Ce trebuie să știți dacă vreți să investiți bani în start-upurile din Moldova

bani123234
Foto:Mirela Kaneva

Dacă citiți acest articol, probabil sunteți interesați de ecosistemul de start-upuri din țara noastră și poate chiar planificați să investiți în unele start-upuri locale. Da, ar putea părea complicat la început – care sunt procesele, de unde să începeți, în ce start-upuri să investiți o sumă de bani, unde puteți face cunoștință cu fondatorii acestora și încă multe alte întrebări. Acest articol are scopul de a vă oferi răspunsurile și de a vă face o mică introducere în lumea start-upurilor din Moldova.

Totuși, trebuie să vă atenționăm că, dacă decideți să faceți investiții în start-upuri, aceasta nu vă garantează venituri 100 %. Este important să înțelegeți că investițiile în start-upuri sunt de risc înalt și probabilitatea ca acestea să eșueze în etapa lor incipientă de formare este mult mai mare în comparație cu etapele ulterioare de evoluție ale start-upurilor. Statisticile ne arată că aproximativ 70 % dintre start-upuri falimentează în primii cinci ani de activitate.

Mențiune: experții recomandă ca din suma totală pe care o alocați investițiilor, start-upurilor să revină 10-20 % din buget.

După ce ați aflat această informație și doriți să mergeți mai departe cu investițiile, atunci ce veți citi mai departe o să vă fie util.

Investițiile individuale

Dacă ați decis să investiți în start-upuri, trebuie să înțelegeți în general ce înseamnă start-up. În acest articol am explicat.

Următoarea etapă este să vă alegeți start-upurile în care ați vrea să investiți. Aici vă poate ajuta Fundația Startup Moldova, care vă poate pune în legătură cu fondatori de start-upuri cu potențial. Startup Moldova dispune de o bază de date cu start-upuri categorizate pe trei grupuri:
#1. start-upuri care caută investiții acum;
#2. start-upuri care planifică să înceapă o rundă de investiții în următoarele 12 luni;
#3. start-upuri care în prezent nu caută investiții.

În funcție de etapă și bani, vă putem sugera în care start-upuri să investiți.

Olga Melniciuc, directoare generală Startup Moldova

În acest articol am adunat start-upurile din Moldova pe care merită să le urmărești în anul 2024.

De asemenea, în Moldova avem organizații care desfășoară programe de accelerare pentru start-upuri. Acestea îi ajută practic să crească de la zero.

Organizațiile precum Dreamups, XY Partners, YEP Moldova, Technovator etc. au multiple programe de accelerare pentru start-upuri. O modalitate de a afla care sunt start-upurile cu potențiale este să mergeți la sesiunile de pitching pe care le organizează și să vă răspundeți la întrebarea: „Pe cine să aleg?”.

Se consideră că dacă un start-up intră într-un accelerator, atunci riscul acestui start-up de a eșua devine tot mai mic. De ce? Pentru că există mulți oameni care îl ajută în accelerator să se dezvolte și să obțină cunoștințele necesare pentru a scala.

A doua etapă – grupurile de investitori

Dacă investitorul nu vrea să se ocupe singur de toate aceste procese, să aleagă individual start-upul/start-upurile, atunci poate deveni membru în organizațiile Business Angels Moldova (BAM) sau la Mozaic. Aceste două organizații au o bază de persoane care investesc activ în start-upurile locale, respectiv puteți beneficia de expertiza lor și într-un final vă expuneți unui risc mai mic în procesul de investiții.

Business Angels Moldova este o asociație care include oameni de afaceri cu experiență care investesc în start-upuri aflate în stadiu incipient de dezvoltare. BAM facilitează conexiunea între investitori și start-upuri. De asemenea, oferă investitorilor instruiri permanente și acces la lista start-upurilor care caută investiții. Pe lângă asta, organizează și Deal Dinner cu îngerii investitori, unde au discuții cu fondatorii de start-upuri și așa pot decide în care dintre ele să investească. Dacă vreți să deveniți investitor în comunitatea Business Angels Moldova, completați acest formular.

BAM are o comunitate de 11 investitori, iar abonamentul anual pentru a fi membru în asociație este de 540 de dolari pe an. De obicei, suma minimă pe care o investește un business angel într-un start-up este de 5 000 de dolari.

Mozaic efectuează verificări amănunțite ale start-upurilor (due diligence) și facilitează investițiile colective prin sindicate. Mai simplu spus, investitorii creează un fond comun și investesc în grup în start-upurile tehnologice. De asemenea, Mozaic organizează sesiuni de pitch la care sunt invitați investitorii. Dacă vreți să deveniți investitor în comunitatea Mozaic, completați acest formular.

Diferența dintre BAM și Mozaic constă în faptul că BAM propriu-zis nu investește în grup, dar creează un spațiu favorabil pentru investitori ca cei din urmă să aibă acces mai ușor la start-upuri și să investească în ele. În același timp, Mozaic oferă posibilitatea de a investi în grup în start-upuri tehnologice.

Una dintre cele mai mari provocări pe care o are un business angel, dacă investește singur, este lipsa unei comunități. Aici riscul este destul de mare. De exemplu, dacă un investitor investește 5 000 de euro alături de alți 10 investitori, suma acumulată este deja mult mai mare și nu ești singur în tot acest proces.

Dmitri Namashco, director general Mozaic

Mozaic are o comunitate de 15 investitori și abonamentul anual pentru a fi membru în organizație este de 350 de euro. De asemenea, suma minimă pe care o poate investi un angel investor într-un start-up este de 5 000 de euro. Suma medie de investiții în start-upuri este de la 25 000 de euro până la 100 000 de euro. În schimbul acestei investiții, start-upul oferă înapoi investitorilor acțiuni.

Este o investiție de lungă durată. Odată ce investești într-un start-up, fii gata să menții cota-parte cel puțin cinci ani pentru a crește valoarea ei prin smart money – unde pe lângă capital ajuți fondatorii cu cunoștințele și expertiza ta.

Dmitri Namashco, director general Mozaic

Cum sunt selectate start-upurile la Mozaic?

În primul rând, este analizată echipa de fondatori, preferabil alcătuită din doi cofondatori: unul dintre ei fiind CEO – persoana care poate să vândă produsul și să pună viziunea –, iar celălalt CTO – persoana care construiește produsul și scrie cod.

În al doilea rând, este analizat produsul pe care îl dezvoltă, dacă este scalabil, inovativ și cât de mare este problema pe care o rezolvă.

Concluzie: investitorul poate căuta start-upurile singur și să investească individual în ele, asumându-și toate riscurile sau poate să se alăture organizațiilor Business Angels Moldova și Mozaic.

În acest articol am explicat cum evaluează un business angel valoarea unui start-up în care investește.

Mai jos puteți vedea lista start-upurilor în care au investit Business Angels Moldova și Mozaic în perioada 2022-2023.

Sursă: Olga Melniciuc, CEO Startup Moldova

Contractul de investiții

Este important să semnați un contract clar care definește termenii investiției, responsabilitățile ambelor părți și modalitatea de ieșire din investiție. Acest contract este numit și shareholder agreement.

În acest acord va fi scris pentru ce investiți, care sunt condițiile, care sunt responsabilitățile/obligațiile start-upului și care sunt obligațiile/responsabilitățile investitorului. De asemenea, se stipulează perioada, cota-parte și multe alte detalii. Contractul se înregistrează la ASP și se fac modificări în documentele statutare ale start-upului.

Olga Melniciuc, CEO Startup Moldova

Venture capital (VC)

Mai există și un alt tip de investitori în start-upuri, venture capital funding, care sunt niște fonduri de investiții mai mari, cu capital de risc înalt. În Republica Moldova nu avem astfel de fonduri, dar sunt în România și Ucraina.

În România există astfel de fonduri, de exemplu, Early Game Ventures, care recent au lansat un nou fond, în care Moldova este parte din teza lor în care investesc. De asemenea, Gapminder VC au lansat în februarie un fond în care Moldova face parte din planul lor de investiții.

Olga Melniciuc, CEO Startup Moldova

Mai jos puteți vedea câteva dintre aceste fonduri care investesc în start-upurile din Moldova.

Sursa: Olga Melniciuc, CEO Startup Moldova

Tipurile de investiții în start-up, pe scurt

Personal funding – investiția din propriile economii.

Granturi – finanțare nerambursabilă de la organizații guvernamentale sau private (de exemplu, ODA oferă granturi de 25 000 de euro).

Angel investors – investitori privați care investesc sume mai mici la o etapă incipientă.

Venture Capital – fonduri de investiții care investesc sume mari în start-upuri cu creștere rapidă.

Private equity companies – companii care investesc în companii deja mature.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente