(video) „Profesia de psiholog este solicitată și necesară.” Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi la psihologie

356091659_630442135817158_564162125817007323_n

În cadrul celui de-al noulea eveniment online de orientare în carieră, am vorbit despre cum e să fii student(ă) la psihologie, un domeniu care se ocupă de studierea comportamentului uman și ne ajută să fim bine cu sine și cu cei din jur.

În calitate de invitați ai acestei ediții i-am avut pe Galina Pravițchi, doctoră în psihologie, lectoră universitară, USM, Ștefan Popov, psiholog și psihoterapeut de orientare integrativă, doctorand în psihologie, președintele Centrului de Cercetări Științifice în Psihologie, autor de carte, și Simona Cobușcean, licențiată în psihologie, promoția 2020-2023, Facultatea de Psihologie, Științe ale educației, Sociologie și Asistență Socială, USM.

Alegerea Simonei de a urma domeniul psihologic a fost bine gândită și conștientizată. A decis încă din clasa a XI-a că va merge în psihologie, pentru că își dorea să lucreze cu oamenii. „Cred că psihologia este domeniul în care interacționezi zilnic, cunoști oameni noi, diferite povești. […] În adolescență, mi-am dat seama că vreau să le ofer suport oamenilor care nu beneficiază de susținere emoțională din partea celor apropiați.”

Simona știa că va urma studiile în Republica Moldova, iar prima sa alegere în ceea ce privește instituția de învățământ a fost Universitatea de Stat din Moldova. Înainte de a depune actele de admitere, s-a informat destul de mult despre oportunitățile și beneficiile de la USM.

Anterior facultății de psihologie, Ștefan Popov a urmat filosofia. Potrivit acestuia, trecerea de la un domeniu la altul a fost un proces lent. După filosofie, a urmat o formare în psihoterapie integrativă, care combina cele două domenii de studiu. Ulterior, a realizat un masterat în psihologie clinică. Chiar dacă activează de mai mulți ani în psihologie, pasiunea sa este alimentată de curiozitate și de istoriile oamenilor. „Mereu apar noi întrebări. La un moment dat, ai impresia că le înțelegi și îți dai seama că mai ai de învățat.”

Studiile la psihologie, Universitatea de Stat din Moldova

În cadrul Facultății de Psihologie, Științe ale educației, Sociologie și Asistență Socială există departamentul de psihologie. Începând cu primul semestru, se învață discipline teoretice, fundamentale, la care studenții cunosc noțiunile de bază, instrumentele și metodele de lucru ale psihologilor, care este rolul și statutul psihologului în societate, dar și istoria psihologiei ca știință.

Ulterior, disciplinele devin mai interesante, dar și mai complicate. Începe studierea psihologiei aplicative. Studenții fac cunoștință cu tehnicile de comunicare din cadrul psihologiei comunicative, cu diverse fenomene și legi sociale, cu modalitățile de interacțiune în cadrul unor grupuri. De asemenea, se mai studiază psihologia clinică, psihologia organizațională (se referă la recrutarea de angajați, la motivarea personalului), psihosomatica, psihologia muncii sau psihologia educațională.

De asemenea, departamentul de psihologie oferă și trei programe de masterat: Psihologie judiciară, Psihologia organizațională și Psihologia clinică. Potrivit Galinei Pravițchi, masteratul este o platformă prin care studenții licențiați ar putea să își valorifice competențele dobândite și să înțeleagă în care domeniu se regăsesc.

Orele au loc sub formă de cursuri, în care se discută informațiile teoretice, și seminare, în cadrul cărora au loc simulări de situații în care studenții își pot testa anumite abilități și în cadrul cărora se discută studii de caz.

Cele mai interesante și curioase momente pentru Simona Cobușcean au fost cele în care a început să se cunoască pe sine. „Mergând la psihologie, mi-am dat seama că vor fi multe activități de autocunoaștere. Am început să aflu diverse lucruri despre mine pe care nu le conștientizam până atunci. Unele dintre ele au fost dificil de acceptat, deoarece au fost mai puțin pozitive. Asta mi-a părut și cel mai provocator și dificil. La orele de seminar, am analizat studii de caz și am reușit să ne imaginăm cum am fi noi ca viitori psihologi. Acest lucru a contribuit la formarea unei coeziuni de grup.”

Tânăra îți dorește să profeseze în psihologia clinică, iar despre acest lucru și-a dat seama frecventând cursurile universitare. „Am rezonat mai mult cu cursurile care făceau parte din sfera psihologiei clinice, chiar dacă inițial mă vedeam în cea organizațională.”

# Stagiile de practică

Studenții pot alege singuri unde vor să urmeze stagiile de practică sau pot alege din opțiunile pe care le oferă departamentul: Serviciul de Situații Excepționale, Ministerul Afacerilor Interne, penitenciare, cabinete, ONG-uri sau instituții educaționale.

Primul stagiu de practică are loc în primul semestru al anului II de universitate. Galina Pravițchi a explicat faptul că, în cadrul acestuia, studenții fac cunoștință cu domeniul psihologiei. Stagiile din anul III sunt mult mai complexe. În primul semestru, studenții au o zi pe săptămână în care urmează activitatea practică, iar în semestrul 2, timp de șase săptămâni realizează practica de stat. În timpul acestor stagii, tinerii își aleg și domeniul în care vor să activeze. De cele mai multe ori, Centrele prietenoase tinerilor sunt cele care solicită studenți și absolvenți care să se implice în diverse activități.

Simona a povestit că ea a făcut trei stagii practice. Pe primul a ales să îl urmeze la Ministerul Afacerilor Interne. Al doilea l-a urmat la o organizație neguvernamentală, iar al treilea – la liceul pe care l-a absolvit. „Am învățat foarte multe lucruri și m-am simțit utilă. Mi-am format o concepție despre domeniul în care aș vrea să profesez în viitor.”

Oportunitățile de studiu la psihologie

În cadrul departamentului de psihologie, studenții pot beneficia de burse de mobilitate academică în diferite instituții internaționale. De cele mai multe ori, prin intermediul proiectului ERASMUS+, aceștia pleacă în Turcia, Spania și România.

De asemenea, există și proiecte de cercetare, la care studenții pot participa încă din anul I de facultate și își pot folosi abilitățile de cercetare în domeniul psihologiei. Se pot implica și în diferite activități de voluntariat. „Încurajăm studenții să se implice cât mai mult, fiindcă este un domeniu care aduce plăcere personală și beneficii sociale”, a povestit Galina Pravițchi.

Simona a povestit că deși primul an de facultate a fost online, oricum a avut posibilitatea de a participa la conferințe. „Indiferent de faptul că nu ne-am văzut față în față cu coordonatorii, am reușit să ne integrăm cumva în procesul de lucru și am avut rezultate frumoase. Vreau să spun că profesorii de la USM sunt deschiși și dispuși să te ajute cu orice idee, chiar dacă sunt revoluționare.”

Burse studențești

Referitor la burse, studenții pot primi atât burse de merit, cât și de stat. Potrivit Galinei Pravițchi, obținerea unei burse reprezintă o motivație suplimentară de a avea rezultate bune.

Simona Cobușcean a menționat că, în primul an de facultate, a beneficiat de bursa de gradul I oferită de USM. Ulterior, și-a pregătit dosarul pentru obținerea bursei guvernamentale. „Nu m-am gândit că voi fi aleasă, dar a fost o surpriză pentru mine. M-am înscris și în al doilea an, la recomandarea profesorilor, și am obținut-o din nou.”

Avantajele studiilor la psihologie

Galina Pravițchi a lămurit că unul dintre avantajele studiilor la psihologie este procesul de autocunoaștere. Alte avantaje se referă la optimizarea relațiilor cu membrii familiei, la restructurarea procesului de cogniție, la schimbarea valorilor personale, la dezvoltarea multilaterală ca personalitate și la optimizarea calității vieții.

Simona a povestit că studiile la psihologie au ajutat-o să învețe cum să își gestioneze eficient emoțiile. Un alt avantaj – cadrele didactice sunt în primul rând psihologi. „Atunci când vii la studii, te afli într-un mediu în care există acceptare, înțelegere, empatie. De asemenea, și studenții sunt viitori psihologi, de aceea, în cursurile de grup ne simțeam liberi să ne exprimăm, să organizăm anumite activități. Erau puse în valoare calitățile și personalitatea fiecăruia.”

Ștefan Popov a explicat faptul că studiile la psihologie reprezintă, de fapt, o călătorie interioară, iar în cadrul acestora poți dezvolta competențe emoționale, sociale, de comunicare, de înțelegere de sine.

Angajarea în câmpul muncii

Pe lângă studiile universitare, fiecare psiholog trebuie să treacă și cursuri de dezvoltare personală și de formare profesională pentru a înțelege care sunt propriile nevoi și la ce posibile probleme trebuie să mai lucrezi.

Ștefan Popov a precizat că un bun specialist în psihologie trebuie să se educe și să se formeze continuu. Studiile universitare nu sunt suficiente, de aceea ar trebui să participe la formări, la instruiri și la traininguri. Mai mult, acesta a menționat că fiecare psiholog profesionist trebuie să aibă o bibliotecă a sa acasă.

De aceeași părere este și Galina Pravițchi, care a menționat că obligatoriu pentru studenții de la psihologie este să urmeze un masterat pentru a fi specialiști buni și calificați. Totuși, după studiile de licență, absolvenții pot lucra în mediul educațional, unde evaluează procesele cognitive la copii, mai mult pe partea de dezvoltare personală.

Aceasta a mai adăugat că nu ar fi recomandat ca studenții să se angajeze în timpul facultății, dar dacă au posibilitatea, pot supraveghea copii, pot monitoriza sau pot oferi asistență psihopedagogică.

Perspectivele profesiei de psiholog în Republica Moldova

Domeniul psihologic este unul cu perspective destul de mari. Salariile variază în funcție de unde se activează – sector public sau sector privat –, dar și în funcție de calificarea și portofoliul pe care îl are un specialist sau o specialistă.

Ștefan Popov a lămurit că perspectivele pe care le pot avea tinerii în construirea carierei depind de ambițiile personale. „Pentru a ajunge la un nivel de satisfacție financiară, este nevoie de foarte multă muncă și experiență. În domeniul privat este important să devii cunoscut, din acest motiv trebuie să investești în acest lucru.” Referitor la salariu, acesta a menționat că în organizațiile neguvernamentale, spre exemplu, psihologii primesc între 10 000 și 20 000 de lei lunar.

Mituri și preconcepții din domeniul psihologiei

Potrivit lui Ștefan Popov, percepția „poate fi oricine psiholog, fără studii” este greșită. „Psihologia nu se face la taifas, ci necesită foarte mulți ani de studiu pentru a putea înțelege psihicul uman. […] Există o tendință ca fiecare a doua persoană să se considere psiholog, iar pentru publicul neinformat este greu să facă diferența între un specialist calificat și un pseudopsiholog.”

Acesta a mai adăugat că actualmente există o cerere foarte mare de servicii de consiliere psihologică și psihoterapeutice, deși există încă multe prejudecăți. „Uneori, psihologii nu sunt văzuți într-o lumină bună, oamenii considerând că dacă mergi la psiholog, ești nebun.”

Galina Pravițchi a declarat că un alt mit des întâlnit se referă la faptul că psihologia nu este o știință, ci un curent filosofic vag. Potrivit acesteia, diferite experimente și date validate științific demonstrează că psihologia este totuși o știință.

Sfaturi pentru viitorii studenți

Spre final, fiecare invitat a venit cu sfaturi pentru viitorii studenți care se gândesc la o carieră în psihologie.

Simona Cobușcean le-a urat absolvenților de liceu să aleagă ce le place și să nu le fie frică să înfrunte anumite provocări: „Fiți perseverenți și implicați-vă în viața universitară, deoarece studenția este o perioadă deosebită”.

Galina Pravițchi le-a recomandat tinerilor absolvenți să studieze bine piața muncii și să valorifice timpul petrecut în timpul universității. „Urmați-vă traseul de dezvoltare personală și de cunoaștere de sine, cu multe provocări și cotituri. Fiți perseverenți, deoarece este o perioadă de viață foarte frumoasă.”

La rândul său, Ștefan Popov i-a îndemnat pe absolvenți să fie ambițioși și să încerce din nou dacă ceva nu le reușește. „Când sunt la început de cale, mulți tineri psihologi vor să salveze, din acest motiv se simt neputincioși. Profesia asta nu e doar despre a salva, căci depinde foarte mult și de ceilalți.”


Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.mdRLIVECentrului de Tineret STUDEM și ziuadeazi.md.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente