(foto) Rusia a bombardat spitalul național de copii din Kiev. Bilanțul deceselor a ajuns la 27 de persoane

Ucraina razboi unian Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei
Foto: Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei

În data de 8 iulie 2024, armata rusă a lansat un atac cu 40 de rachete asupra mai multor regiuni ale Ucrainei, inclusiv asupra unui spital pentru copii din Kiev. Președintele Volodâmâr Zelenski a declarat că pe parcursul zilei au fost atacate orașe precum Dnipro, Krâvâi Rih, Sloveansk și Kramatorsk.

Clădirea spitalului național pentru copii Охматдет (Ohmatdet) a fost distrus. Despre aceasta a relatat redacția ucraineană Suspilne. De asemenea, informația a fost confirmată ulterior de către administrația publică locală din oraș, reprezentanții acesteia menționând că „rușii au lovit intenționat copiii astăzi”.

Partea rusească a afirmat că ținta atacului din Kiev a fost fabrica militară Артем (Artem). Prin urmare, în rapoartele ruse nu s-a indicat despre țintele civile.

Sursă: UNICEF Moldova

Volodâmâr Zelenski, într-o postare de pe Telegram, a menționat că armata rusă a folosit în atacul său asupra Ucrainei rachete de diferite tipuri. Centrul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei a declarat că la spitalul național pentru copii au fost găsite fragmente ale rachetei X-101. Respectiv, se presupună că atacul asupra punctului civil a fost realizat cu acest model de armă.

„Întreaga lume trebuie să se hotărască să pună în sfârșit capăt loviturilor rusești. Crimele sunt săvârșite de către Putin. Numai împreună putem aduce adevărata pace și securitate”, a evidențiat președintele ucrainean în postarea sa în dimineața zilei de 8 iulie 2024.

Inițial, după ce soldații ruși au atacat Kievul, au fost anunțate cinci persoane decedate. Momentan, sunt înregistrați 27 de oameni morți, printre care patru sunt copii. Alte 117 persoane au fost rănite și șapte au reușit să fie salvate.

Potrivit unor martori oculari, în timpul bombardamentului acestui spital pe masa de operație se afla un copil. Au decedat și medici. Autoritățile orașului Kiev au declarat data de 9 iulie 2024 zi de doliu.

Reprezentanții Casei Albe condamnă lansarea rachetelor asupra punctelor civile. „Atacul de astăzi (8 iulie 2024) asupra Ucrainei, în special asupra spitalului pentru copii, demonstrează prețul teribil pe care Vladimir Putin este gata să-l plătească în acest război”, a declarat Michael Carpenter, directorul pentru Europa din Consiliul de Securitate Națională al SUA, într-o conferință de presă la Washington, transmite European Truth.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit și ea cu o reacție în acest context pe rețele de socializare.

„Este șocant că unii încă mai neagă aceste atrocități. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime de război. Haideți să fim uniți pentru dreptul la viață al acestor copii și al multor copii traumatizați în război, pentru un viitor în care fiecare copil să aibă șansa de a trăi în pace și bunăstare”, a menționat șefa statului.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente