Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” din orașul Soroca este o destinație de neratat pentru persoanele interesate de istorie, arheologie și etnografie. Acesta și-a început activitatea în 1907, atunci când un grup de tineri pasionați de cercetare s-au adunat sub numele „Tinerii cercetători ai Văii Nistrului”, iar clădirea actuală a fost ridicată 30 de ani mai târziu, la comanda avocatului Gendler, inițial ca locuință și birou.
În perioada interbelică, muzeul a fost una dintre filialele Muzeului Național al Basarabiei cu sediul la Chișinău, iar după Al Doilea Război Mondial, acesta și-a găsit adăpostul în Casa fostei Zemstve. În 1959 a avut loc redeschiderea instituției culturale în clădirea avocatului Gendler, care actualmente este monument aflat în protecția statului.
La moment, patrimoniul muzeistic cuprinde aproximativ 32 000 de exponate, divizate în trei domenii principale: istorie, arheologie și etnografie. Totodată, muzeul dispune de 12 săli expoziționale și o galerie multifuncțională. Este important de menționat că acest complex muzeal se remarcă prin unicul monument medieval aflat pe teritoriul Republicii Moldova – Cetatea Soroca.
Dacă e să ne referim la cele mai inedite exponate prezente în muzeu, atunci unul dintre ele este copia paloșului lui Ștefan cel Mare, originalul fiind păstrat în muzeul Topkapî din Turcia, iar printre cele mai vechi exponate se identifică fragmentele culturii Cucuteni, care au fost găsite în urma săpăturilor arheologice pe câmpiile Sorocii.
Galerie foto
Muzeul activează de luni până vineri, de la ora 8.30 până la 16.30.
Prețul biletului de intrare atât pentru muzeu cât și pentru cetate este de 7 lei pentru copii și de 15 lei pentru adulți.
Adresa: strada Independenței 68, orașul Soroca
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 155 de kilometri, ceea ce presupune circa două ore și 20 de minute de condus.
În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.