În cadrul ultimului eveniment online de orientare în carieră, am vorbit despre cum e să fii student(ă) la producție film și TV, un domeniu în care Moldova reușește să își valorifice potențialul datorită producțiilor din ultima perioadă.
În calitate de invitați ai acestei ediții i-am avut pe Virgiliu Mărgineanu, producător de film, profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), directorul general al OWH Studio, directorul Festivalului Internațional de filme documentare „Cronograf”, președinte al Uniunii Cineaștilor din Moldova, pe Felicia Plămădeală, producătoare de film și publicitate, manageră culturală, fondatoarea companiei AESTHETIC MEDIA, și pe Bogdan Anton, absolvent al specialității „Producție film și TV”, AMTAP, promoția 2023.
Bogdan Anton ne-a povestit că a fost dintotdeauna pasionat de artă și de conținutul audiovizual. Încă de la vârsta de 12 ani edita videoclipuri ajutându-și prietenii care publicau pe YouTube. Acest lucru l-a ajutat să se familiarizeze cu producerea de conținut și să muncească în domeniu. În clasa a 12-a, a aflat că în Moldova este Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și a fost unica universitate din Moldova la care a depus actele pentru admitere. „Căutam ceva neobișnuit. Nu voiam să merg la o universitate la care disciplinele vor fi asemănătoare cu cele de la liceu. Voiam ceva creativ, iar specialitatea «Producție film și TV» îmbină creativitatea, cifrele, gândirea analitică, organizarea și managementul.”
Bogdan a adăugat că nu și-a dorit să urmeze studiile universitare într-o altă țară decât Moldova. „Cred că trebuie să rămânem. Trebuie cineva să aducă schimbări în țară.”
Felicia Plămădeală a precizat că pasiunea ei pentru domeniu se păstrează datorită proiectelor pe care le are și diversității acestora. „Permanent ești printre oameni, ai de rezolvat diferite chestiuni. Sunt perioade în care mă gândesc dacă asta este pentru mine, dar e foarte important să treci peste aceste gânduri. Cea mai valoroasă experiență a mea a fost cea de la filmul «Carbon».”
Potrivit lui Virgiliu Mărgineanu, producătorul de film este persoana care trebuie să țină legătura cu toții. El trebuie să cunoască creație – să știe să vorbească cu regizorii, scenariștii, să înțeleagă care scenariu este bun și care mai puțin – și să știe management – să poată face rost de bani, să organizeze o echipă și să își asume toate procesele de producție. „Este o meserie complicată, dar în același timp foarte interesantă.”
Studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice
Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice este unica instituție universitară din Republica Moldova care pregătește specialiști în domeniul artelor. Specializarea „Producție film și TV” poate fi urmată la Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia, departamentul Multimedia. Pe lângă această specializare, sunt disponibile încă două: Regie film și TV și Imagine film și TV.
La admitere, viitorii studenții susțin un examen, în care se regăsesc întrebări referitoare la filme autohtone și internaționale, regizori, festivaluri de film. De asemenea, duc o discuție cu membrii comisiei de admitere. Această conversație are loc pentru a afla cum gândesc tinerii care vor să urmeze specializarea respectivă. „În momentul în care vedem că tinerii știu ce vor și vedem că îi interesează acest domeniu, știm că sunt candidații potriviți”, a declarat Virgiliu Mărgineanu.
„Cred că celor care vin să urmeze facultatea la noi le putem oferi stilul și condiții de a gândi cinematografic. Chiar dacă nu avem chiar atât de multe platouri bine dotate, reușim să îi convingem pe studenți să privească multe filme, să facă analize, să gândească critic”, a adăugat acesta.
Cursurile încep la ora 10.00 și decurg într-o modalitate mai puțin obișnuită, deoarece informația teoretică predată este îmbinată cu practică și povestiri din experiența de muncă a profesorilor. Aceștia sunt persoane din domeniu care produc filme și publicitate. De obicei, lecțiile universitare se încheie la ora 14.00.
După ultima acreditare care a avut loc la AMTAP, numărul de ore teoretice s-a redus, deoarece, după cum a spus și Virgiliu Mărgineanu, „adevărata producție și regie de film se face pe platoul de filmare”. Pe lângă disciplinele de specialitate, producție de film, distribuție de film, istoria filmului, se învață contabilitate (pentru a ști cum se gestionează bunurile financiare) și juridică (pentru a ști ce înseamnă drept de autor).
Potrivit lui Bogdan Anton, această specializare nu este ușoară, iar cel mai provocator în timpul anilor de studenție a fost punerea în practică a informațiilor pe care le învăța. „Nu este atât de ușor. Un lucru este să știi cum să faci, iar alt lucru este să faci cu adevărat. Totuși, cea mai interesantă disciplină a fost chiar «Producție film și TV», deoarece a avut cea mai mare tangență cu profesia.”
# Oportunități pentru studenți
Pe lângă programul de schimb de experiență internațională ERASMUS+, AMTAP a reușit să încheie mai multe colaborări cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Chiar în acest an s-au realizat primele schimburi de studenți și de profesori.
De asemenea, la orele de la facultate deseori sunt invitați cineaști, regizori, specialiști din domeniu care le povestesc studenților despre cinematografie. Mai mult, aceștia se pot implica și în diferite proiecte. De exemplu, anul trecut, Virgiliu Mărgineanu le-a oferit posibilitatea unor studenți să participe în cadrul unui proiect la București, unde au muncit pe un platou de filmare propriu-zis.
Bogdan Anton a ținut să precizeze că atunci când cineva îți oferă vreo oportunitate, ar fi bine să o accepți. Potrivit acestuia, dacă te implici în proiecte, șansele să îți găsești un loc de muncă este foarte mare. Tânărul a avut posibilitatea să participe la crearea filmului „VARVARA”, realizat în regia lui Anatol Durbală. Împreună cu colegii săi a fost manager de producție și a fost implicat din prima zi până la postproducție. „Înițial, ne-am gândit că suntem încă la universitate, nu avem experiență, nu cunoaștem secretele producției. Am fost încurajați să venim, totuși, să lucrăm și să improvizăm. Recunosc, în prima perioadă a fost greu, dar cu timpul am intrat în ritm.”
# Angajarea în câmpul muncii
Felicia Plămădeală a explicat faptul că studenții ar putea să nu aștepte absolvirea pentru a se implica direct în profesie. Mediul de la AMTAP este unul prielnic pentru studenți, deoarece mereu se realizează lucrări de curs, lucrări de licență sau de masterat la care te poți implica. „Este vorba despre interesul pe care îl ai pentru domeniu. Dacă ai pasiune pentru asta, poți începe să muncești chiar din a doua lună de facultate, dacă ți se ivește vreo oportunitate. Faci cunoștință cu oameni noi, înveți să reziști momentelor stresante.”
De asemenea, Virgiliu Mărgineanu a precizat că la AMTAP există o categorie de profesori care nu acceptă angajarea studenților în câmpul muncii și o altă categorie de profesori care susțin această practică, însă, studenții trebuie să fie responsabili să exceleze și la ore. „Trebuie să vii și la ore, să obții cunoștințele teoretice, după care să te implici în diverse activități, voluntariat.”
El a adăugat că această profesie nu este una în care te-ai angajat direct după facultate, ai un salariu fix și poți crește în carieră. „Depinde foarte mult de proiectele în care te implici și de cât de bine știi să te descurci. Totodată, depinde și de ofertele pieței cinematografice. Dacă tu ai ce oferi, cunoștințe, abilități, cu siguranță vei fi angajat(ă). Astăzi, nu doar platourile de filmare au nevoie de producători, ci și instituțiile media. Piața este destul de largă, așadar oricine își poate găsi loc de muncă.”
După absolvirea specializării respective, tinerii au două opțiuni: să se angajeze la o televiziune sau să caute și să se implice în diferite proiecte în calitate de producători. În fiecare an la examenul de absolvire este prezent câte un director de televiziune care le poate oferi locuri de muncă absolvenților.
Potrivit invitaților, un bun specialist sau o bună specialistă în producție film și TV trebuie să fie organizat(ă), sociabil(ă), empatic(ă), flexibil(ă), încăpățânat(ă) și să aibă dorință de a face lucruri bune.
# Perspectivele profesiei
Potrivit Feliciei Plămădeală, trebuie să fii mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în lumea cinematografiei. Trebuie să știi ce se produce la nivel internațional, care sunt tendințele actuale în cinematografie, ce subiecte se abordează, să participi la festivaluri de film, la workshopuri, la ateliere de film naționale și internaționale.
Chiar dacă cinematografia din Republica Moldova se află la începuturi, Virgiliu Mărgineanu a precizat că se merge înainte, cu pași siguri. Momentan, se încearcă obținerea unui Fond al Cinematografiei, iar odată cu apariția acestuia, domeniul dat va avea mai multe perspective de dezvoltare.
Referitor la salariile pe care le pot primi specialiștii din domeniu, în cazul producțiilor comerciale, se achită pe zi. Dacă ești asistent de producție, primești circa 50-75 de euro pentru o zi de filmare. În cazul producțiilor de filme, salariul variază în funcție de material, între câteva sute și câteva mii de euro.
# Sfaturi pentru viitori studenți
Spre final, fiecare invitat a venit cu sfaturi pentru viitorii studenți care se gândesc la o carieră în producție filme și TV.
Bogdan Anton i-a îndemnat pe absolvenții de liceu să se implice în toate oportunitățile care le apar în cale. „Trebuie să știi și să simți că îți dorești acest lucru. Este important cum te prezinți în timpul facultății, deoarece doar așa te cunosc casele de producții.”
Felicia Plămădeală le-a recomandat tinerilor să experimenteze și să ajungă pe platourile de filmare cât mai rapid posibil. „Fiți cât mai deschiși în fața noilor provocări, dar în același timp încercați să înțelegeți dacă vreți să faceți asta cu adevărat.”
La rândul său, Virgiliu Mărgineanu i-a îndemnat pe viitorii studenți să aibă curaj, să fie siguri pe ei și să facă orice lucru cu devotament. „Când veți găsi pasiunea și dorința de a face un lucru, veți avea și rezultate frumoase.”
Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.md, RLIVE, Centrului de Tineret STUDEM și ziuadeazi.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.