Muzeul de Istorie și Etnografie Orhei a fost fondat în februarie 1969, însă istoria acestuia a început cu trei decenii mai devreme, în anul 1937, când Asociația Învățătorilor din orașul și județul Orhei a înființat un mic muzeu public. Astfel, în continuare vă relatăm ce etape de dezvoltare a parcurs instituția culturală și prin ce se remarcă aceasta.
În 1966, profesorul de istorie la Școala Medie nr. 2 din Orhei, A. Roitman, a publicat în ziarul raional „Pentru comunism” articolul „Avem nevoie de un muzeu orheian”. În luna august a aceluiași an, Comitetul Executiv Orășenesc Orhei a reacționat la acest articol luând decizia de a crea un muzeu public în incinta casei de cultură din oraș, iar conducător a fost numit anume profesorul de istorie.
Prin urmare, în data de 14 februarie 1969, în baza unui ordin al Ministerului Culturii, s-a înființat Muzeul de Istorie și Studiere a ținutului Orhei. Inițial, exponatele acestuia erau amplasate în două camere ale Bibliotecii Orășenești, iar în 1971, Comitetul Executiv Orășenesc Orhei a transmis la balanța muzeului clădirea actuală. Astfel, trei ani mai târziu s-a desfășurat deschiderea oficială a acestuia.
Am discutat cu actuala directoare a instituției culturale, Rita Colesnic, care ne-a relatat că patrimoniul muzeistic însumează peste 20 000 de exponate, inclusiv documente istorice, fotografii, obiecte etnografice și arheologice, lucrări artistice, monede, bancnote, medalii și cărți vechi. Momentan, acestea sunt repartizate în cinci dintre cele șapte săli ale muzeului, întrucât două se află în proces de reparație:
#1. „Patrimoniul preistoric orheian”;
#2. „Orașul și raionul Orhei în anii celui de Al Doilea Război Mondial”;
#3. „Orheiul în anii Mișcării de eliberare națională și ai luptei pentru independența Republicii Moldova”;
#4. „Vă poftim în Casa Mare”;
#5. „Muzeul de Istorie și Etnografie Orhei – Centru de Informare Turistică”.
Dacă e să ne referim la cele mai inedite exponate, atunci în rândul acestora se regăsesc și următoarele:
# oase ale mai multor animale preistorice (mamut, rinocer, bour) descoperite pe teritoriul raionului Orhei;
# moneda „Sadagura”, care este prima monedă comună a Principatelor Române (Moldova și Muntenia) și a fost pusă în circulație în timpul Războiului ruso-turc din 1768-1774;
# spade de tip akinakai scitice.
Galerie foto
Muzeul activează de marți până duminică și este deschis de la ora 9.0 până la 17.00. Luni – zi liberă.
Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.
Adresa: strada Renașterii Naționale 23, orașul Orhei
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 48 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră de condus.
În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.