Ce spune legea despre purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe”

Untitled design (19)
Foto:Telegram/Igor Dodon/Diana Caraman

Astăzi, în municipiul Chișinău se desfășoară un marș dedicat sfârșitului Celui de-Al Doilea Război Mondial. În fruntea sa se află mai mulți politicieni, care se pară că au sfidat prevederile Codului contravențional al Republicii Moldova și au purtat o panglică negru-oranj, cunoscută sub denumirea de panglica „Sfântul Gheorghe”.

Din imaginile prezente pe rețelele de socializare, vedem că panglica negru-oranj este purtată de mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

În data de 8 mai, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a îndemnat cetățenii să respecte legea, să se bucure în liniște de evenimente și să nu transforme această zi într-un prilej de dezbinare sau ură.

Îi îndemnăm pe toți să nu promoveze simboluri care incită la război, să nu încerce să ocolească legea sau să provoace tensiuni în societate. Legea prevede că purtarea simbolurilor care promovează războiul, cum este panglica „Sfântul Gheorghe”, constituie contravenție.

MAI

Autoritățile au prezentat și tipurile de simboluri care pot fi folosite în contextul zilei de 9 mai și nu sunt un mecanism de promovare sau incitare la război.

Codul contravențional prevede amenzi cuprinse între 4.500 și 9.000 de lei pentru persoanele care nu respectă legea.

Confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, se sancționează cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, cu amendă de la 180 la 360 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 360 la 600 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Codul contravențional

Anul trecut, Poliția a documentat 71 de astfel de cazuri.

E de menționat că nu prima dată politicienii de la Chișinău poarte panglica negru-oranj după interzicerea sa din 2022, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

În anul 2022, spre exemplu, ex-președintele Igor Dodon a fost amendat cu 9.000 de lei pentru purtarea panglicii. Totuși, printr-o hotărâre dictată de judecătoarea Angela Catană de la Judecătoria Chișinău, politicianul a scăpat de amendă. Instanța a menționat atunci că liderul socialist a purtat panglica în contextul zilei de 9 mai, dar nu pentru a promova războiul, arată Ziarul de Gardă.

Pe de altă parte, în anul 2022, 17 deputați moldoveni au purtat panglica, iar opt au achitat amenda, cât timp ceilalți au contestat-o în instanță.

De ce încă marcăm, cu atâta fast și mândrie, ziua „victoriei noastre” poți vedea în acest articol.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente