ambasada SUA și Universitatea de Stat. Atunci, au participat aproximativ 50 de persoane. Marșul a fost întrerupt la nici jumătate de traseu din cauza contramanifestanților, scria moldova.europalibera.org. Nu am găsit sloganul marșului din 2013.

# Nu am găsit informații referitoare la sloganul de la Marșul Pride din anul 2014.

# În anul 2015, pe 14 iulie a avut loc primul marș-protest al comunității LGBTQIA+ organizat la Bălți. Genericul marșului de protest a fost „Protecție egală pentru toți”.

# În anul 2016, marșul de susținere a comunității LGBTQIA+ de la Chișinău a avut loc pe 22 mai și a avut sloganul „Fără Frică”.

# În anul 2017, marșul de solidaritate cu persoanele LGBTQIA+ s-a desfășurat pe 21 mai, având genericul „Fără Frică”. Participanții au mărșăluit în tăcere, purtând tricouri albe cu mesajele campaniei.

# În anul 2018, marșul solidarității a avut loc pe 19 mai, iar participanții au venit cu un mesaj deosebit, „Fără frică de iubire”.

# În anul 2019, marșul solidarității a avut loc pe 19 mai și a decurs cu genericul „Sunt OK cu mine, nu sunt OK cu ura”.

# În anii 2020 și 2021, marșul nu a fost organizat din cauza pandemiei.

# În anul 2022, Marșul Solidarității a avut loc offline după doi ani de pauză. Sloganul ediției din acel an a fost „Cuvântul este armă”.

# În anul 2023, Marșul Pride a avut loc în data de 18 iunie. Pe parcursul desfășurării festivalului, au avut loc mai multe evenimente, printre care și acordarea premiilor anuale „Strachina de Jmalț și Ligheanul de Plastic”, oferite persoanelor publice, afacerilor, funcționarilor și politicienilor care și-au exprimat dezacordul în raport cu drepturile egale ale persoanelor LGBTQIA+.

Festivalul s-a desfășurat sub genericul „De bună voie și nesilit de nimeni”.

# În anul 2024, marșul s-a desfășurat în data de 18 iunie, iar sloganul a fost: „De la noi taxe, de la stat lege”, prin care comunitatea a cerut statului legalizarea căsătoriilor cuplurilor de același sex și recunoașterea genului pentru persoanele trans.

# În anul 2025, marșul a avut loc în data de 15 iunie. Sloganul „Nu vă jucați cu 5 %!” scoate în evidență faptul că persoanele LGBTQI+ reprezintă cel puțin 5 % din populația țării – o minoritate destul de numeroasă pentru a influența viitorul social și politic al Moldovei.


Tradițional, echipa #diez a participat la Marșul Pride și anul curent. În acest material poți urmă o secvență live de la eveniment.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente