După ce a fost aprobată majorarea tarifelor la căldură și la lumină, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a anunțat că Guvernul va acorda compensații pentru energia electrică. Aceasta va fi disponibilă pentru toate gospodăriile care s-au înregistrat în sistemul de suport „Ajutor la contor” și care beneficiază de compensații.
Potrivit ministrului, creșterea de tarife va fi acoperită de Guvern pentru toți beneficiarii de compensații care nu consumă mai mult de 110 kWh pe lună, în perioada ianuarie-martie 2025.
Noi am examinat consumul gospodăriilor casnice în perioada ianuarie-martie 2024 și am observat că consumul lunar este de 138 de kilowați-oră pe lună. Cu toții trebuie să depunem un efort, să fim solidari și să consumăm energia eficient. Guvernul a decis să compenseze 80 % din consumul lunar.
Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale
Pentru luna decembrie, bugetul compensațiilor va fi de 500 de milioane de lei. De compensații vor beneficia circa 680 000 de gospodării sau 1,380 milioane de persoane.
Alexei Buzu a declarat că Guvernul va acoperi și creșterile de tarif la energia termică. Consumatorii care primesc deja compensație vor beneficia de o creștere a valorii acesteia. Cu alte cuvinte, compensația pe care o vor primi pentru luna ianuarie va fi mai mare.
Vom ajusta reglementările necesare, iar în luna februarie cetățenii vor cunoaște valoarea acesteia.
Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale
Astăzi, 3 ianuarie, ANRE a aprobat creșterea tarifelor la energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” și S.A. „CET-Nord”. Consumatorii care primesc energie termică din partea S.A. „Termoelectrica” vor plăti 316 bani/kWh, fără TVA. În ceea ce privește S.A. „CET-Nord”, ANRE a aprobat un preț de 306 bani/kWh pentru energia electrică.
Totodată, vor crește și prețurile pentru energia electrică. Consumatorii contractați de Premier Energy vor plăti 4,10 lei/kWh, iar consumatorii FEE Nord vor plăti 4,68 lei/kWh.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.