(video) „Sistemul de sănătate din Moldova are nevoie de specialiști bine formați.” Ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi medicină

Design fără titlu (2)

Echipa #diez a organizat primul eveniment online din acest an al proiectului de orientare în carieră „Rămân acasă, merg la…”. În cadrul acestuia, invitații noștri ne-au povestit ce înseamnă studiile în acest domeniu, ce oportunități oferă Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dar și despre cum e să activezi ca farmacist la noi în țară. Este vorba despre Alexia Tutunaru, studentă în anul I la Facultatea de Farmacie, USMF, Mihaela Popînin, manageră regională la Farmacia „Felicia”, și Vladislav Badan, membru al Comisiei de admitere, USMF.

Întrebată despre momentul în care a înțeles că vrea să urmeze medicina, mai exact, farmacologia, Alexia Tutunaru a spus că a fost inspirată de rudele ei care activează în domeniu. „Cred că este un domeniu care cu adevărat mă va ajuta să avansez atât pe plan profesional, cât și personal. Știm că oamenii mereu pot avea probleme de sănătate și trebuie să fie cineva care să-i ajute.”

Totodată, potrivit lui Vladislav Badan, „cei care merg la medicină trebuie să aibă o dorință mare de a ajuta oamenii care sunt în suferință”.

„Pe lângă dorință, tinerii trebuie să fie pregătiți că va fi destul de greu, însă nu imposibil, să atingă niște înălțimi de cunoaștere a organismului uman, să cunoască și să facă ceea ce nu cunosc și pot face alții”, adaugă dl Badan.

Vladislav Badan a explicat că, actualmente, oferta educațională a USMF include programul de licență, cu o durată de patru ani, la următoarele specializări: Optometrie, Asistență medicală generală, Sănătate publică, Tehnologie radiologică și Fiziokinetoterapie și reabilitare.

Sunt disponibile și trei programe de studii integrate: Medicina, cu o durată de șase ani, sau Stomatologia și farmacia, cu o durată de cinci ani. Există și programe postuniversitare, adică masterat și doctorat. La masterat sunt disponibile următoarele programe de studii: Management în sănătate publică, Tehnologii moleculare în sănătate, Nutriție umană, Optometrie clinică și Sănătate mentală publică.

De asemenea, studenții și studentele de la USMF pot beneficia și de diverse mobilități academice. Spre exemplu, prin intermediul programului ERASMUS +, pot pleca în schimburi de experiență în universități din România, Polonia, Lituania, Turcia, Franța, Portugalia, Belgia, Germania, Spania pentru o perioadă de la două la cinci luni.

Alexia Tutunaru a mărturisit că perioada de adaptare nu durează mult. „Mi-a fost puțin greu să însușesc termenii anatomici și a fost ceva nou să cunosc termeni din farmacie. Interesant este că medicina este strâns legată cu limba latină și am avut chiar și un curs opțional în care am învățat această limbă. […] Nu este chiar atât de greu. Eu, de exemplu, îmi fac timp pentru ieșiri cu prietenii, pentru distracție și relaxare.”

Mihaela Popînin a fost de părere că profesiile din domeniul medicinei sunt practice, deoarece prinzi multe abilități. „La USMF poți beneficia de faptul că te poți angaja încă fiind student. Este o oportunitate foarte bună și benefică, deoarece, dacă e să mă refer la farmacologie, studentul este alături de farmacist, ascultă, deprinde și memorează altfel informația. Când ești mai aproape de profesia pe care vrei să o îmbrățișezi în viitor, ești mult mai motivat.”

„Start frumos”

În cadrul Farmaciei „Felicia” este organizat proiectul „Start frumos”, care are menirea de a susține financiar studenții, prin oferirea de burse pentru achitarea taxelor de studii la facultățile de Farmacie și Optometrie. Proiectul vine să aducă un aport pentru rezolvarea crizei majore de pe piața muncii în aceste domenii, oferind posibilitatea tuturor doritorilor să beneficieze de studii achitate integral la una dintre cele două specialități, pe tot parcursul studiilor, dar și un post de muncă garantat.

Una dintre beneficiarele acestui proiect este și Alexia Tutunaru. „Am aflat despre acest program din liceu și m-am înscris înainte de susținerea examenelor de bacalaureat. Am comunicat cu ei, le-am spus care au fost rezultatele mele, am avut un interviu, iar după o analiză am fost acceptată. Îmi oferă o susținere foarte mare. Comunicăm, receptăm succesele. Sunt foarte mulțumită de faptul că m-am înscris și îi îndemn pe toți să o facă.”

Tot în cadrul Farmaciei „Felicia” există și un program care îi ajută pe absolvenții de la USMF să se integreze mai ușor în câmpul muncii. „Beneficiul pe care îl avem noi este faptul că organizăm Școala «Felicia», care este o călăuză pentru tânărul boboc. Ea completează studiile pe care le are studentul de la farmacie și îl ghidează pe parcurs pentru a se putea familiariza cu această activitate”, a exemplificat Mihaela Popînin.

Vladislav Badan a explicat că studenții și studentele de la USMF, care au absolvit anterior un colegiu de medicină, se pot angaja în câmpul muncii chiar din primul an de facultate. Tinerii care nu au urmat însă un colegiu de medicină se pot angaja din anul III sau IV, după ce au acumulat o bază de cunoștințe. De asemenea, potrivit acestuia, un bun specialist calificat în medicină trebuie să dețină următoarele valori: integritate, profesionalism și onestitate.

Una dintre cele mai mari provocări în farmacie, conform Mihaelei Popînin, este oferirea unui tratament. „Cel mai frumos moment este atunci când pacientul se întoarce înapoi și îți spune «Mulțumesc!».”

Spre final, Alexia Tutunaru a venit și cu un sfat pentru viitorii studenți. „Nimic nu este imposibil dacă este dorință. Dacă vrei să evoluezi și să ai o bază bună atât profesională, cât și personală, atunci să știi că medicina este un factor determinant.”


Partenerul general al proiectului „Rămân acasă, merg la…” este Victoriabank. Partenerul ediției dedicate medicinei este Farmacia Felicia. Ajungem la mai mulți oameni cu ajutorul delucru.mdRLIVE și ziuadeazi.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente