Energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” și S.A. „CET-Nord” va costa mai mult. Așadar, locuitorii din Chișinău, Bălți și Comrat vor plăti mai mult pentru căldură. De asemenea, cetățenii Republicii Moldova vor achita mai mult pentru energia electrică. Noile tarife au fost aprobate astăzi, 3 ianuarie, în cadrul ședinței Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Consumatorii care primesc energie termică din partea S.A. „Termoelectrica” vor plăti 316 bani/kWh, fără TVA. Totodată, tariful pentru energia termică livrată cetățenilor va fi de 2 510 lei/Gcal, fără TVA. În ceea ce privește S.A. „CET-Nord”, ANRE a aprobat un preț de 306 bani/kWh pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare, fără TVA. Totodată, prețul pentru energia termică furnizată consumatorilor a fost stabilit la 2 126 lei/Gcal, fără TVA.
În cadrul ședinței, reprezentnații ANRE au stabilit noile tarife pentru energia electrică. Acestea au fost majorate astfel:
# consumatorii contractați de Premier Energy vor plăti 4,10 lei/kWh;
# consumatorii FEE Nord vor plăti 4,68 lei/kWh.
Până în prezent, prețul pentru energia electrică livrată de către Premier Energy era de 2,34 lei/kWh. Conform noilor tarife, cetățenii deserviți de către furnizorul din Chișinău vor achita cu 1,76 lei/kWh mai mult. Pentru clienții FEE Nord, prețurile vor fi crește de la 2,84 lei/kWh până la 4,68 lei/kWh.
În premieră, ANRE a stabilit și tarife diferențiate per ore. Acestea sunt valabile în cazul consumatorilor finali care dețin echipamente de măsurare cu posibilitatea înregistrării consumului de energie electrică pe intervale orare. În acest caz, tarifele au fost aprobate în felul următor:
# Premier Energy – 4,32 lei în intervalul orar 7.0-23.00 și 3,31 lei în intervalul orar 23.00-7.0;
# FEE Nord – 4,89 lei în intervalul orar 7.0-23.00 și 3,90 lei în intervalul orar 23.00-7.0.
Aceste hotărâri vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Din 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai consumă energie electrică produsă la Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. Amintim că Republica Moldova este în stare de urgență. Aceasta a fost declarată după ce Federația Rusă a dat de înțeles că nu își va îndeplini obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuie să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream.
În lipsa gazului rusesc, anul 2025 ar putea să aducă țării noastre o criză umanitară în Stânga Nistrului. Cum vor face față cetățenii Republicii Moldova „amenințărilor” estice și ce urmează după revelion am încercat să vă explicăm în acest articol.
Guvernul a anunțat că, în ianuarie 2025, S.A. Energocom va acoperi necesarul de energie electrică al Republicii Moldova (malul drept al Nistrului) prin producție internă și importuri din România.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.