(video) Dogma 95 – manifestul avangardist al filmelor făcute după niște reguli bizare

movie
Foto:Indiewire.com

În data de 13 martie 1995 la Copenhaga, regizorii danezi Lars von Trier și Thomas Vinterberg au lansat manifestul „Dogma 95” și „Jurămintele de castitate”, care conțineau, de fapt, tezele unui nou curent de film bazat pe o viziune nouă asupra celei de a șaptea arte. „Dogma 95” a fost creată cu scopul de a „repune în drepturi rolul regizorilor care trebuie să se manifeste ca artiști” și de a „purifica” producțiile de film, de a le aduce la rădăcinile lor primare, limitându-le posibilitățile și impunându-le niște reguli.

Fondatorii erau de părerea că spectatorii sunt „furați” de artificiile superproducției, de efectele speciale excesive, de istoriile bazate pe senzațional, cât și de bugetele filmelor, extrem de mari. Mișcarea a avut un impact imens asupra industriei cinematografice îndemnând cineaștii să se orienteze către poveste și să încurajeze filmele cu buget redus.

„Dogma 95” a avut drept repere: neorealismul italian, noul val francez, dar a influențat ulterior mișcări precum mumblecore, remodernismul.

Iată cele 10 reguli din „Jurămintele de castitate”, pe care orice regizor care rezonează cu principiile „Dogmei 95” ar trebui să le respecte.

#1. Se filmează într-o locație, nu în studiourile de film. Nu se intervine în decorul sau recuzita de la locație. Ca recuzită se folosesc obiectele existente pe loc.

#2. Se folosește doar sunetul înregistrat pe platou. Efectele sonore, zgomotele, vocile, muzica nu pot fi adăugate în postproducție.

#3. Se filmează din mână. Atâta timp cât această regulă e respectată, orice mișcare se acceptă.

#4. Filmul trebuie să fie în culori. Luminile adiționale nu sunt acceptate. Dacă un cadru este prea întunecat, se permite o singură sursă de lumină atașată de cameră.

#5. Filtrele optice sunt interzise.

#6. Filmul nu trebuie să conțină acțiuni superficiale. Crimele, armele nu pot apărea în film.

#7. Acțiunea are loc aici și acum. Nu se permite înscenarea în alt oraș, în altă țara, în trecut sau în viitor.

#8. Filmele de gen nu sunt acceptate. Nu exista comedii, filme de groază, acțiune, dramă, științifico-fantastice etc. Peliculele se etichetează „Dogma 95”.

#9. Regizorul nu trebuie menționat.

#10. Formatul filmului trebuie să fie – Academy 35 mm.

„În plus, jur ca regizor să mă abțin de la gustul personal! Nu mai sunt artist. Jur să mă abțin de la a crea o «operă», deoarece consider momentul ca fiind mai important decât întregul. Scopul meu suprem este să forțez ca adevărul să iasă din personajele și decorurile mele. Jur că o fac prin toate mijloacele disponibile și cu prețul oricărui bun gust și al oricăror considerații estetice. Astfel îmi fac JURĂMÂNTUL DE CASTITATE.”

Semnat, fondatorii „Dogma 95” – Lars von Trier și Thomas Vinterberg

Astfel, între anii 1998 și 2005 au fost realizate 35 de filme considerate a fi parte a mișcării.

Primul dintre filmele mișcării Dogma (Dogma #1) a fost pelicula lui Thomas Vinterberg din 1998 – Festen („Celebrarea”), produsă în Danemarca. Filmul spune povestea unei familii care se adună pentru a sărbători cea de-a 60-a aniversare a tatălui lor. Se jonglează cu subiecte precum abuzul, moartea, incestul, sinuciderea și traumele.

Numerotat Dogma #2, filmul The Idiots (Idioții), regizat în 1998 de Lars von Trier, lansează întrebarea „care este rostul unei societăți ce devine tot mai bogată fără să-i facă însă mai fericiți pe membrii ei?” și constată că „a fi idiot e un lux, dar și un progres, fiindcă idioții sunt oamenii viitorului!”.

Alte titluri ce aparțin mișcării „Dogma 95” sunt: „Amerikana” (2007), Truly Human (2001), Breaking the Waves (1996), In your Hands (2004).

În 2005, mișcarea s-a destrămat întrucât „frații” fondatori au început să lucreze la noi proiecte experimentale, dar și pentru că au rămas nemulțumiți de felul în care se interpreta manifestul ca marcă sau gen. Cu toate acestea, regizorii Lars von Trier și Thomas Vinterberg au păstrat în următoarele lor filme multă substanță experimentală.

Dacă vrei să vizionezi unul dintre filmele regizate de Lars von Trier după destrămarea „Dogma 95”, îți recomand Melancholia (2011), care povestește viața și relația a două surori ce sunt puse la încercare în momentul în care o planetă apropiată amenință să se ciocnească de planeta noastră.

Iar dacă ai chef de un film ceva mai ușor, o comedie regizată de celălalt fondator al „Dogma 95”, Thomas Vinterberg, îți recomand cu mare drag – „Druk” sau Another Round („Încă un rând”, 2020), peliculă care s-a bucurat de premiul Oscar pentru „Cel mai bun film internațional” în 2021. Personajele principale sunt ​​patru profesori de liceu care consumă alcool zilnic pentru a vedea cum acesta le afectează viața socială și profesională.

Dacă „Dogma 95” – această mișcare cinematografică stranie, rebelă și experimentală – ți-a trezit interesul, poți afla mai multe despre ea accesând site-ul oficial, unde vei găsi descrierile filmelor, trailere, recenzii, interviuri, premii.

Eu îți doresc vizionare plăcută și nu uita: consumul excesiv de filme nu dăunează sănătății tale sau a celor din jur!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente