Răspunsuri la 10 întrebări pe care le ai despre examenele de bac

bacc-1

Examenele de bacalaureat încheie o perioadă importantă din viața ta – cea de liceu. Știm că poate fi emoționantă și chiar dacă probabil cunoști majoritatea lucrurilor despre bac, o actualizare a cunoștințelor este mereu binevenită. Poate despre unele nu știai, așa că am decis să venim cu câteva răspunsuri.

#1. Când au loc examenele din acest an?

În fiecare an, elevii susțin patru examene de bacalaureat:
# la limba de instruire;
# la limba străină;
# la disciplina de profil (matematică/istoria românilor și universală/pregătire sportivă/istoria artelor plastice/istoria artei teatrale/teoria muzicii);
# la disciplina la alegere.

Adițional, elevii din școlile cu predare în limba rusă scriu și un test la limba română, iar elevii minorităților naționale – și la limba și literatura maternă (ucraineană, bulgară, găgăuză).

La sesiunea din acest an, examenele au loc în perioada perioada 3-20 iunie, după următorul program:
# limba și literatura română (pentru elevii alolingvi): marți, 3 iunie
limba de instruire: vineri, 6 iunie;
limba străină: marți, 10 iunie;
disciplina de profil: vineri, 13 iunie;
# disciplina la alegere: marți, 17 iunie;
# limba și literatura maternă: vineri, 20 iunie

#2. Cum ești admis(ă) la examene?

Dacă susții examenele de bacalaureat în acest an, cred că îți amintești că înscrierea a avut loc deja. Totuși, îți reamintim că admiterea are loc în perioada 10 ianuarie – 15 februarie a anului în curs și se face la secretariatul instituției în care îți faci studiile.

Atenție! La înscriere, confirmi că ești posesor al actului de identitate (buletin de identitate, buletin provizoriu, pașaport pentru cetățenii Republicii Moldova, permis de ședere pentru cetățenii străini care-și fac studiile în Republica Moldova).

Tot atunci, confirmi limba ta de instruire, limba străină și disciplina la care vei susține examenul la solicitare, conform profilului.

Consiliul profesoral din școala ta este cel care decide dacă ești admis(ă) sau nu la examene. Decizia se ia în funcție de notele obținute la materiile din programul de învățământ. Pentru a putea merge la testări, trebuie să ai note mai mari sau egale cu 5. Dacă nu ești admis(ă) la examene în sesiunea de bază, poți merge la sesiunea suplimentară, dar doar dacă ți-ai lichidat corigențele.

Totuși, dacă nu ai lichidat corigențele în termenele stabilite de instituția de învățământ, ai dreptul să susții bacul în regim de externat începând cu sesiunea din următorul an.

Ce faci dacă nu te-ai înscris(ă) la examen? Dacă nu te-ai înscris la examenul de bac, dar ai urmat integral cursul liceal, vei primi din partea școlii tale un certificat de studii liceale. Ce faci mai departe cu el? Fie vei urma programe de pregătire profesională în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar și profesional tehnic postsecundar, adică vei merge la o școală profesională sau la un colegiu, fie vei susține examenul de bac anul viitor.

#3. Cum poți fi eliberat(ă) de la examene?

Sunt mai multe metode de a obține o notă de 10, din oficiu.

🔵 În primul rând, de la proba de examen sunt eliberați, cu nota 10, din oficiu, elevii care dețin diplome de gradul I, II, III la olimpiadele republicane la disciplina la care au examen de bac, organizate de către minister, în anul absolvirii. Adică, dacă ai obținut locul III la olimpiada republicană la matematică în clasa a XII-a, atunci ai nota 10, din oficiu, și nu vei scrie bacul la această disciplină.

🔵 De asemenea, poți obține nota 10, din oficiu, dacă în una dintre clasele X-XII ai obținut, la disciplina de examen vizată, medalii individuale la olimpiadele internaționale, recunoscute de minister.

Primele două puncte sunt destul de dificile și varianta în care „mă apuc serios de învățat” sună deja mult mai realist. Totuși, cel puțin pentru limbile străine și informatică mai există o opțiune de a primi 10, din oficiu, la bac.

🔵 Tot ce trebuie să faci este să promovezi, pe parcursul învățământului general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine. Dacă dorești să afli mai multe informații despre aceasta, atunci accesează acest link.

🔵 Cam aceeași este ideea și la informatică. Găsești aici un articol la acest subiect.

Apropo, în acest an, un număr record de elevi vor primi nota 10 din oficiu la limbă străină și informatică. 3.138 de candidați vor fi scutiți de proba la limba străină și 397 de elevi nu vor susține examenul la informatică.

#4. Când, cum și unde trebuie să te prezinți la examen?

Examenele nu se susțin în școala în care îți faci studiile, ci într-un centru de bacalaureat. Poți afla în ce instituție vei scrie testările de la profesorii tăi sau de la administrația liceului.

Pentru a avea acces în centrul de bacalaureat și în sala de examen, trebuie să prezinți un act de identitate. Accesul se face cu 30 de minute înainte de începerea probei de examen, la ora 8:30.

În centrul de bacalaureat pe ușa fiecărei săli se afișează lista candidaților (numele, prenumele, limba de instruire) repartizați în sala respectivă. Listele nominale ale elevilor repartizați pe săli de examen se afișează la avizierul Centrului de Bacalaureat cu 24 de ore înainte de fiecare probă de examen.

Elevii se repartizează în sălile de examen câte unul în bancă, în ordine alfabetică, după profiluri, conform listelor afișate.


Recent, am publicat o ediție din podcastul „Vorbim la pauză” despre examenele de bacalaureat. Am discutat cu Elena Vorotneac, profesoară de limba și literatura română, despre cine și cum creează un examen, despre dacă te poți pregăti pentru bac cu o lună înainte de sesiune, despre ce ar trebui să știi pentru a lua o notă mare.


#5. Ce ai voie să iei în sala de examinare?

Pe lângă actul de identitate în original, poți lua cu tine în sala de examinare un pix sau două cu cerneală albastră. Suplimentar, la proba de geografie ți se permite să ai atlase geografice școlare. Apropo, în acest material explicăm cum utilizezi corect și eficient atlasul de geografie.

Totodată, la matematică și la fizică ai voie să mai iei un creion simplu, o riglă și o radieră.

Maculatoarele, sub formă de trei foi A4, îți vor fi repartizate înainte de începutul probei. Vei scrie pe fiecare foaie de maculator numele, prenumele, denumirea instituției de învățământ în care ai făcut studiile, localitatea, raionul, disciplina de examen, data susținerii probei.

Nu este permis să ai la tine următoarele lucruri:
# tabele și notițe;
# manuale și dicționare;
# ceruză;
# calculatoare de buzunar;
# telefoane mobile, ceasuri, stații de emisie-recepție a informației;
# dispozitive electronice sau alte surse de informare.

#6. Cât durează examenul și cum decurge acesta?

Probele de examen încep la ora 9:00. Pentru rezolvarea acestuia se acordă trei ore astronomice (180 de minute). Timpul rezervat pentru realizarea subiectelor se calculează din momentul în care toți candidații din aceeași sală au primit testul de examen.

Ce să faci dacă ai comis o greșeală în test? Dacă ai comis o greșeală, atunci vei tăia cuvântul sau rândul cu o linie orizontală. Varianta corectă o vei scrie deasupra sau în spațiul rămas liber. Nu ai dreptul să utilizezi ceruza, deoarece ea este un material interzis în sala de bac. Ba mai mult, dacă vei lua ceruza cu tine în sală și nu o vei folosi deloc, dar asistenții sau camerele video o vor depista, testul tău oricum va fi anulat. Aceeași regulă se aplică și pentru celelalte materiale interzise.

În timpul desfășurării probei scrise, asistenții din săli nu au voie să ofere vreo indicație candidaților, nu discută între ei, nu rezolvă subiectele de examen și nu facilitează sub nicio formă rezolvarea testului de către candidați. Asistenții nu pot deține cărți, ziare, telefoane mobile și alte dispozitive electronice sau alte surse de informare.

Atunci când elevii predau testele asistenților, ei semnează în borderoul de prezență. Asistenții vor marca cu litera „Z” spațiile libere. Depășirea timpului pentru realizarea subiectelor de examen este interzisă. Ultimii trei candidați rămân în sala de examen până la predarea ultimului test.

În centrul de bacalaureat au acces doar elevii care susțin bacul și persoanele responsabile de desfășurarea sa. Alți profesori, colegi sau părinții nu au dreptul să se afle în instituția cu pricină.

#7. Ce se întâmplă în cazul în care copiezi la examene?

Reamintim, copiatul la examenele de bacalaureat este strict interzis! În primul rând, dacă încerci să copiezi, vei fi identificat(ă) datorită camerelor de filmat, asistenților și chiar detectoarelor de metale. Totodată, e bine să știi că videoclipurile din sala de examene sunt vizionate de mai multe ori, iar rezultatele testelor tale ar putea fi anulate chiar și după ce ai primit diploma de bacalaureat.

Regulamentele menționează că dacă fraudezi sau încerci să fraudezi măcar un test de bac, vei fi eliminat(ă) de la proba de examen, iar testul va fi anulat cu mențiunea „test anulat pentru fraudă”. Un candidat eliminat din examen nu are dreptul de a participa la probele următoare ale examenului și nici la sesiunea suplimentară. De asemenea, toate testele de bac susținute anterior vor fi anulate, indiferent dacă acesta a copiat la ele sau nu.

În asemenea cazuri, vei putea relua susținerea integrală a examenelor naționale de bacalaureat abia în sesiunea de bază din următorul an.

#8. Când vei afla rezultatele?

Rezultatele la examenele de bacalaureat din acest an vor fi anunțate în data de 26 iunie. Acestea le poți afla într-o singură zi la instituția de învățământ în care ți-ai făcut studiile. Totuși, acestea pot fi vizualizate și în format online, pe site-ul bac.gov.md.

La sesiunea de examen, la toate disciplinele de examen se aplică următoarea schemă de notare.

Nota acordată12345678910
Procentajul din numărul total de puncte al testului01-89-1617-2425-4142-5758-7374-8990-9596-100

#9. Cum poți obține o notă mai mare?

La cererea ta, președintele Centrului de Bacalaureat îți poate prezenta lucrarea. După ce primești testul, ar fi bine să analizezi fiecare exercițiu din testul de bac, dar și să verifici dacă punctajul final a fost calculat corect. În cazul în care observi că unele puncte nu ți-au fost calculate conform baremului de corectare, poți depune o contestație. Adesea, în urma contestării, nota ta poate crește. Cel puțin, ea nu va scădea, fiindcă e interzis ca în urma contestării un elev să primească mai puține puncte la un exercițiu decât a avut inițial.

În contestație trebuie să indici exercițiile care ai vrea să fie reverificate. Acestea vor fi revizuite de alte două persoane.

Important! Trebuie să cunoști că persoanele care vor reevalua testul tău vor verifica doar exercițiile menționate de tine, deci fii atent(ă) să nu îți scape niciun item. Vei avea dreptul doar o singură dată să-ți vezi testul/testele și să scrii contestația.

Cererea privind contestația o poți depune doar în decurs de 48 de ore din momentul afișării rezultatelor, în limitele zilei de muncă (orele 9:00-18:00).

Nota pe care o vei primi în urma contestării este definitivă.

#10. Ce se întâmplă dacă lipsești în ziua testării?

Sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat se desfășoară mereu în luna iunie. Astfel, candidații admiși trebuie să se prezinte în sesiunea de bază a examenului. Totuși, ce se întâmplă dacă din anumite motive ai lipsit de la unul dintre examene? Îl vei scrie în sesiunea repetată.

Pentru candidații care, din motive întemeiate, nu s-au prezentat la unul sau mai multe examene în sesiunea de bază se organizează o sesiune suplimentară. Acești candidați trebuie să adreseze o cerere către Comisia Raională/Municipală de Examene în care solicită să fie admiși în sesiunea suplimentară.

Atenție! Cererea trebuie să o depui până la examen sau nu mai târziu de trei zile după acesta. De asemenea, cererea va fi însoțită, obligatoriu, de documente justificative care confirmă absența de la examen.


Nu uita că pregătirea pentru examene este importantă. De aceea, te îndemnăm să mai rezolvi câteva modele de teste pentru bac, pe care le găsești aici.

Totodată, îți mai lăsăm câteva materiale care s-ar putea să ți fie utile:
# lista articolelor care îți pot fi utile la pregătirea pentru examenul de bacalaureat la limba și literatura română;
# lista articolelor care te-ar putea ajuta să te pregătești pentru examenul la geografie;
# lista articolelor care îți pot fi utile la pregătirea pentru examenul de bacalaureat la matematică.

Am pregătit și un ghid pentru bac: tot ce trebuie să cunoască elevii și profesorii despre examen.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente