„Aveți curaj, încercați ceva nou chiar dacă începe cu o dezamăgire.” Mihaela Turchină, despre importanța de a ne urma pasiunile și lansarea unei biblioteci la Queer Café

tineri

Într-o lume în care majoritatea lucrurilor par superficiale, este atât de important să ne urmăm cu dedicare pasiunea și să o valorificăm prin toate resursele posibile. Investiția în ceea ce ne place să facem este cea mai bună, iar datorită voinței pe care o avem putem atrage și menține oportunități inedite. Despre pasiunea pentru artă ca parte integrantă a vieții ei urmează să ne povestească în acest interviu Mihaela-Ștefania Turchină, studentă în anul III la Universitatea Leiden din Țările de Jos. Încă din perioada liceului, Mihaela era interesată de tot ce înseamnă cinematografie și fotografie. Respectiv, a decis să urmeze și o facultate care s-ar plia pe interesele sale. Facultatea de Istoria Artei – Arte, Media și Societate i-a satisfăcut toate necesitățile despre ceea ce își dorea să învețe, iar în prezent descoperă interdependența dintre artă și societate la nivel mondial. În vacanța de vară, studenta a decis să-și petreacă timpul util participând la stagiul de practică lansat de #diez – Moldova Brain Gain – în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos, unde a reușit să-și consolideze pasiunea pentru artă și să pună bazele unui proiect cultural neobișnuit.

Încă din copilărie, cinematografia și vizionarea filmelor era o activitate vitală pentru Mihaela. Fiind adolescentă, a continuat să se implice ca voluntară în numeroase festivaluri de film din Republica Moldova și astfel a reușit să intre în culisele acestei industrii. Mihaela nu s-a oprit doar la cinematografie. În timpul școlii, a făcut parte și dintr-un club de fotografie și a devenit interesată inclusiv de acest domeniu. „Am învățat despre fotografia documentară, despre fotojurnalism, dar în același timp și despre foarte multe chestiuni legate de artă. Pe atunci, mi se contura ideea că aș vrea să învăț despre arte în ansamblu, nu doar despre film sau fotografie, ca să văd care este legătura dintre toate ramurile artei.”

„Era important să învăț într-un loc în care oamenilor le pasă foarte mult de artă”

Pentru Mihaela conta foarte mult ideea de a studia într-o țară în care arta și cultura sunt luate în considerare ca fiind o parte importantă a statului. Studenta ne-a spus că Republica Moldova mai are de muncit la acest capitol, respectiv nu a luat în considerare opțiunea de a rămâne acasă pentru a-și continua studiile. „Era important să învăț într-un loc în care oamenilor le pasă foarte mult de artă și mie mi se părea că peste hotare așa este.”

Odată decisă unde ar vrea să se orienteze în drumul său academic, a urmat etapa de alegere a unei universități cu un program de studii potrivit, la care Mihaela ar putea să-și valorifice pasiunea pentru artă. Un vis de-al tinerei era să studieze cinematografie și film în Elveția. „Era o universitate la care visam să ajung împreună cu prietenii mei. Acolo lucrurile nu prea au ieșit cum noi ne imaginam, dar, cu toate acestea, și la facultatea mea am învățat foarte mult despre film și fotografie.” Elveția a rămas un vis la care Mihaela își dorește să revină neapărat, dar până atunci, Țările de Jos au reușit să o convingă printr-un nivel calitativ al studiilor, prin mediul internațional și printr-un preț avantajos al studiilor. „Când am găsit facultatea la care studiez acum, a fost prima la care mi-a plăcut foarte mult programul.”

Programul de studii se bazează pe istoria artelor de pe întreg globul pământesc. De asemenea, în program sunt prevăzute cursuri despre sociologie și conexiunea pe care o are arta cu societatea prin activism social. „Complexitatea programului constă în modul în care mereu se vorbește despre artă ca fiind parte integră a societății și despre cum practicile artistice, artiștii, grupurile de artă au capacitatea să intervină în lumea socială prin a releva anumite probleme pe care noi nu le vedem altfel.”

Facultatea la care își face studiile Mihaela este una de cercetare, ceea ce înseamnă foarte multă căutare de informații, mult lucru individual și multă lectură. „E o responsabilitate foarte mare să-ți asumi că trebuie să stai în bibliotecă multe ore ca să înveți individual totul.” Similar Mihaelei, profesorii de la facultate au o pasiune enormă pentru ceea ce fac și asta se vede prin modul în care aceștia predau materia. „Pasiunea lor față de artă îmi este redată prin modul în care vorbesc despre ea, cum o plasează în rând cu celelalte domenii. Îmi plac mult seminarele, atunci când într-adevăr vorbim unii cu alții și analizăm împreună o lucrare, iar opiniile fiecăruia sunt ascultate și se creează un mediu de învățare unul de la altul.” Anturajul internațional al facultății o fascinează pe Mihaela, ea ne spune că mereu află noi lucruri de la colegii săi despre cultura din alte țări. Pe de altă parte, nici Mihaela nu ezită să le povestească colegilor despre cultura de acasă. „Am scris un eseu la cursul de cinema și fotografie despre fotografiile lui Zaharia Cușnir. Am vorbit despre importanța arhivării și prezervării documentelor culturale pentru identitatea noastră.”

„M-am gândit să fac un stagiu și credeam că o să fie foarte util pentru mine, mai ales că eu tânjeam după lucruri practice”

Ca orice altă universitate, și instituția la care tânăra își face studiile oferă numeroase oportunități. Printre activitățile preferate ale Mihaelei, pe lângă orele de curs, sunt vizitarea galeriilor și expozițiilor. Cu toate că nu este foarte activă în viața universitară din afara lecțiilor, ea totuși a decis că își dorește să aplice în practică cele învățate la facultate. În semestrul I al anului III, Mihaela putea alege să facă un stagiu de practică. „M-am gândit să fac un stagiu și credeam că o să fie foarte util pentru mine, mai ales că eu tânjeam după lucruri practice.” Astfel, a decis să se înscrie la stagiul lansat de #diez, Moldova Brain Gain, în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos. Mihaela ne povestește că a aflat despre această posibilitate de pe Facebook, iar ulterior una dintre prietenele sale i-a recomandat să se înscrie. „Mi-am dat seama că mi-ar plăcea să fac ceva în Moldova. Mi s-a părut o oportunitate pentru a aduce măcar un detaliu din tot ce am învățat.” Mihaela a fost motivată să dea o șansă acestei oportunități și de către una dintre fostele stagiare ale proiectului, Anastasia Organ, autoarea proiectului „Artă-mă” de la #diez.

Sursă: Mihaela-Ștefania Turchină/arhivă personală

„Biblioteca asta este ceva care mi-aș fi dorit să o vizitez dacă o făcea altcineva”

Timp de șase săptămâni, Mihaela a făcut parte din echipa Queer Café, un centru comunitar din Chișinău orientat către persoanele LGBTQ+ și ramurile acestei comunități. Tânăra povestește că a aflat despre existența Queer Café la un festival, acolo unde l-a și întâlnit pe mentorul care a ghidat-o pe tot parcursul stagiului. „Am fost foarte fericită când mi s-a propus să merg la Queer Café.” Amprenta artei și-a făcut prezența și în acest stagiu de practică. Mihaela le-a propus celor de la centrul comunitar să lanseze o bibliotecă cu cărți despre artă, sociologie, cărți queer și feministe. „Proiectul era despre accesibilizarea culturii și despre a arăta că noi suntem conectați de artă. Cum ar fi să avem o bibliotecă accesibilă pentru toată lumea, în care să fie cărți care nu se regăsesc în librăriile sau bibliotecile de la noi despre critică artistică, feminism sau comunitatea queer.” Cei de la Queer Café s-au arătat entuziasmați de ideea Mihaelei și, la scurt timp, au început colectările de cărți pentru lansarea bibliotecii. „Am organizat un apel pentru donații și un concert caritabil. Am luat legătura cu mai mulți oameni din România, cu edituri, reviste. Am găsit mai multe relații și ei au fost deschiși să colaboreze.” Chiar dacă la începutul proiectului Mihaela nu avea o idee clară despre cum ar putea arăta o asemenea bibliotecă, pe parcurs tânăra a înțeles că este un proiect ambițios, iar cu ajutorul colegilor a reușit să lanseze biblioteca. „În urma donațiilor, vrem să mai cumpărăm cărți în baza unei liste pe care am făcut-o și mi-aș dori să se regăsească acolo.”

Sursă: Mihaela-Ștefania Turchină/arhivă personală

Întreaga experiență a determinat-o pe Mihaela să-și dorească să gestioneze în continuare biblioteca, în cazul în care după finalizarea studiilor decide să revină acasă. „Biblioteca asta este ceva care mi-aș fi dorit să o vizitez dacă o făcea altcineva. Elementul de a fi accesibili și ca mai mulți oameni să le folosească contribuie la întărirea comunităților din interior.” Fiind primul stagiu de practică al Mihaelei, ea a înțeles cum lucrează persoanele într-o echipă, cum sunt divizate sarcinile, dar satisfacția supremă a fost faptul că a putut activa într-un loc care are legătură cu ceea ce învață la facultate.

„Dacă este măcar un lucru care vă atinge și vă dați seama că vă pasă de ceva, încercați să lucrați în acest sens”

Exemplul de perseverență al Mihaelei poate servi drept sursă de inspirație pentru tineri, astfel încât aceștia să-și urmeze cu dedicare pasiunea, indiferent de provocări, una dintre acestea fiind și lipsa posturilor de muncă. Tânăra crede că angajatorii de la noi ar trebui să motiveze tânăra generație cu un venit stabil și, cel mai important, să rezoneze cu interesele tinerilor. Pe de altă parte, în viziunea Mihaelei, în ciuda tuturor obstacolelor, tinerii ar trebui să-și creeze un viitor stabil. „Când eram în Țările de Jos, mi-am dat seama că eu nici n-am încercat să fac ceva aici și pentru mine lucrul aici n-ar însemna doar un job pentru bani.” Mihaela le sugerează celor care încă nu și-au găsit pasiunea să se gândească în primul rând la ceea de ce le pasă lor. „Dacă este măcar un lucru care vă atinge și vă dați seama că vă pasă de ceva, încercați să lucrați în acest sens. Aveți curaj, încercați ceva nou chiar dacă începe cu o dezamăgire.”

Pentru final, tânăra a reflectat asupra rolului artei în viața ei și ne-a vorbit despre importanța perpetuării culturii într-un stat. „Arta pentru mine este un mod de a exista. În artă există o forță care ne arată cât de interconectați suntem unii cu alții și cu tot ce ne înconjoară. Atunci când îți dai seama de asta, devii mai prezent, mai empatic și dezvolți compasiune.”

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente