Începând cu 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai consumă energie electrică produsă la Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. În acest sens, Guvernul a făcut publică lista surselor de unde consumăm acum energie electrică.
Începând cu 1 ianuarie 2025, MGRES/Centrala de la Cuciurgan nu mai furnizează energie electrică malului drept și a livrat doar un volum nesemnificativ de energie electrică pe 1 ianuarie, între orele 0.0 și 1.0. Astfel, consumul este acoperit din surse interne, precum: centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți, centrala hidroelectrică Costești, sursele regenerabile, importul în baza contractelor bilaterale din România și achiziția de pe bursa de energie electrică din România, administrată de către S.A. „OPCOM”.
Pentru ziua de 1 ianuarie, consumul a fost asigurat din următoarele surse:
# import al energiei electrice (RO) – 49,27 %;
# S.A. „Termoelectrica” – 30,37 %;
# energie regenerabilă – 12,42 %;
# S.A. „CET-Nord”– 5,61 %;
# întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,46 %;
# MGRES/Centrala de la Cuciurgan – 0,5 %;
# centralele electrice de cogenerare ale fabricilor de zahăr – 0,37 %.
Guvernul anunță că atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 1 ianuarie 2025, nu au fost înregistrate avarii sau incidente.
La moment, presiunile în toate segmentele sistemului de transport gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz” sunt în limitele parametrilor funcționali. La S.A. „CET-Nord” și S.A. „Termoelectrica”, instalațiile de generare funcționează în regim normal, conform graficului planificat.
Pe malul stâng al Nistrului, acoperirea consumului de energie electrică urmează a fi efectuată de către Centrala de la Cuciurgan, care a început funcționarea pe cărbune. Din datele disponibile public, centrala dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă între 30 și 50 de zile. Volumul disponibil de cărbune este estimat la circa 69 300 de tone.
Ieri, 1 ianuarie 2025, întreprinderile de profil din regiunea transnistreană au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități (cazangerii, case la sol, blocuri multietajate cu încălzire autonomă), fiind deconectați și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni.
Anterior, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Tighina.
De asemenea, așa-numitul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat că 130 de școli din Stânga Nistrului au fost deconectate de la agentul termic, iar elevii vor învăța de la distanță după vacanța de iarnă.
Pe lângă cele 130 de școli, în regiunea transnistreană sunt deconectate de la sistemul de alimentare cu căldură 147 de grădinițe și 130 de clădiri „administrative”, iar conform declarațiilor factorilor de la Tiraspol, rezervele existente vor fi suficiente pentru a alimenta cu gaze naturale instalațiile nedebranșate până la 10 ianuarie curent în partea de nord a regiunii și până la 20 ianuarie curent în partea de sud a regiunii.
Din 2023, Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său odată cu expirarea contractelor în vigoare, adică din 2025. Respectiv, în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit transportul gazului natural rusesc prin teritoriul său, iar Rusia nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuia să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream, dar nu a întreprins nicio măsură în acest sens. În aceste condiții, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din regiunea transnistreană.
În aceste condiții, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că Guvernul, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor noștri din Stânga Nistrului. Ulterior, Maia Sandu a declarat că regimul de la Tiraspol a refuzat ajutoarele umanitare propuse de Chișinău.
În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.
Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.