Odată cu începerea unui an nou de învățământ, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a prezentat un raport succint al realizărilor din anul de studii 2023/2024. Astfel, ministrul Dan Perciun a scos în evidență investițiile în infrastructura instituțiilor de învățământ, majorarea salariilor profesorilor și creșterea numărului de persoane înmatriculate la universități și în învățământul dual.
Principalele realizări ale MEC pe parcursului anului de învățământ 2023/2024 au fost prezentate de Dan Perciun în cadrul unei conferințe de presă.
#1. Mai mulți tineri specialiști. În acest an în instituțiile de învățământ din țară s-au angajat cel puțin 407 tineri specialiști. Deși nu par mulți, față de media ultimilor cinci ani, numărul lor a crescut cu 35 %. Anterior, autoritățile au majorat până la 200 000 de lei indemnizațiile primite de tinerii profesori care se angajează în sistem și activează timp de cinci ani.
#2. A crescut cu 54 % numărul tinerilor admiși în învățământul dual. Dan Perciun a menționat că această creștere se datorează inclusiv campaniilor de informare organizate pe parcursul ultimului an de minister.
#3. Salarii mai mari pentru profesori. O altă realizare scoasă în evidență de MEC este majorarea salariilor primite de către profesori și persoanele din domeniul cercetării cu 15 % și, respectiv, 21 %. În acest sens, din bugetul de stat au fost alocați suplimentar 1 miliard de lei. Totuși, Dan Perciun a menționat că „mai avem de lucru la acest capitol”.
#4. Mai mulți tineri admiși în universitățile din Moldova. Mai exact, numărul studenților admiși a crescut preliminar cu aproximativ 10 %. Majorarea este explicată de autorități prin investițiile făcute în universități, lansarea de specialități noi sau promovarea specialității pedagogice.
Pe parcursul fostului an de învățământ s-a mai reușit:
# dublarea burselor la pedagogie;
# implementarea primului pachet de măsuri de debirocratizare;
# oferirea cursurilor de formare continuă gratuite pentru 4 000 de profesori;
# introducerea în Codul educației a noțiunii de ultragiere a cadrelor didactice;
# crearea unui nou plan cadru de învățământ;
# desfășurarea campaniei „FII ONEST, nu copia”;
# crearea unei alocații pentru părinții care își mută elevii din școlile cu mai puțin de 50 de elevi;
# elaborarea unei noi formule de finanțare a grădinițelor.
De asemenea, la capitolul plăților informale, Dan Perciun a menționat elaborarea unui proiect de lege menit să reglementeze donațiile cetățenilor către instituțiile de învățământ din Moldova. De facto, inițiativa a legalizat inclusiv donațiile părinților care până acum erau ilegale, deși persistau amplu în sistem. Înainte să fie votat, cofondatoarea organizației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a menționat că în lipsa altor acțiuni de combatere a corupției în școli, „acest regulament nu își va avea impactul cuvenit”.
Banii investiți în infrastructura instituțiilor de învățământ
În anul 2023, investițiile în infrastructură au constituit 544 de milioane de lei, fiind atrași suplimentar 2,2 miliarde de lei. O parte dintre aceste resurse urmează să fie cheltuite și pe parcursul următorilor ani, ele fiind deja identificate și redirecționate.
Totodată, Dan Perciun a menționat că în perioada 2024/2025 sunt deja planificate investiții de 1,3 miliarde de lei, iar în 2024/2027 – de 2,6 miliarde de lei.
La moment, 40 de milioane de euro au fost mobilizați pentru crearea celor 35 de școli model. Școlile vor fi amplasate în diferite regiuni ale țării și au drept scop atragerea elevilor din diferite localități din preajmă. La moment, această inițiativă se află la faza de contractare a proiectelor.
În cadrul programului Satul European, în anul 2023 s-au realizat deja proiecte în valoare de peste 780 de milioane de lei. Banii au fost destinați școlilor și grădinițelor. În cea de-a doua parte a programului deja sunt planificate investiții în valoare de 446 de milioane de lei.
Din bugetul de stat s-a reușit renovarea unor blocuri sanitare în 22 de școli. În alte 18 școli, urmează să fie construite pe parcursul acestui an de învățământ. De asemenea, cu suportul UNICEF și a Băncii Mondiale, blocuri sanitare urmează să fie construite în alte 142 de școli.
Mai multe detalii despre investițiile în infrastructura instituțiilor de învățământ, inclusiv cea universitară, găsiți în tabelul de mai jos.
Circa 140 de milioane de lei au fost investiți în 2023 și în dotarea instituțiilor de învățământ. Astfel, școlile din țară au primit 5 000 de laptopuri și 40 de autobuze. Alte 29 de autobuze urmează să fie transmise până la finele acestui an.
În anul de învățământ 2024/2025, potrivit MEC, deja sunt planificați 160 de milioane de lei care vor fi investiți în dotarea instituțiilor.