V-ați întrebat vreodată cât de mari pot fi aspirațiile unui copil atunci când se gândește la viitoarea carieră? Unii se văd profesori, doctori, piloți, astronauți, avocați, iar alții spun tuturor că atunci când vor crește vor lucra pentru Regina Marii Britanii. Oricât de utopic ar suna, dar asemenea perspective există. Cătălina Munteanu este dovada vie că dorințele noastre legate de viitoarea carieră se pot îndeplini și la mii de kilometri distanță, nu doar acasă. Pentru a descoperi viața culturală din alte state, pentru a se familiariza cu oportunitățile din Vest, dar și pentru a-și îndeplini aspirațiile profesionale, Cătălina a decis să-și urmeze studiile universitare în Țările de Jos, în cadrul Universității Groningen. Tânăra a optat pentru un program cu dublă licență, studiind în paralel domeniul relațiilor internaționale și cel al limbilor și culturilor europene. Pentru a spori eficacitatea orelor de la facultate, în vacanța de vară, studenta a decis să-și petreacă timpul util participând la stagiul de practică lansat de #diez – Moldova Brain Gain – în colaborare cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos.
Decizia de a se orienta spre studiile în Țările de Jos a apărut datorită oportunităților pe care le oferă acest stat, dar și modului de viață al neerlandezilor. Cătălina povestește că nu regretă decizia, cu toate că după finalizarea liceului spectrul universităților la care și-ar fi putut urma studiile era unul mai larg. Pe lângă Germania, Marea Britanie, România, studenta spune că a luat în calcul și opțiunea de a alege o instituție de învățământ superior din Republica Moldova. Cu toate acestea, recunoaște că mereu și-a dorit să studieze peste hotare, având încă din copilărie ideea precum că în Vest ar fi mai bine.
„Când eram mică și cineva mă întreba ce vreau să devin, eu le spuneam tuturor că voi lucra pentru Regina Marii Britanii”
Nici dorința de a învăța despre relațiile internaționale nu a apărut întâmplător. „Când eram mică și cineva mă întreba ce vreau să devin, eu le spuneam că voi lucra pentru Regina Marii Britanii. Aspirația de a activa în diplomație o am încă din copilărie, dar atunci încă nu știam domeniul exact în care aș vrea să activez.” Pe parcurs, Cătălina a descoperit că relațiile internaționale întrunesc mai multe pasiuni de ale sale, cum ar fi economia, cultura sau politica. Având în vedere că sub egida relațiilor internaționale există mai multe ramuri, tânăra se concentrează în special pe cultură: „Un vis de-al meu foarte mare ar fi să lucrez pentru UNESCO”.
Până la etapa în care a înțeles ce o pasionează mai mult și unde ar vrea să se dedice în mod special, Cătălina menționează că perioada de acomodare a fost însoțită de un amalgam de emoții. Tinerei i-a fost complicat să se adapteze în special cu sistemul de notare neerlandez. „Pentru mine era prioritar să am note mari. În Țările de Jos există un alt sistem de notare. Pentru ei, nota 8, este o notă mare. Pe parcurs, m-am obișnuit cu sistemul și am înțeles că nu poți avea întotdeauna doar note de 10. Un alt aspect dificil pentru Cătălina a fost distanța dintre ea și familie. „Când ai un atașament față de cei dragi, este foarte greu să știi că vă aflați la o distanță de 2 000 de kílometri. Mai mult decât atât, nu cunoaștem pe nimeni, era o țară nouă, o limbă nouă și o cultură nouă.”
Cu toate acestea, studenta ne spune că în cadrul universității se bucură de o relație frumoasă cu profesorii și colegii, ceea ce a transformat complexitatea procesului de adaptare într-unul plin de noi cunoștințe și serate culturale. Mediul academic din Țările de Jos este unul internațional, cu studenți din diferite colțuri ale lumii. Datorită acestui aspect, Cătălina ne spune că are ocazia să cunoască bucate tradiționale din numeroase țări sau să afle lucruri noi despre cultura lor. Universitatea le oferă studenților și o gamă largă de oportunități din care aceștia pot alege. O altă pasiune de-a Cătălinei este dansul. Drept urmare, aceasta a decis să se înscrie la un club cultural pentru ca în continuare să evolueze și din acest punct de vedere. Pe lângă dans, studenții pot practica pictură, canto, muzică. „Universitatea la care îmi fac studiile este cunoscută pentru foștii premianți Nobel și există preponderent multe oportunități pentru studenții care învață despre biologie, chimie sau fizică.”
„Acționam în mare parte după normele sociale și acest stagiu m-a ajutat să pot vedea lumea și din alte perspective”
Nu doar Țările de Jos i-au oferit Cătălinei ocazia să progreseze, dar și Republica Moldova. Cătălina nu a ezitat și a acceptat să se aventureze în stagiul Moldova Brain Gain și, timp de șase săptămâni, s-a implicat în activitatea portalului Bang Bang, un site de știri care produce materiale jurnalistice dedicate comunității LGBTQ+ din Republica Moldova. Cu toate că universitatea la care își face studiile nu impune realizarea unui stagiu obligatoriu, la recomandarea unui prieten, Cătălina a scris scrisoarea de motivație, și-a refăcut CV-ul și a expediat dosarul. Tânăra recunoaște că nu se aștepta să fie atribuită unui site de știri dedicat comunității LGBTQ+, dar, cu toate astea, menționează că a fost o experiență nouă și provocatoare. Pe parcursul celor șase săptămâni de stagiu, Cătălina a scris știri, editoriale și diverse articole tangențiale comunității LGBTQ+. „Inițial, mi s-a propus să aleg între activitatea pe rețelele sociale sau scrierea materialelor pentru site. Am ales scrierea, fiindcă mi se pare că este mai aproape de sufletul meu.”
Până a ajunge în cadrul redacției Bang Bang, Cătălina nu a mai redactat materiale jurnalistice, fapt ce a determinat-o să învețe noi lucruri. „Am învățat cum se scrie o știre corect, care sunt sursele veridice pentru un articol. Am învățat cum să mă exprim pentru a nu jigni și pot spune că acum știu cum să abordez un subiect care vizează comunitatea queer.” Printre subiectele reflectate de către Cătălina au fost următoarele: situația queer din diferite țări și din Republica Moldova, cum influențează negativitatea din mediul online asupra persoanelor queer, moda queer sau cum să fii un aliat mai bun pentru persoanele din comunitatea LGBTQ+. Pe lângă multitudinea de cunoștințe pe care le-a acumulat, Cătălina ne-a spus că s-a bucurat de o echipă prietenoasă, chiar dacă portalul nu are un oficiu fizic și a lucrat mai mult de acasă: „Ne-am mai întâlnit de câteva ori pentru a ne cunoaște și pot spune că sunt niște oameni extraordinari”.
Impactul acestui stagiu de practică a fost unul semnificativ pentru Cătălina, atât din punct de vedere personal, cât și profesional: „Acționam în mare parte după normele sociale și acest stagiu m-a ajutat să pot vedea lumea și din alte perspective”.
„Mi-aș dori să fiu una dintre reprezentantele Republicii Moldova pentru UNESCO sau UNICEF”
De asemenea, stagiul a servit drept prilej pentru a descoperi piața de muncă din Republica Moldova, cu multe organizații și posturi de muncă, așa cum o descrie și Cătălina. „Acum văd Moldova din alt punct de vedere. Angajatorii de la noi sunt mult mai deschiși în comparație cu cei neerlandezi. După ce termin licența și masteratul, îmi propun să revin acasă. Mi-aș dori să fiu una dintre reprezentantele Republicii Moldova pentru UNESCO sau UNICEF.”
Deschiderea Cătălinei către oportunitățile de acasă și dorința ei de a contribui la progresul național poate fi un bun exemplu și pentru tânăra generație. În opinia studentei, tinerii trebuie să reflecteze asupra posibilităților pe care le au și să-și aleagă un domeniu de muncă pe care îl îndrăgesc cu adevărat. „Odată ce lucrezi din suflet, poți avea un loc oriunde.”
Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.