Echipa #diez a organizat al treilea eveniment online din acest an al proiectului de orientare în carieră „Rămân acasă, merg la…”. În cadrul acestuia, am discutat despre ce înseamnă studiile în domeniul Tehnologiilor Informaționale, cu ce provocări te-ai putea confrunta dacă alegi să studiezi IT, dar și ce urmează după absolvirea treptei universitare. Invitații noștri au fost: Maria Secu, studentă în anul I în cadrul Facultății Tehnologii Informaționale, la Academia de Studii Economice din Moldova, Victor Sagaidac, chief information officer la Orange Systems și Ana Țurcan, prodecană la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Universitatea Tehnică a Moldovei.
După mai mulți ani în care a învățat medicină, Maria Secu a decis că vrea să își construiască o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale. „Pot spune că această decizie a fost una de moment, dar bine gândită. Dorința de a afla lucruri noi și de a fi mereu în trend a fost cea care m-a impulsionat să fac această schimbare. Pot spune că, de fapt, IT-ul m-a ales pe mine. Ceea ce mi-a oferit până în prezent mă face să continui și îmi doresc să aflu și mai multe și să fiu la curent mereu cu tot ce se întâmplă.”
Activând în domeniul IT deja de 14 ani, Victor Sagaidac a povestit că în momentul angajării nu își imagina că va rămâne să activeze atât de mult timp în companie. „Pentru a te menține motivat și energizat, trebuie să ții cont de două componente: compania sau angajatorul și motivația personală. Orange mi-a oferit toate posibilitățile de care aveam nevoie.”
Ana Țurcan a relatat că domeniul IT este unul accelerator și fiecare student se poate regăsi și își poate construi o carieră de succes. „Reprezintă o oportunitate colosală pentru construirea unei cariere de succes nu doar în țară, ci și peste hotare. Studiile te ajută să crești și să ajungi la asta.”
Programe de studii
Ana Țurcan a lămurit că, la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, sunt 12 programe de studii în care orice absolvent de liceu ar putea să se regăsească. Cele 12 programe de studiu sunt divizate în trei direcții principale. Prima direcție cuprinde Nanotehnologiile și Microelectronica, Electronica aplicată și Ingineria biomedicală. A doua direcție se referă la Sisteme de Calcul și Control, la fel cu trei programe separate: Calculatoare și Rețele, Robotica și Mecatronica, Automatica și Informatică.
În acest an, programele de studiu Robotica și Mecatronica și Automatica și Informatica au făcut parte din programul de învățământ dual, ceea ce înseamnă că studenții, încă din primul an, încheie contracte cu diverse întreprinderi, iar începând cu anul II, activitățile practice le desfășoară în întreprinderi.
O altă direcție de studiu, cea mai solicitată de altfel, este „Sistemele Informatice”, care cuprinde șase programe de studiu: Tehnologia Informației, Securitatea Informațională, Ingineria Software.
Durata studiilor de licență la această facultate este de patru ani cu frecvență la zi și de cinci ani cu frecvență redusă. La frecvență redusă pot fi urmate doar trei programe de studiu: Calculatoare și Rețele, Electronică Aplicată și Tehnologia Informației.
De asemenea, există încă două programe de studii a căror licență durează trei ani: Informatica aplicată și Managementul Informațional.
Referitor la oportunități, Ana Țurcan a spus că, în primul rând, „Universitatea Tehnică a Moldovei le oferă studenților o infrastructură bine dotată cu tehnologii”. „Studenții pot participa la activități extracurriculare, sport (avem și burse pentru sportivi), pot face parte din organizații studențești sau pot participa la diverse concursuri și conferințe naționale și internaționale. De asemenea, orice student poate aplica la mobilități. Apelurile se fac semestrial și se pot afla în mobilitate de la un semestrul la un an. Studenților care pleacă într-un schimb de experiență li se face echivalarea notelor de la discipline.”
Maria Secu a recunoscut că, la început, studiile la IT pot părea complicat și greu de înțeles. „În timp, odată ce înțelegi ceea ce ți se întâmplă, capeți putere și încredere. Universitatea nu poate să îți ofere sută la sută toată informația de care ai nevoie, dar programele de internship completează baza de cunoștințe. Personal, în cadrul internshipurilor, învăț lucruri exacte despre ceea ce urmează să aplic în viitor. Universitatea nu ar trebui să fie limita pentru cineva care vrea să învețe.”
Oportunitățile Orange
În calitate de studentă, Maria Secu a beneficiat de oportunitatea de a face parte din programul de internship Jump de la Orange. „Această oportunitate a fost ca o mână întinsă pentru mine, deoarece se axează pe persoanele care migrează din alte domenii. Aici am învățat foarte multe lucruri despre domeniul QA, deoarece sunt implicată în echipa de testare. Este o șansă enormă oferită tinerilor care vor să învețe de la zero domeniul IT.”
Victor Sagaidac a explicat ce fel de oportunități oferă Orange pentru studenții de la IT. „Avem foarte multe programe și ne focusăm pe a identifica atât tineri de pe băncile facultății, cât și persoane care activează deja în câmpul muncii, dar care vor să se reprofileze. Tehnologiile informaționale au evoluat și nu mai țin doar de codul de dezvoltare și inginerie. Au generat multe joburi și specializări conexe care nu necesită pregătire inginerească, cum ar fi domeniul QA, project management, business analytics, product ownership. Cererea de resurse IT în toată lumea a fost un hiper boom, iar companiile erau într-o căutare și dezvoltare activă de domenii prin care i-ar îndemna pe tineri să se reprofileze și să încerce IT.
Avem un program de internship cu UTM. De asemenea, programul Jump se desfășoară de două ori pe an. Propunem tinerilor să își dezvolte competențele atât teoretice, cât și practice. De obicei, se oferă șase programe care au ca scop să formeze un specialist junior în domeniul IT și să îl ajute să își continue cariera în cazul în care se regăsește în domeniul respectiv. De asemenea, avem și Orange Systems Academy, care este un program mai specializat, în care ne propunem o dată sau de două ori pe an să dezvoltăm capacități de inginer sau dezvoltatori IT. Am lansat și un hub de învățare ‒ Orange Digital Center ‒ prin care ne propunem să deschidem mai multe oportunități de învățare pentru toți tinerii, inclusiv pentru adolescenți.”
Studenții se pot angaja în câmpul muncii încă din anul II de facultate, iar Victor Sagaidac a precizat că Orange este acea companie care e deschisă să ofere orice program de muncă flexibil. Totodată, a adăugat că „salariile în domeniu IT, în Republica Moldova, sunt foarte mari în comparație cu alte domenii care nu au acel elan de dezvoltare”.
Spre final, Maria Secu a venit cu un sfat pentru tinerii care se gândesc la o carieră în IT. „În primul rând, faceți ce vă doriți! Domeniul IT este unul de viitor, de aceea, dacă vă doriți cel puțin 10 % acest lucru, nu ezitați. Aveți încredere în propriile forțe, deoarece totul se învață și totul este posibil atât timp cât îți dorești.”
Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul ediției dedicate tehnologiilor informaționale este Orange. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.md, RLIVE, Centrului de Tineret STUDEM și ziuadeazi.md.
Acest material a fost realizat cu sprijinul Guvernului Elveției. Conținutul acestuia nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorului.