Cabinetul de miniștri a propus prelungirea stării de urgență din Republica Moldova cu încă 60 de zile. Aceasta ar urma să înceapă din data de 3 august 2023, dacă va fi aprobată de Parlament.
Potrivit proiectului de lege, instaurarea stării de urgență a fost determinată de evenimentele recente din Ucraina, mai exact, atacurile cu drone și rachete de croazieră ale Rusiei asupra bazelor militare și infrastructurii ucrainene. Aici se includ și zone portuare ale Mării Negre și ale Dunării (aproape de frontiera Republicii Moldova în regiunile Odesa și Reni-Ucraina).
Totodată, se menține o situație de pericol de accident nuclear la centrala electrică de la Zaporojjie. Persistă amenințările directe asupra teritoriului național, care apar în principal prin survolul accidental al spațiului aerian cu drone sau rachete. Această situație poate afecta suveranitatea teritorială și securitatea publică, energetică, a comunicațiilor terestre și portuare ale țării noastre.
În plus, sistarea acordului privind exportul de cereale prin bazinul Mării Negre, impusă de Rusia la data de 17 iulie, va afecta Republica Moldova. Perturbarea lanțului logistic maritim va duce la creșterea tranzitului de cereale prin Republica Moldova. Acest lucru ar putea implica riscuri de perturbare a activităților punctelor de trecere a frontierei cu Uniunea Europeană, ducând la formarea de cozi kilometrice în apropierea hotarului cu România, cu impact negativ asupra securității traficului rutier și infrastructurii de drumuri naționale.
De asemenea, Republica Moldova rămâne a fi expusă amenințărilor asimetrice și unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, inclusiv promovarea informațiilor false și manipulări cu scop militar, spionajul străin și escaladarea violenței interetnice și intercomunitare în zonele tensionate. În același timp, războiul din Ucraina ar putea afecta și infrastructura de transport de gaze naturale și energie electrică, împiedicând livrările către Republica Moldova.
Pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu şi executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale şi locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum şi pentru cetățeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.