În perioada 14-15 februarie 2025, delegația Republicii Moldova a participat la cea de-a 61-a ediție a Conferinței de Securitate de la München. În cadrul celui mai important forum internațional dedicat securității globale au fost abordate mai multe subiecte de actualitate, precum impactul conflictelor regionale asupra stabilității internaționale, securitatea cibernetică, evoluțiile geopolitice și provocările globale generate de schimbările climatice.
La conferință au participat mai mulți oficiali moldoveni, inclusiv:
# șefa statului, Maia Sandu;
# viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi;
# ministrul apărării, Anatolie Nosatîi;
# ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat cu liderii internaționali despre necesitatea consolidării unității europene și a cooperării democrațiilor în fața provocărilor de securitate actuale. De asemenea, a subliniat importanța unității europene ca fundament al păcii, securității și prosperității. „Nimeni nu-și dorește pacea mai mult decât Ucraina. Și noi, în Moldova, ne dorim pacea – ne dorim o pace durabilă și care să ne mențină în lumea liberă. O astfel de pace nu se poate decide fără Ucraina, și nici fără Europa.”
Mihai Popșoi, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe, a purtat discuții cu mai mulți omologi.
# În cadrul întâlnirii cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, au fost definitivate procedurile interne pentru semnarea acordului de recunoaștere a permiselor de conducere moldovenești. Curând, documentul va fi semnat la Chișinău sau Abu Dhabi. Totodată, a fost discutată posibilitatea deschiderii unei ambasade a Emiratelor Arabe Unite la Chișinău.
# Întrevederea cu secretara generală adjunctă a NATO, Radmila Šekerinska, a presupus discuții despre cooperarea în cadrul Programului Individual de Parteneriat Republica Moldova-NATO pentru 2025-2028, implementarea Pachetului de asistență NATO, creșterea rezilienței și combaterea amenințărilor de securitate, contracararea dezinformării și promovarea activităților de diplomație publică.
# Discuțiile cu omologii din Polonia, Lituania, Islanda și Portugalia s-au concentrat pe subiecte precum: consolidarea relațiilor bilaterale, schimburile economice, cooperarea sectorială și dialogul politic. Un subiect comun a fost securitatea regională, impactul războiului din Ucraina asupra Moldovei și măsurile necesare pentru reziliența energetică.
# La întâlnirea cu secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, ministrul Mihai Popșoi a prezentat acțiunile recente ale autorităților privind pregătirea preluării Președinției Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei (noiembrie 2025 – mai 2026).
# Întrevederile cu omologii din Irlanda, Danemarca și Azerbaidjan au adus trei decizii-cheie: deschiderea Ambasadei Irlandei la Chișinău, extinderea dialogului bilateral în contextul președinției daneze a Consiliului UE (a doua jumătate a lui 2025) și avansarea pregătirilor pentru ședința Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare economică.
Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, s-a întâlnit cu președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Giuseppe Cavo Dragone. Oficialii au discutat despre situația de securitate regională, impactul războiului hibrid al Rusiei asupra Moldovei și sprijinul extern pentru creșterea rezilienței și consolidarea apărării.
Delegația Ministerului Afacerilor Interne, condusă de ministra Daniella Misail-Nichitin, a purtat discuții cu oficialii europeni privind parcursul de integrare în UE, consolidarea securității naționale, rezilienței digitale și cooperării cu UE. În urma acestora, Republica Moldova vizează o cooperare mai strânsă cu structurile europene pentru integrarea în mecanismele comune de securitate, modernizarea infrastructurii digitale, consolidarea protecției cibernetice și combaterea criminalității organizate.
Conferința de Securitate de la München reunește anual lideri politici, experți în securitate și reprezentanți ai societății civile pentru a promova soluții pașnice la conflictele globale, cooperarea internațională și dialogul deschis între state.