Absolvenții de liceu și ai programului de licență pot beneficia de o bursă de studii în Slovacia

studenți tineri
Foto: erasmusu.com

Guvernul Republicii Slovace oferă două burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova, pentru anul academic 2024/2025. Acestea sunt destinate atât ciclului I, studii superioare de licență, cât și ciclului II, studii superioare de masterat.

Doritorii se pot înscrie la o specializare din următoarele domenii:
# formarea cadrelor didactice și științe ale educației;
# economie și management (excepție: turism);
# ecologie și științe ale mediului;
# biotehnologie;
# agricultură și peisaj;
# știința și tehnologia lemnului;
# silvicultură (excepție: serviciile ecosistemice forestiere, tehnologia forestieră);
# medicină veterinară;
# medicină generală (excepție: biofizică medicală, biochimie medicală, clinică și farmaceutică, neuroștiință medicală);
# stomatologie;
# farmacie;
# științe medicale (excepție: igienă dentară, nutriție fiziologică și clinică, fizioterapie, tehnologie radiologică, tehnică dentară);
# sănătate publică;
# inginerie mecanică;
# inginerie civilă;
# cibernetică;
# inginerie electrică și electronică;
# inginerie chimică și tehnologie;
# știința alimentelor;
# ingineria de transport (excepție: servicii de transport, servicii poștale, logistică);
# extracția și prelucrarea resurselor pământului.

Procesul de înscriere

Înainte de a depune actele, trebuie să te înregistrezi pe pagina oficială a proiectului de burse. Poți face asta aici. Va trebui să completezi un formular. După înregistrare, vei primi un e-mail de confirmare și o parolă cu care va trebui să te conectezi la contul tău.

Ulterior, va trebui să completezi o cerere de înscriere și să atașezi o serie de acte obligatorii. Dacă un document nu va fi atașat la cerere, dosarul nu va fi acceptat de Ministerul Educației, Cercetării, Dezvoltării și Tineretului din Republica Slovacă și va fi exclus din concurs.

Înscrierile sunt deschise până în data de 30 mai 2024.

Acte necesare

# Act care atestă nivelul tău de studii – diploma de bacalaureat sau diploma de absolvire a licenței. Este necesară o confirmare a semnăturilor și a ștampilelor de pe certificatul de studii de la autorități (MEC sau ANCE). De asemenea, este necesară o traducere autorizată a acestui document în limbile engleză, slovacă, cehă, franceză sau spaniolă. Tinerii care nu au finalizat studiile până în momentul înregistrării pot atașa documentul până în data de 31 august.

# Foaie matricolă. Trebuie să fie indicate rezultatele tale din fiecare an de liceu, dacă te înscrii la licență, sau de la fiecare disciplină de la universitate, dacă te înscrii la masterat. Și în acest caz, tinerii care nu au finalizat studiile până în momentul înregistrării pot atașa documentul până în data de 31 august.

# Scrisoare de acceptare de la o universitate publică din Slovacia este necesară doar pentru cei care vorbesc limba slovacă și s-au înscris deja la universitate. Documentul poate fi atașat până în data de 31 august.

# Certificat de naștere. Actul trebuie să fie tradus în una dintre limbile slovacă, cehă, engleză, franceză sau spaniolă.

# O fotografie de mărimea 3,5 × 4 cm în care fața ta să apară complet, fără ochelari cu lentile întunecate, cu distanța de la ochi la bărbie de cel puțin 13 milimetri. Fotografia trebuie să aibă o rezoluție minimă de 350 × 400 pixeli.

# Scrisoare de recomandare. Câte două scrisori de recomandare de la profesorii tăi de la liceu sau de la cei de la licență.

# CV și scrisoare de intenție. În scrisoarea de intenție trebuie să explici de ce ai ales să studiezi în Slovacia, de ce ai ales specializarea pe care ai indicat-o și cum îți vezi viitorul după absolvire.

# Pașaport. Copia paginilor din pașaport care conțin datele personale.

# Cererea de înscriere. Printează PDF-ul cererii completate, pe care îl poți găsi în contul tău, în secțiunea „1. Cereri”, sub denumirea „Document”. Trebuie să semnezi pe ultima pagină a formularului.

Studiile vor avea loc în limba slovacă. Persoanele selectate vor avea posibilitatea să urmeze cursuri gratuite de limba slovacă în perioada 2 septembrie 2024 – 30 iunie 2025. Mai multe informații privind cursurile de limbă slovacă poți citi aici.

Valoarea bursei de studiu și taxe

Atât la licență, cât și la masterat, se va oferi aceeași bursă. Banii vor fi repartizați după cum urmează:
# bursă lunară – 400 de euro;
# alocație unică la începerea studiilor – 100 de euro;
# alocație unică la finalizarea studiilor – 200 de euro;
# indemnizație lunară – 80 de euro.

Prețul mediu pentru cazarea în cămin variază între 92 și 100 de euro pe lună. În cazul schimbării locului de trai, este posibilă ajustarea cuantumului bursei lunare. Tariful pentru mese este de 11 euro pe zi.

La începerea studiilor, trebuie achitat:
# examenul medical pentru poliția străină – între 130 și 169 de euro;
# interviul de admitere – între 20 și 80 de euro.

Mai multe detalii despre taxe citește aici.

În cazul în care ai întrebări sau neclarități, poți apela la numărul de telefon: +421907551404 sau la adresa de e-mail [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente