Există cazuri în care domeniile de studiu spre care ne orientăm nu se pliază pe pasiunile și interesele noastre, chiar dacă cei dragi ne susțin necondiționat. Ghidați de dorința de se bucura de oportunitățile occidentului, numeroși tineri din Republica Moldova aleg să-și continue studiile peste hotare. În acest interviu urmează să o cunoașteți pe Iuliana Sîrghii, o tânără din Republica Moldova care își face studiile în cadrul Universității din Groningen. Drumul academic al Iulianei a început la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, dar circumstanțele au adus-o astăzi în cadrul Facultății de Drept European și Internațional. În vacanța de vară, studenta a decis să-și petreacă timpul util participând la stagiul de practică lansat de #diez – Moldova Brain Gain – în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos, unde a reușit să-și consolideze pasiunea pentru drepturile omului, în special pentru drepturile femeilor.
După finalizarea liceului, Iuliana a decis să ia o pauză de la studii timp de un an, iar ulterior s-a orientat către medicină. După trei luni, a înțeles că nu se regăsește în acest domeniu și a optat pentru oportunitățile din Vest. Singura opțiune pentru Iuliana au fost Țările de Jos datorită numeroaselor programe de studii în limba engleză. „Mi-am zis că dacă am oportunitatea să merg, să preiau din experiențe noi, trebuie să le încerc pe toate.” Iuliana este în prezent studentă în anul II la Facultatea de Drept European și Internațional. „Pentru că nu m-am regăsit în medicină, am decis să urmez o facultate specializată în drept.”
Chiar înainte de depunerea dosarului la Universitatea din Groningen, Iuliana era interesată de diferite organizații voluntare care oferă ajutor persoanelor care au devenit victime ale traficului de ființe umane. Studenta spune că a fascinat-o atât de mult activitatea și prioritățile acestei organizații, încât i-ar plăcea în viitor să se ocupe și ea de acest aspect.
Cu toate că Iuliana nu a reușit să descopere îndeaproape mediul academic din Moldova, ea spune că în Țările de Jos sistemul educațional este mai complicat din cauza complexității nivelului de studii. Totuși, beneficiile studiilor peste hotare primează, iar tânăra a ținut să ne vorbească despre aspectele pozitive ale mediului universitar. „Îmi place că nu pierd mult timp la universitate. Am foarte mult timp liber, dar oricum îl cheltuiesc pe învățarea și studierea materiei.” Un alt aspect al studiilor neerlandeze despre care ne-a povestit Iuliana este relația dintre studenți și profesori. În opinia ei, acolo nu există bariere, iar ea a reușit deja să-și găsească prieteni din toate colțurile lumii. „Are loc un schimb intercultural. Majoritatea prietenilor mei sunt din regiunea balcanică, însă am și prieteni din Italia, de exemplu.” De asemenea, universitatea la care învață tânăra, oferă o gamă variată de activități în care se pot implica studenții.
„În viitor, aș vrea să-mi leg viața de drepturile omului și ale femeilor în mod special”
Temele pentru acasă și volumul impunător al materiei nu i-au permis studentei să se implice în oportunitățile pe care i le oferă facultatea. Cu toate acestea, Iuliana a decis că și-ar dori să-și petreacă vacanța de vară util, oferind o șansă posibilităților de acasă. Drept urmare, după ce a văzut anunțul despre stagiul Moldova Brain Gain pe pagina de Instagram, a decis să se înscrie chiar dacă nu se aștepta că va fi acceptată: „Am zis că nu pot rata, trebuie să încerc”. Prin această experiență, Iuliana și-a propus să se implice în cadrul unui proiect semnificativ și, totodată, să-și completeze CV-ul cu o activitate adițională.
Timp de șase săptămâni, Iuliana a servit intereselor statului și a activat în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Domeniul pe care îl studiază a coincis și cu direcția la care a fost repartizată în cadrul ministerului. A făcut parte din direcția politici de asigurare a egalității de gen, lucru care a surprins-o la început, pentru că nu se aștepta ca în Republica Moldova să existe un organ care monitorizează drepturile femeilor în societate. Printre principalele sarcini ale Iulianei în cadrul ministerului au fost: analiza unor directive, studierea Convenției de la Istanbul, traducerea textelor, analiza unor cazuri concrete și rezumarea acestora. Iuliana povestește că task-urile se diferențiau de la o zi la alta, ceea ce a făcut această experiență una dinamică, interesantă și informativă. Una dintre sarcinile despre care ne-a povestit Iuliana a fost o ședință care s-a desfășurat la Ministerul Justiției, în cadrul căreia a avut posibilitatea să participe. „Mi-a plăcut, pentru că fiecare venea cu idei despre cum am putea îmbunătăți unele cazuri legate de violența în familie.”
În cadrul ministerului, Iuliana a reușit să practice pentru prima dată cunoștințele acumulate la facultate, iar cum inițierea într-un domeniu se poate dovedi a fi anevoioasă, provocările nu au ezitat să apară. „Au existat multe acte pe care nu știam cum să le formez corect. Cu toate acestea, nu m-am simțit demoralizată când am primit ceea ce nu știam să fac și mereu am cerut ajutorul.”
Stagiul în cadrul unei instituții publice a ajutat-o să se familiarizeze mai mult cu piața de muncă autohtonă. „Am aflat mai multe chestiuni despre Republica Moldova și care este situația femeilor din Republica Moldova în raport cu violența în familie. În viitor, aș vrea să-mi leg viața de drepturile omului și ale femeilor în mod special.” Iuliana recunoaște că jobul într-o asemenea instituție este stresant, cu multe responsabilități și insuficient timp pentru a finaliza toate sarcinile, dar a reușit să o captiveze.
„Cu studiile acumulate peste hotare ne putem întoarce acasă pentru a schimba sistemul din Moldova”
Cu toate că lucrul în companiile și instituțiile din Republica Moldova nu este întotdeauna cel mai ușor, având încă multe aspecte la care ar trebui să atragem atenția, Iuliana încurajează tinerii să nu rămână descurajați și să nu renunțe la oportunitățile de acasă. Pentru a rămâne motivați, studenta spune că angajatorii ar trebui să aloce mai multe locuri de muncă pentru tânăra generație, să ofere condiții facile și un salariu competitiv. „Cunosc mulți tineri din Republica Moldova care studiază în Țările de Jos și își doresc să se întoarcă acasă și, probabil, eu sunt una dintre ei. Eu m-aș întoarce dacă aș găsit un job bun cu un salariu atrăgător.”
Iuliana îndeamnă tinerii să-și găsească motivația în oportunitățile existente. „Interesul persistă și tinerii sunt curioși să afle despre oportunitățile de acasă. Trebuie doar să caute, să știe unde să caute și ce să caute. Încercați, mergeți peste hotare, iar cu studiile acumulate ne putem întoarce acasă pentru a schimba sistemul din Moldova.”
Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.