Iuliana Ciobanu și Nicoleta Lupanciuc sunt eleve în cadrul Centrului de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău. Ajunse în anul III de studiu, tinerele urmează să susțină bacalaureatul la profil real. Cu propriile modalități de învățare și gestionare a timpului, Iuliana și Nicoleta au decis să-și împărtășească experiențele din timpul procesului de pregătire pentru examene.
Iuliana este elevă la specializarea Finanțe și Bănci, în timp ce Nicoleta a ales să studieze Impozite și percepere fiscală. Ambele au decis să susțină examenul de bacalaureat, chiar dacă în centrele de excelență și colegii acest lucru nu este obligatoriu. Pentru acest pas au avut nevoie să învețe să-și gestioneze corect și eficient timpul, astfel încât să le reușească atât studiul asupra materiilor de specialitate, cât și îndeplinirea procesului de pregătire pentru bac.
Nota 10 din oficiu
Pe lângă cele trei examene obligatorii de la profilul real – matematica, limba și literatura română și limba străină –, tinerele vor susține examenul la solicitare la istoria românilor și universală. „Pentru mine alegerea istoriei ca examen la solicitare nu este doar o opțiune de examen, ci și o oportunitate de a-mi cultiva o viziune mai amplă asupra lumii și de a înțelege mai bine conexiunile dintre trecut și prezent. Fiecare decizie politică, conflict sau progres economic își are rădăcinile în evenimente anterioare. Ca materie de studiu, istoria mă fascinează prin impactul pe care îl are asupra modului în care percep lumea”, a menționat Iuliana.
În timp ce Iuliana se pregătește intens la toate cele patru examene, Nicoleta are deja o notă de 10 din oficiu la limba străină. Tânăra a susținut examenul DELF la limba franceză, fapt ce-i oferă mai mult timp de pregătire pentru celelalte obiecte de studiu. „Eu sunt o persoană care are nevoie de timp pentru anumite lucruri, de aceea nu am vrut să las pregătirile de examene pe ultima sută de metri. Prin urmare, din luna ianuarie, am început să mă pregătesc în tempo alert”, a zis Nicoleta.
Profesorii pun accentul pe examenul de bac
La sfârșitul anului de studiu, pe lângă examenele de bac, vor trebui să le susțină și pe cele de specialitate. Cu toate acestea, elevele au menționat că, în anul III, profesorii pun mult accent pe susținerea bacalaureatului. Cadrele didactice care predau discipline de examene alocă mult timp recapitulărilor, exemplelor și explicațiilor despre structura testului, despre modalități de rezolvare a itemilor și de gestionare a timpului. Informația pe care trebuie să și-o însușească elevii este ceva mai complexă comparativ cu alte semestre, din moment ce este necesară găsirea unui punct de echilibru între disciplinele de specialitate și acelea de bac.
„Profesorii în colegiu pun un accent considerabil pe bacalaureat, sunt înțelegători și destul de implicați în procesul de pregătire. Acest examen este un punct important în parcursul nostru academic și profesional. Deși disciplinele de specialitate sunt esențiale pentru dezvoltarea competențelor specifice domeniului ales, bacalaureatul rămâne prioritar în acest an de studiu. Obținerea unei diplome de bac oferă mult mai multe oportunități către învățământul superior sau către anumite arii profesionale” – Iuliana Ciobanu.
Cursuri de pregătire vs pregătire individuală
Așa cum examenul la matematică este considerat cel mai complicat pentru elevii de la profilul real, tinerele au recunoscut că acest lucru e valabil și pentru ele. Își doresc rezultate bune, de aceea studiază mult pentru a înțelege și a putea aplica teoriile matematice și în practică, la rezolvarea itemilor. Pe lângă orele de la colegiu, este necesară și o studiere suplimentară a materiei. Prin urmare, Nicoleta a decis să meargă la cursuri de pregătire pentru bac la matematică. Tânăra a considerat că astfel va putea să-și restructureze informația într-un mod constructiv și ușor de aplicat în rezolvarea problemelor. Iuliana, în schimb, a optat pentru pregătire individuală ce constă în consultarea mai multor surse de informație și în rezolvări de exerciții.
Această perioadă este una destul de tensionată, cu un program încărcat și cu studiu aprofundat pentru ambele tinere. La fiecare disciplină de examen, nivelul de pregătire variază, respectiv timpul și modul de recapitulare și asimilare a informației este diferit. Pentru o învățare eficientă, Iuliana și Nicoleta și-au stabilit propriile metode, în funcție de stilul individual de însușire a materialului. Nicoleta și-a făcut un program săptămânal, în cadrul căruia a alocat câte trei sau patru ore fiecărei materii. Ea folosește cărți, broșuri, seturi de exerciții, teste online, chiar și filmulețe explicative de pe YouTube. În cazul unor dificultăți majore, tânăra nu ezită să ceară ajutor profesorilor de la colegiu.
Iuliana, în schimb, și-a stabilit trei metode de studiu care au ajutat-o să asimileze informația și să o structureze într-un format accesibil pentru ea. Una dintre tehnici se numește Pomodoro și constă în împărțirea sesiunilor de studiu în intervale de 25-30 de minute de concentrare intensă, urmate de pauze scurte de cinci minute. După patru astfel de sesiuni urmează o pauză mai lungă, de aproximativ 20-30 de minute. Iuliana mai folosește scheme și hărți conceptuale în scopul memorării vizuale a informației, în special la istorie. Repetarea constantă și exersarea continuă prin intermediul testelor, problemelor, scrierii eseurilor rămâne o metodă pe larg valorificată de ambele eleve. Pe lângă tehnicile recomandate de cele două tinere, te invităm să citești și acest articol.
Job, voluntariat și teatru
Deși dedică cea mai mare parte a timpului cursurilor de la colegiu, tinerele sunt implicate și în alte activități. Iuliana îmbină studiile cu jobul pe care îl are în sfera contabilității. Acest fapt îi permite să aplice practic cunoștințele dobândite în cadrul orelor de specialitate. Nicoleta, în schimb, e pasionată de sport, face voluntariat și e parte a unei trupe de teatru. „Îmi place să fac sport, e un moment de relaxare pentru mine, dar îmi place foarte mult și să mă implic civic. De exemplu, fac voluntariat de peste un an la Startup Moldova, PNTP și alte platforme de tineret. De mai mult timp, sunt membră a trupei de teatru «Ghioceii», alături de care particip periodic la spectacole și la diferite festivaluri.”

Începe cu ceea ce nu-ți place, dar trebuie să faci
Pentru a reuși să fie prezente în toate activitățile și sferele vieții, dar și pentru a se pregăti de examene, tinerele au învățat să-și gestioneze timpul pas cu pas. Una dintre modalitățile pe care le aplică este stabilirea unui orar detaliat în prealabil pentru o săptămâna. Acolo sunt incluse orele de la colegiu, cele de muncă sau de voluntariat și neapărat timpul minim pentru odihnă, de 10 sau 20 de minute între activități. Nicoleta și-a stabilit un principiu al său, pe care îl respectă întotdeauna: „Când nu știi de unde să începi, rezolvă ceea ce nu-ți place sau nu-ți reușește atât de bine, dar totuși trebuie să faci.”
„Pentru studiu, îmi stabilesc sesiuni de învățat într-un interval orar specific. Eu prefer să studiez dimineața, când sunt mai concentrată și energică. În ceea ce privește munca, îmi organizez sarcinile profesionale în funcție de termenele-limită și de complexitatea acestora. Neapărat îmi acord timp personal pentru relaxare, deoarece știu că pauzele sunt esențiale pentru a-mi menține eficiența și concentrarea pe termen lung. De obicei, fac exerciții fizice scurte, meditez sau mă uit la un film pentru a mă destinde și pentru a-mi redobândi energia”, a spus Iuliana.
Iuliana Ciobanu și Nicoleta Lupanciuc consideră că gestionarea timpului și stabilirea unor strategii de învățare adaptate propriilor capacități sunt eficiente în procesul de pregătire pentru bac. Diversificarea tehnicilor de învățare, precum și solicitarea unor cursuri suplimentare pot oferi rezultate favorabile asupra sistematizării cunoștințelor, însă cel mai important pas începe cu stabilirea propriilor scopuri, obiective și așteptări în legătură cu bacalaureatul.