Și în acest an, elevii din clasa IX-a vor continua să susțină examenele în absența camerelor de supraveghere. Ministrul educației, Dan Perciun, a declarat în luna martie pentru #diez că autoritățile nu își doresc să deschidă subiectul la această etapă, optând pentru luarea treptată a deciziilor, în baza rezultatelor obținute. Pe de altă parte, pentru instalarea camerelor se expun mai multe persoane din mediul educațional, inclusiv Elena Vorotneac, profesoară de limba și literatura română și deținătoarea premiului „Pedagogul anului” în 2022.
În cadru emisiunii „Vorbim la pauză”, Elena Vorotneac a menționat că înainte de instalarea camerelor la examenele din clasa a XII-a, profesorilor le venea greu să motiveze elevii să învețe.
Ei spuneau că «o să ne învârtim cumva». De fapt, se trișa. Elevii care erau corecți, care învățau și se pregăteau de teme puteau să aibă aceleași note precum cei care trișau. Acel examen nicidecum nu evalua cunoștințele.
Elena Vorotneac
De asemenea, profesoara spune că înainte se „făceau foarte multe lucruri pe sub masă”, adică se copia și se oferea mită. După instalarea camerelor de luat vederi, potrivit Elenei Vorotneac, lucrurile s-au schimbat spre bine.
Profesoara susține și instalarea camerelor la examenele din clasa a IX-a, fiindcă acest lucru ar permite elevilor care învață să fie admiși la liceele mai bune.
Un elev, dacă nu a obținut o notă într-un mod corect, este mai avantajat la admitere. Eu, de exemplu, în clasa a X-a, iau un elev de nota 10, iar ulterior înțeleg că nici 5 nu pot să îi pun. Cu mare greu îl duc până la bac.
Elena Vorotneac
Unii din societate își doresc să se întoarcă la timpurile vechi. Să se asigure că toți elevii vor trece bacul, că toți copiii vor avea note de 10 fără efort. Eu însă cred că trebuie să depună efort absolut toți și să primească note după merit.
Deși nu vor fi camere, în acest an, corectitudinea examenelor din clasa a IX-a va fi asigurată de 1.000 de voluntari ai MEC.
După rezultatele slabe de anul trecut, când examenele au fost monitorizate parțial, MEC a lansat în acest an mai multe măsuri de sprijin: cursuri gratuite pentru profesori, meditații gratuite la matematică, campania „Ajută un elev” și alte inițiative menite să încurajeze studiul matematicii. Totodată, a fost majorat salariul pentru evaluatori.
Dacă în 2024 au fost verificate centralizat doar 30 % dintre examenele din opt raioane, în 2025 toate testele vor fi corectate la Chișinău.
Tot în acest an, în luna martie, Direcția educație din Chișinău a solicitat MEC să instaleze camere la examenele din clasa a IX-a. După ce a primit aprobarea și a cerut instituțiilor de învățământ să procure camerele, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a criticat decizia – luată de facto de către persoanele aflate în subordinea sa – și a dat vina pe MEC. În cele din urmă, acesta a anunțat că examenele nu vor fi monitorizate video, iar camerele vor fi instalate în alte locații din oraș.