30 de copii, intoxicați la o tabără din Chișinău. Copiii ar fi consumat produse ce conțineau Salmonella

Design fără titlu – 2023-07-11T122116.271
Foto:Facebook/ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a efectuat un control inopinat la un Centru de agrement, identificând prezența bacteriei Salmonella în produsele utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii.

UPDATE: Primăria Chișinău a venit cu precizări ca urmare a intoxicației celor 30 de copii care frecventau o tabără de vară privată din Chișinău.

Autoritățile au declarat că copiii au fost diagnosticați cu salmoneloză și au fost internați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. La ora actuală copiii rămân internați, iar starea lor de sănătate este satisfăcătoare. Autoritățile medicale sunt implicate în monitorizarea și îngrijirea acestora până la recuperare.

Totodată, Primăria Municipiului Chișinău a declarat că s-a autosesizat în legătură cu acest incident și a inițiat o anchetă proprie, pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs intoxicația copiilor și de a identifica eventualele nereguli sau încălcări ale normelor de siguranță alimentară etc.

Știrea inițială. La începutul lunii iulie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a fost notificată de Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău, cu privire la înregistrarea unui focar de toxiinfecție alimentară la Centrul de agrement pentru copii, gestionat de fundația „Don Bosco”.

Ajunși la fața locului, inspectorii ANSA au efectuat un control inopinat la Centru de agrement, fiind investigate aspecte importante privind siguranța alimentelor.

Totodată, au fost prelevate probele diurne ale bucatelor gata și a materiei prime și expediate la laborator pentru investigații: o parte din alimente preparate în bucătăria proprie a taberei și o parte din bucatele recepționate de la compania SRL „La Pino Blic”.

Potrivit primelor rezultate de laborator, s-a detectat prezența bacteriei Salmonella în proba de paste făinoase cu ou și în proba de piept de pui, produse utilizate ca materie primă pentru prepararea bucatelor pentru copii.

S-a constatat că unitatea „Don Bosco” activa în lipsa autorizației sanitar-veterinare de funcționare pentru unitate de alimentație publică și în lipsa permisului de funcționare a taberelor cu sejur de zi.

De asemenea, s-a scos în evidență și lipsa autorizației sanitar veterinare de funcționare pentru prestarea serviciilor de catering de către SRL „La Pino Blic”.

Astfel, s-au depistat mai multe încălcări grave ale legislației în domeniul siguranței alimentelor și igienei alimentare.

În rezultat, peste 30 de copii au acuzat simptome de toxiinfecție, cu adresarea ulterioară la instituțiile medicale.

În urma neconformităților depistate, atât fundația „Don Bosco” cât și unitatea de alimentație publică „La Pino Blic” și-au sistat temporar activitatea. De asemenea, au fost aplicate contravenții în conformitate cu normele legale.

ANSA atenționează părinții să fie prudenți și să selecteze pentru agrementul copiilor doar tabere de odihnă/centre autorizate sanitar-veterinar. Ancheta toxiinfecției alimentare este în curs de desfășurare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente