„Brutul e mai sec decât secul.” Echipa #diez a degustat noua gama de spumante Inspiro de la Château Vartely și are o opinie

_-41

De multe ori suntem în căutarea inspirației. Fie că e vorba despre un articol nou, fie despre o călătorie sau o cină cu prietenii, toate au nevoie de acest element atât de necesar – inspirația. Fiecare dintre noi o găsește în diverse lucruri, cert este că noi, cei de la #diez, o găsim în oameni, în discuții lungi, în activități și experiențe trăite împreună. Așa se face că nu ne ajung cele opt ore de lucru petrecute la birou alături de colegi și colege, respectiv încercăm să găsim alte oportunități să mai stăm la o vorbă bună. Degustările de vin, care se regăsesc pe lista activităților preferate în birou, sunt o găselniță pentru redacție. Prin urmare, nu am ezitat o clipă să savurăm seria de spumante proaspăt lansate de Château Vartely. Cele trei opere ale oenologului Valentin Vrânceanu ne-au gâdilat și alintat papilele cu gusturi proaspete, fructate, florale – o adevărată festivitate exprimată prin dansul fermecător al celor mai fine arome și prin plenitudinea bulelor cu o eleganță desăvârșită.

Spumantele – vinurile care impresionează prin perlare catifelată, persistentă și prin explozie de arome și gusturi. Spumantele mereu au avut o atenție deosebită grație eleganței, iar pentru noi a fost o plăcere să le descoperim și să ne lăsăm cuceriți de măiestria vinăriei Château Vartely. Împreună cu cei 12 participanți la degustare am savurat trei spumante din gama Inspiro. Pentru o experiență complexă, am combinat cele trei spumante cu brânzeturi fine, cașcaval cu mucegai, grisine, nuci și fructe proaspete.

Cu toții cunoaștem că gusturile nu se discută, iar despre gusturi putem vorbi mult. Prin urmare, am adunat opiniile persoanelor prezente la degustare și am aflat care e spumantul preferat al persoanelor din redacție, dar și când, pe alocuri și cu cine, ar prefera să savureze un spumant care inspiră.

Inspiro Brut, alb, Feteasca Regală

Tradițional, am început cu un brut, o Fetească Regală superbă care ne-a impresionat cu aromele bogate de piersici și mango, un spumant revigorant grație gustului proaspăt și acidității ușor ridicate. A fost startul perfect pentru călătoria noastră în lumea acestui tip de vin.

„Mi-a plăcut cel mai mult spumantul brut. E un gust pe care-l prefer în toate cazurile. Cu cât mai puțin dulce e vinul, cu atât e mai bun pentru mine. Cu toate acestea, și spumantul sec m-a lăsat cu impresii bune datorită aromei frumoase de piersici. În cazul tuturor spumantelor, pe lângă gust, ne-am delectat și cu o apariție vizuală deosebită a licorilor și m-am convins încă o dată cât este de important să savurezi orice tip de vin din paharul corect – doar așa se deschid aromele, dar și poți admira perlarea delicată a unui spumant, în acest caz specific”, spune Alina Gîrneț. 

Maxim Pistrui a reușit să fie „convertit” într-un amator al vinurilor spumante brute, deși anterior, recunoaște tânărul, opta mereu pentru experiențe mai dulci, Feteasca Regală l-a cucerit. „Chiar dacă sunt mai degrabă fanul spumantelor demidulci, Château Vartely m-a surprins în special cu Inspiro Feteasca Regală, care este un spumant brut. Aroma pură și claritatea gustului, combinate cu aspectul său plăcut și cu un mic cubuleț de parmezan fac din spumant o experiență plăcută și demnă de repetat.”

Colega noastră Lily Zdibneac a analizat spumantele doar după trei criterii: aromă, culoare și perlare. Lily menționează că favoritul ei este Inspiro Brut. „Avea o aromă fructat-florală, iar perlarea era nemaipomenită.”

Elena Baranov, care nu e mare amatoare de spumante, de asemenea, a apreciat experiența unică de a degusta cele trei noutăți de la Château Vartely. „Mi-a plăcut mult să ascult povești interesante despre acest tip de vin și despre tehnologiile prin care se obține. Sunt de modă veche și aș merge pe varianta clasică de servire a vinului spumant: când e zi de sărbătoare. După experiența de degustare a gamei Inspiro, mi-am confirmat încă o dată că brutul mi se potrivește cel mai mult. Așa că votul meu merge încrezător și sigur spre «Brutul alb de Fetească Regală».”

Alina a mai adăugat că gama de spumante Inspiro de la Château Vartely este perfectă pentru vară, alături de combinații gastronomice potrivite. Ea nu crede că trebuie să așteptăm doar ocaziile speciale ca să ne delectăm cu un spumant, dacă brusc într-o seară cu prietenii am vrea să fim însoțiți de un Inspiro în aventuri, desigur consumând, în același timp, responsabil și limitat.

Inspiro Sec, rosé, Pinot Noir

Cea de-a doua oprire în călătoria spre experiența dezvoltării papilelor gustative și a cunoașterii vinurilor spumante de la Château Vartely a fost un rosé sec din Pinot Noir – o poveste dintr-o pădure verde, cu aer ușor umed și rece, cu fragi, mulți fragi care au reușit să se bucure din plin de razele și căldura soarelui. Răcit până la +6 °C, spumantul ne-a cucerit grație perlajului fin și persistent, aromelor încântătoare și postgustului impresionant de fructe de pădure și fragi copți.

„Mi s-a memorat printr-un postgust de fructe de pădure, în special de fragi copți. După gustul meu, a avut cel mai echilibrat nivel de aciditate. Cu siguranță l-aș mai savura”, spune Petru Beșleagă.

Și Alina-Maria a rămas impresionată de rosé-ul încântător și delicat. „Mi-a plăcut Pinot Noir Rosé. Are niște note dulcii de fructe de pădure și mi s-a părut foarte fresh”, menționează tânăra.

Dar când ar putea fi savurată această operă? Vorba poetului: „De Crăciun, de Hram, la Paște și în fiecare zi”. „Vinurile spumante de la Château Vartely pot fi servite în fiecare zi. Odată ce le ai pe masă, dispoziția și sărbătoarea e garantată”, ne asigură Petru. Iar Alina-Maria ar savura spumantul „într-o zi de vară, seara, la o terasă sau la teambuildingurile #diez”.

Inspiro Dulce, alb, Muscat 

Călătoria noastră a culminat cu un spumant dulce, 100 % Muscat. Dacă ne-a plăcut? SIGUR! Aromele îmbătătoare de flori de busuioc ne-au plimbat prin amintiri și s-au jucat cu emoțiile și simțurile noastre. Inspiro Muscat ne-a surprins prin buchetul complex de flori și fructe adunat atât de frumos și armonios în pahar, prin dansul bulelor și prin culoarea cristalină, în nuanța mierii de salcâm.

„Cel mai mult mi-a plăcut spumantul dulce. În general, sunt amatoare de băuturile mai dulci și le prefer pe cele cu un nivel mai mare de zahăr. De asemenea, mi-a plăcut cel mai mult spumantul dulce datorită aromelor pe care le-am simțit: nuanțe de fructe și flori de busuioc”, spune Nicoleta Botnaru.

Ana-Maria se alătură opiniilor Nicoletei și își dă votul pentru acest vin spumant de vară cu un grad ridicat de dulceață. „Cel mai tare mi-a plăcut vinul spumant Muscat, deoarece a fost mai dulce și mai aromat pentru mine. La fel, culoarea și perlarea lui foarte mult am apreciat-o.”

Și Liubomir Guțu face parte din categoria amatorilor de dulce. „Dintre toate cele trei spumante propuse pentru degustare, mi-a plăcut cel mai mult Inspiro Dulce Alb. Eu prefer băuturile dulci, deoarece ele sunt mult mai gustoase, mai intense.”

Nicoleta ar savura Muscatul la o cină în familie, la o zi de naștere sau la o întâlnire cu prietenii. Ana-Maria ne asigură că Inspiro Dulce nu poate să lipsească din contextul unei petreceri, aniversări, al unui teambuilding ori al unor evenimente mondene. „Cred că s-ar potrivi perfect cu serile de vară, împreună cu o gustare bună și conversații lungi.”

„Mi-au plăcut toate felurile de spumant”

Unii membri ai echipei nu au putut să aleagă un favorit al serii, prin urmare, au apreciat experiența în toată complexitatea acesteia. „Mi-au plăcut toate cele trei spumante”, spune Stanislav Tibari. Tânărul asociază rafinamentul bulelor cu serile lungi, visătoare, astfel, recunoaște Stanislav, ar savura Inspiro într-o ambianță romantică, cu o persoană dragă – momentul în care beatitudinea iubirii să fie completată de savoarea din pahar.

Opiniile din birou au rămas împărțite, dar cu siguranță cu toții am apreciat complexitatea spumantelor marca Château Vartely. Cel mai mult, în calitate de somelieră a #diez-ului, m-am bucurat să ascult discuții, opinii și să știu că toate alegerile făcute de colegii mei, atunci când e vorba despre un vin, sunt asumate.

Și totuși, când merită să savurezi un spumant bun? Oricând simți tu nevoia, nu aștepta o zi specială, o ocazie sau un eveniment. Vinul spumant nu necesită o festivitate, fiindcă, în sine, spumantul e o sărbătoare care te va lua de mână și te va conduce în pași de dans printr-o serie de experiențe recompensate cu arome proaspete, gusturi intense și perlaj fin.

Șampania este mereu spumant, iar spumantul nu este întotdeauna șampanie – opt lucruri învățate de omuleții #diez despre spumante

La #diez, încurajăm consumul asumat, moderat și conștiincios. Respectiv, fiecare degustare, pe lângă vedetele serii – spumantele sau vinurile de calitate –, are și o lecție sau mai multe de învățat. Dau cortina la o parte, atât cât să observați cu un ochi ce au reușit să prindă jurnaliștii despre spumante.

# „Partea mai favorită a teambuildingurilor noastre cu degustări e cea informativă și avem tare mare noroc de colega noastră Valeria care cunoaște multe detalii din culisele vinului și care ne lasă după fiecare degustare cu o diversitate nouă de cunoștințe. Spre exemplu, am aflat cum se deschide corect o sticlă de spumant, dar și faptul că acel poc festiv cu care suntem obișnuiți nu este de fapt un indicator al unei deschideri corecte. Dimpotrivă, o sticlă de spumant se deschide încetișor și nu ar trebui să scoată vreun zgomot” – Alina Gîrneț.
# „Am aflat că există o diferență între sec și brut – brutul fiind mai sec decât secul –, iar cantitatea de zahăr în aceste spumante este foarte mică” – Petru Beșleaga.
# „Am memorat metodele de deschidere a sticlelor, factorii mici, dar importanți care contribuie la aroma spumantului și, desigur, motivul pentru care șampania este mereu spumant, iar spumantul nu este întotdeauna șampanie” – Maxim Pistrui.


# „Printre lucrurile noi pe care le-am aflat despre spumante sunt următoarele: existența celor patru moduri de producere a unui spumant, faptul că la deschiderea unei sticle nu trebuie să auzim niciun zgomot, despre aromele pe care le conțin spumantele seci, demidulci și dulci” – Nicoleta Botnaru.
# „Am aflat despre tehnologiile de fabricare a spumantului, cum să deschizi corect o sticlă și, de asemenea, despre faptul că bulele ar trebui să fie ordonate și să tindă în sus, să nu fie haotice în pahar” – Lily Zdibneac.
# „În cadrul acestei degustări, am aflat despre termenul terroir, despre cele patru soiuri autohtone, despre modul corect de a deschide un vin spumant și despre gustările perfecte cu care îl pot combina” – Ana-Maria Sîrcu.
# „Am aflat că trebuie să fiu atent la cum se «așează» spuma în pahar. Adică trebuie să se așeze uniform. Deschiderea spumantului trebuie să fie silențioasă, nu cu sunetul «buf!»” – Liubomir Guțu.
# „Am aflat că spumantele se deschid rotind sticla, nu dopul. Am aflat despre tipurile de vinuri spumante, despre diferența dintre ele, despre satul italian Prosecco” – Alina-Maria Țurcanu.

N.B.: vinurile spumante se recomandă să fie servite la o temperatură cuprinsă între +5 și +8 °C și cu multă dragoste.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente