Masă echilibrată de sărbători. Cinci alternative pentru mezelurile de pe masa festivă

masa de sarbatoare (2)
Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Au început sărbătorile de iarnă și odată cu ele mesele festive! Mezelurile sunt un element ce nu lipsește aproape niciodată din vizorul nostru. Pentru a diversifica platourile cu salam și șuncă de pe mesele noastre copioase, în continuare îți arătăm cu ce bucate ai putea să le înlocuiești, dar și de ce este important acest lucru pentru o viață mai sănătoasă. Sfaturile au fost preluate de pe platforma Asociației de consumatori Ce Consum Eu.

Elena Robu, directoarea executivă a acestei asociații, a menționat pentru #diez următoarele.

Pornind de la faptul că speranța de viața (în Moldova) este cu 10 ani mai mică decât media europeană, ar fi normal să ne interesăm de practicile alimentare din aceste țări. Vorbesc despre meniul mediteraneean, despre reducerea consumului alimentar în exces, iar în cazul nostru, de atitudinea față de carne și produsele ultraprocesate din carne. Mezelurile sunt produse ultraprocesate*, iar pentru conservarea lor se folosesc aditivi alimentari precum E249, E250, E251 și E252, care ar fi potențial cancerigeni. Iată de ce ANSES (agenție guvernamentală) din Franța recomandă reducerea consumului de mezeluri până la 150 de grame pe săptămână. Dacă consumatorului din Republica Moldova îi pasă de sănătatea sa și a copiilor săi, atunci ar trebui să favorizeze carnea albă în alimentație și să reducă consumul de carne roșie, așa precum cea de porc sau vită.

Cu ce bucate poți înlocui mezelurile de pe masa de sărbătoare?

Iată unele alternative.

#1

Ruladă din piep de pui (sau curcan) umplută cu legume sau ciuperci.

#1

Sursă: li-gateste.ro

#2

Pastramă de pui (sau curcan) condimentată și lăsată la murat pentru câteva ore, iar apoi gătită la cuptor.

#2

Sursă: retete-usoare.info

#3

Cârnați de casă.

#3

Sursă: sfatulparintilor.ro

#4

Mușchi de porc sau de vită gătit la cuptor.

#4

Sursă: retete-mancare.com

#5

Chifteluțe sau pârjoale gătite la cuptor.

#5

În acest material găsești recomandări despre cum să eviți consumul excesiv de mâncare în perioada sărbătorilor de iarnă.

Aici găsiți pagina web a platformei „Ce Consum Eu”.

Consumați moderat și conștient mâncarea!


* Alimentele ultraprocesate sunt acele alimente sărace în vitamine și fibre, care conțin, de asemenea, niveluri ridicate de zahăr, grăsimi nesănătoase și sare. Aceste tipuri de alimente sunt adesea legate de risc mai mare de obezitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente