Partidul Politic „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Începând de astăzi, acesta se consideră dizolvat

șor
Foto: Partidul „ȘOR”/Facebook

Partidul Politic „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. O decizie în acest sens a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale în cadrul ședinței de astăzi, 19 iunie.

Totodată, președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a afirmat că deputații partidului vor putea continua să își exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare, după lichidarea formațiunii.

În acest context, deputata Marina Tauber a declarat că mai multe detalii despre viitorul partidului vor fi oferite de președintele acestuia, Ilan Șor.

Mai jos puteți urmări pronunțarea deciziei.


Amintim că pe 9 noiembrie 2022, cabinetul de miniștri a aprobat cererea fostului ministru al justiției, Sergiu Litvinenco, adresată Curții Constituționale, prin care se cerea scoaterea în afara legii a Partidului „ȘOR”.

Pe 19 decembrie, Comisia de la Veneția a declarat că „statul nu este lipsit de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a impune alte măsuri restrictive”. În același timp, aceasta menționase că „recunoașterea neconstituționalității partidului este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, prin urmare, decizia trebuie să fie conformă cu legea”.


În 2017, liderul partidului și deputatul Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru fraudă și spălare de bani, iar în prezent el se află pe o listă de urmărire internațională.

Totodată, pe 26 octombrie 2022, Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancțiuni împotriva sa, iar pe 30 mai 2023 și Uniunea Europeană i-a impus sancțiuni, pentru destabilizarea situației din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente