Alegeri parlamentare în Georgia: partidul „Visul Georgian” câștigă majoritatea cu 54 % dintre voturi

geogia
Foto:Deutsche Welle

Sâmbătă, 26 octombrie, în Georgia s-au desfășurat alegerile parlamentare. Analiștii politici descriu acest scrutin drept unul dintre cele mai importante din istoria țării, deoarece urma să determine dacă cetățenii se vor orienta către parcursul european sau vor rămâne sub influența Federației Ruse. Potrivit rezultatelor preliminare, partidul de guvernământ „Visul Georgian” a acumulat majoritatea, cu 54 % dintre voturi. Grupările de opoziție pro-UE refuză să accepte aceste rezultate și anunță organizarea protestelor, transmite BBC.

La aceste alegeri parlamentare au participat peste 2 milioane dintre cei 3,5 milioane de cetățeni așteptați la urnele de vot, ceea ce constituie 58,94 %.

Partidul „Visul Georgian” al omului de afaceri Bidzina Ivanishvili și-a revendicat victoria, reușind să acumuleze cel mai mare număr de voturi din partea cetățenilor – 1 117 480. Formațiunea politică este urmată de Coaliția pentru Schimbare cu 10,92 % dintre voturi și partidul „Unitate-Mișcarea Națională”, cu 10,12% dintre sufragii.

Tina Bokuchava, președinta formațiunii politice „Unitate-Mișcarea Națională”, a declarat că aceste alegeri au fost falsificate, iar votul poporului georgian a fost fraudat. Tot ea adaugă că partidul său nu va accepta ca viitorul european al Georgiei să fie furat și speră că celelalte grupuri principale de opoziție vor fi de acord asupra următorilor pași. Un alt lider al opoziției, Nika Gvaramia, menționează că partidul „Visul Georgian” a organizat o lovitură de stat constituțională.

Imediat după închiderea secțiilor de votare, două exit poll-uri realizate de companiile Edison și HarrisX arătau că partidul aflat la guvernare a acumulat 40,9 % și, respectiv, 42 % dintre voturi. La polul opus, rezultatele sondajelor de opinie demonstrau că cele patru grupări ale opoziției au obținut 51,9 % și, respectiv, 48 % dintre voturi.

Potrivit portalului de știri Meduza, Ministerul de Interne al Georgiei a deschis și un dosar penal privind posibilele falsificări la alegerile parlamentare. La o secție de votare din orașul Marneuli, mai mulți bărbați au fost filmați în timp ce introduc zeci de buletine în urnele de vot. În urma acestui incident, Comisia Electorală Centrală din Georgia a decis închiderea secției de vot și anularea rezultatelor.

În decembrie 2023, Uniunea Europeană a acordat Georgiei statutul de țară candidată. În iulie 2024, acest proces a fost temporar sistat din cauza adoptării a legii privind agenții străini, inspirată din legislația rusă.

La începutul lunii aprilie a acestui an, partidul care deține majoritatea în Parlamentul Georgiei, „Visul Georgian”, a reintrodus pe agenda parlamentară un proiect de lege cu privire la „agenții străini”. Proiectul a fost propus încă în martie 2023 și a fost votat atunci în prima lectură. Drept urmare, zeci de mii de cetățeni au ieșit în stradă cu drapele ale Georgiei și ale Uniunii Europene. După două zile de proteste neîntrerupte, partidul „Visul Georgian” a retras proiectul de lege, dar fără a retrage și inițiativa. În data de 17 aprilie, parlamentarii au votat din nou în prima lectură această lege, iar oamenii au ieșit din nou să protesteze.

Vedeți aici ce înseamnă legea „agenților străini”, de ce oamenii au protestat masiv și ce s-a întâmplat, de fapt, în Rusia.

Totodată, una dintre colegele noastre a participat la protestele din 2023 și a povestit cum au fost cele două zile, prin ce s-au remarcat, ce elemente de cultură de protest au folosit tinerii georgienii, dar mai ales cum s-au manifestat rușii emigranți din Tbilisi, ce poziție au adoptat în contextul acestor evenimente.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente