Noutăți bune pentru studenți și elevi. Unele burse au fost dublate

bani
Foto: #diez

Guvernul a votat majorarea burselor de studii pentru elevi și studenți în anul 2024. Proiectul prevede o majorare a tuturor burselor cu 5,5 %, dar și dublarea burselor de merit. În urma majorării, tinerii vor primi suplimentar banii pe care ar fi trebuit să îi obțină până în prezent, dacă hotărârea privind majorarea burselor intra în vigoare în luna ianuarie.

Care burse au fost dublate?

Bursele de merit pentru elevi și studenți au fost dublate, de rând cu plățile lunare de care beneficiază tinerii care studiază la instituțiile cu profil militar. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de miniștri.

Astfel, din acest an, mărimea burselor de merit este următoarea:
# Bursa Republicii – 4 060 de lei (studenți);
# Bursei Președintelui Republicii Moldova – 2 860 de lei (elevi) și 3 690 de lei (studenți);
# Bursa Guvernului – 3 380 de lei (studenți);
# Bursa „Gaudeamus” – 2460 de lei (elevi).

În prima coloană de mai jos puteți vedea care a fost mărimea burselor de merit în anul 2023, iar în a doua veți vedea care este valoarea acestor burse în anul 2024.

De asemenea, ministerul a votat dublarea soldele lunare pentru elevii și studenții instituțiilor de învățământ din domeniul militar și a ordinii publice, acestea urmând să constituie 400, și respectiv, 500 de lei.

Ce burse au mai fost mărite?

Tot astăzi, Guvernul a votat majorarea cu 5,5 % cuantumul burselor lunare pentru elevii din colegii, școli profesionale și centre de excelență, precum și pentru studenți, masteranzi și doctoranzi. În acest scop, din bugetul de stat au fost alocate suplimentar circa 48 de milioane de lei.

🔵 În urma modificărilor, bursa elevilor din învățământul profesional tehnic va varia între 745 și 970 de lei, iar bursa socială pentru aceștia va constitui 570 de lei. 

🔵 Pentru studenții de la licență valoarea bursei va fi între 970 și 1 235 de lei, iar masteranzii vor primi burse în valoare de 1 325 de lei. Bursa socială pentru studenții de la ciclul I și II de studii va fi de 655 de lei lunar. 

Pentru studenții-doctoranzi Bursa de excelență a Guvernului va constitui 3 165 de lei, cu 165 de lei mai mult față de anul trecut, iar bursa pe domenii științifice – 2 640 de lei, mai mult cu 140 de lei.

Amintim că, la sfârșitul anului 2023, Guvernul a stabilit noi burse pentru studenții de la Pedagogie. Cea mai mare dintre ele constituie astăzi 3 500 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente