„Experiența de muncă acumulată în Moldova este prețioasă pentru dezvoltarea mea.” Patricia Ciobanu, despre studiile în Țările de Jos și stagiul de practică la CRJM

foto main
Foto: Patricia Ciobanu/arhivă personală

Patricia Ciobanu a știut încă din liceu că vrea să studieze în străinătate. Deși Țările de Jos nu era prima ei alegere, a decis să își continue studiile acolo, inspirată de colegii mai mari care i-au povestit despre experiențele lor pozitive. A fost acceptată la Universitatea de Științe Aplicate din Haga și, ulterior, la Universitatea din Groningen, unde a început să studieze Dreptul European și Internațional. Vara aceasta, a avut ocazia să-și încerce cunoștințele în cadrul stagiului Moldova Brain Gain, o inițiativă susținută de #diez și Ambasada Țărilor de Jos, având ca scop dezvoltarea profesională a tinerilor din Moldova.

Patricia a început să studieze mai întâi în orașul Haga, la o universitate de științe aplicate, iar ulterior s-a mutat în Groningen, unde a urmat cursurile universității de cercetare. Tânăra a reușit să se înscrie la ambele universități fără un ajutor extern.

„Toți eram în aceeași situație”

Prima perioadă din timpul studiilor a fost una provocatoare pentru ea. Patricia spune că viața ei de studentă a început în timpul pandemiei de COVID-19 și asta a fost o încercare pentru tânără. Cu toate acestea, cursurile online au fost interactive, au reușit să-i conecteze eficient pe toți între ei, studenți și profesori.

Patricia a remarcat că, deși au existat temeri legate de adaptare, atmosfera de la Universitatea din Groningen i-a permis să se integreze mai rapid. „E o universitate cu mulți studenți internaționali. Toți eram în aceeași situație, iar acest lucru ne-a ajutat să ne sprijinim reciproc.”

În ciuda numărului mare de studenți, Patricia zice că profesorii s-au dovedit dornici să ofere sprijin și ajutor tuturor persoanelor. Pentru ea acest suport a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării sale academice și personale în continuare.

Sursă: Patricia Ciobanu/arhivă personală

„Am reușit să mă implic în multe proiecte”

Motivată de dorința de a acumula o experiență de muncă în țara sa de origine, Patricia a descoperit stagiul Moldova Brain Gain prin intermediul #diez.

Patricia a fost inspirată să lucreze la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) după ce a aflat despre activitatea acestuia de la o fostă stagiară de-ale lor.

Experiența de lucru în Moldova s-a dovedit extrem de valoroasă pentru tânără. Patricia spune că a învățat despre legislația națională și a dobândit cunoștințe despre sistemul juridic din țară: „Am reușit să mă implic în multe proiecte și am fost activă la diverse sarcini, ceea ce este un lucru important pentru un tânăr începător”.

Deși îi era teamă de o barieră lingvistică, deoarece în Țările de Jos a studiat termenii legali în limba engleză, tânăra a reușit să se adapteze și într-un scurt timp a început să discute subiecte legislative în limba română. „Consider că experiența de muncă acumulată în Moldova este prețioasă pentru dezvoltarea mea profesională, mai ales dacă mă voi întoarce în țară în viitor.”

În Țările de Jos, stagiul poate dura până la șase luni. De aceea, experiența de șase săptămâni din Moldova i s-a părut insuficientă pentru o integrare completă, dar suficientă pentru a pipăi cum decurg lucrurile pe piața muncii din țară.

Sursă: Patricia Ciobanu/arhivă personală

„Dacă aș avea ocazia să mă întorc după studii, aș fi încântată să continui lucrul la CRJM”

Tinerei i-a plăcut cel mai mult în cadrul stagiului să descopere cultura organizațională a celor de la CRJM. „M-am simțit foarte bine în echipă, colegii fiind curioși să afle despre experiența mea în Țările de Jos. În Moldova, am observat un efort real pentru a crea relații interumane strânse.”

În cadrul acestui stagiu, Patricia a participat la discuții publice despre legi și a fost implicată în redactarea unora din ele, așa încât acestea să fie pe înțelesul tuturor cetățenilor. „Dacă aș avea ocazia să mă întorc după studii, aș fi încântată să continui lucrul la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, unde am fost stagiară. Totuși, vreau să acumulez mai multe experiențe aici, în Țările de Jos, pentru a putea ulterior contribui semnificativ în Moldova.”

Sursă: Patricia Ciobanu/arhivă personală

În opinia tinerei, țara se află într-un moment prosper, având multe oportunități pentru tineri datorită aspirațiilor de integrare în Uniunea Europeană. „Tinerii trebuie să fie proactivi și să caute oportunități de muncă care să le permită să își organizeze timpul astfel încât să se bucure de hobbyuri și de momente petrecute cu cei dragi.”

Sursă: Patricia Ciobanu/arhivă personală

Patricia le sugerează celor care urmează să aleagă domeniul de studiu, fie în țară, fie în străinătate, să își analizeze valorile și obiectivele personale. „Fiecare parcurs este unic, iar alegerea trebuie să fie autentică. De asemenea, să-ți împărtășești cunoștințele acumulate în timpul studiilor îți poate aduce un sentiment de împlinire.”

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.



Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente