A scris despre mămăligă, okroșka și sarmale. Articolul unei tinere din Moldova a fost publicat în The Guardian

ipiccy_image (3)
Foto:theguardian.com

Paula Erizanu, o jurnalistă și scriitoare din Chișinău, a publicat un material despre istoria bucătăriei moldovenești pe platformele cunoscutei publicații britanice The Guardian. În articolul ei, care a fost scris în limba engleză, tânăra a făcut referire la propria ei experiență cu bucatele din Moldova, a menționat despre Foametea din 1946–1947 și a valorificat prezența mamei sale în parcursul cunoașterii mai multor amănunte despre bucătăria moldovenească.

Mâncarea moldovenească este o mare sursă de mândrie națională. Mămăliga, tocănița, răcitura, plăcintele cu brânză sau dovleac și cornulețele cu vișină reprezintă varietățile regionale ale bucătăriei românești și reflectă moștenirea noastră culturală comună. Povestea nu se termină aici, căci Moldova (inclusiv jumătatea care face parte din România de astăzi) și Țara Românească (o regiune a României) au fost ambele state vasale ale Imperiului Otoman între secolele XV și XIX, astfel încât bucătăriile noastre sunt profund influențate de mâncarea turcească.

Paula a simțit cât de valoroasă este mâncarea din Moldova și resursele alimentare pe care le avem noi aici atunci când, în 2012, a plecat de la Chișinău la Londra. În acea perioadă, a văzut că, de exemplu, produsele lactate care sunt atât de disponibile în țara noastră și sunt preparate de localnici în condiții de casă sunt foarte dificil de găsit acolo. Tânăra subliniază că ceea ce considera atât de obișnuit și disponibil acasă a devenit ceva atât de rar și important acolo.

Paula a vorbit în articolul pentru The Guardian și despre Foametea din 1946–1947.

Bunicul meu, pe atunci un copil, și-a pierdut trei frați și tatăl în foamete. Atât mama, cât și Larisa Turea, care a intervievat supraviețuitorii pentru Cartea Foametei, au vorbit cu oameni care povesteau cum își fierbeau opincile pentru a face supă din ele. «Vaca e cea care ne-a salvat», spunea bunica despre acea perioadă îngrozitoare.

În articol, tânăra a vorbit și despre mama ei care ar fi reprezentat pentru ea o parte importantă din parcursul înțelegerii sale a autenticității bucătării moldovenești. Angela Brașoveanu, mama tinerei, este autoarea cărții „Moldova. Oameni, locuri, bucătărie și vin”, care este o carte despre arta bucătăriei din țara noastră.

Blocată la Londra în timpul pandemiei, m-am bazat pe rețetele din cartea mamei pentru a face supă de miel, borș de urzici sau milina – o plăcintă a minorității bulgare din Moldova. Bucătăria moldovenească este bogată în carne, iar fructele și legumele, care mergeau cândva în Rusia, dar acum sunt exportate din UE, oferă opțiuni delicioase vegetarienilor, așa precum vărzările, tocănița de vinete, cartofii cu păpădie și pătrunjel sau sarmale umplute cu gutui.

Articolul integral îl puteți citi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente