Ce trebuie să faci dacă ți s-a anulat zborul și vrei să-ți recuperezi banii? Poți beneficia de compensații de până la 600 de euro

avion
Foto:depositphotos.com

De la începutul acestui an, pasagerii s-au confruntat cu zeci de curse aeriene anulate din/spre Republica Moldova. În astfel de situații, conform legii, pasagerii au dreptul să obțină nu doar rambursarea costului biletelor din partea companiei aeriene care a anulat zborul, dar și compensații în mărime de 250-600 de euro.

„Noi îndemnăm pasagerii să-și revendice drepturile – să-și ramburseze costul biletelor de la operatorul aerian –, dar și despre faptul că pot beneficia de o compensație care variază între 250 și 600 de euro, în funcție de destinație”, despre aceasta a declarat pentru #diez Irina Bodolica, comunicatoarea Autorității Aeronautice Civile.

Valoarea compensațiilor este:
# 250 de euro pentru toate zborurile de 1 500 kilometri sau mai puțin;
# 400 de euro pentru toate zborurile cuprinse între 1 500 și 3 500 de kilometri;
# 600 de euro pentru toate zborurile care nu se încadrează în primele două categorii.

Compensațiile menționate se plătesc în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau cec bancar ori, cu acordul scris al pasagerului, în bonuri de călătorie și/sau alte servicii.

Aceste compensații au fost incluse în legislația Republicii Moldova printr-o hotărâre de guvern încă în anul 2012. Respectiv, companiile aeriene sunt obligate să compenseze întârzierile sau anulările curselor.

Nu se compensează întârzierea sau anularea cursei doar atunci când sunt cauze care nu sunt în controlul companiei aeriene: situația climaterică, închiderea spațiului aerian etc.

De asemenea, pasagerii au dreptul: de a li se oferi gratuit mese și băuturi răcoritoare, direct proporționale cu timpul de așteptare, cazare hotelieră, în cazul în care este necesară o ședere de una sau mai multe nopți și transportarea către locul cazării.

Pasagerii au dreptul să primească o compensație, cu următoarele excepții:
# dacă au fost informați despre anulare cu cel puțin două săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută;
# dacă sunt informați despre anulare într-un interval cuprins între 14 și șapte zile înainte de ora de plecare prevăzută și li se oferă o redirecționare care să le permită să plece cu cel mult două ore înainte de ora de plecare prevăzută, ajungând astfel la destinația finală cu mai puțin de patru ore după ora de sosire prevăzută;
# dacă sunt informați despre anulare cu mai puțin de șapte zile înainte de ora de plecare prevăzută și li se oferă o redirecționare care să le permită să plece cel târziu cu o oră înainte de ora de plecare prevăzută și să ajungă la destinația finală în mai puțin de două ore după ora de sosire prevăzută.

Care sunt acțiunile

Toți pasagerii afectați de anularea zborurilor pot depune o solicitare în adresa companiei aeriene pentru a li se achita compensații (prin intermediul poștei electronice, telefon, sediul unității comerciale), iar în cazul în care compania aeriană refuză acest lucru sau nu oferă un răspuns în termen de 30 de zile lucrătoare și situația nu este soluționată, consumatorii pot depune o reclamație în adresa Autorității Aeronautice Civile sau o chemare în judecată a companiei aeriene.

Modalitățile de a depune o reclamație sunt următoarele:
# la sediul Autorității Aeronautice Civile, în formă scrisă (Chișinău, bd. Dacia 80/2, MD-2026);
# prin intermediul poștei, semnat electronic;
# depunerea petiției în mod electronic la adresa [email protected] și [email protected];
# apelați la telefonul consumatorului pentru o consultație gratuită – (022)823583;
# în cazul anulării unui zbor regulat, consultați site-ul AAC la rubrica protecția consumatorilor;
# dacă aveți de reclamat servicii necorespunzătoare în domeniul transportului aerian și activităților conexe, sesizați Autoritatea Aeronautică Civilă la adresa: mun. Chișinău, bulevardul Dacia, numărul 80/2.


Amintim că ieri, 2 mai, compania Air Moldova a anunțat că va suspenda operarea zborurilor și vânzărilor de bilete începând cu data de 2 mai 2023. Reluarea activității va fi posibilă în termen de trei zile de la pronunțarea deciziei de către instanță cu privire la restructurarea accelerată a companiei.


Pe 12 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a Republicii Moldova a anunțat că există riscul ca să fie suspendat certificatul de operator aerian al Air Moldova, în contextul anulării mai multor zboruri. AAC precizează că motivul pentru care Air Moldova anulează zborurile este situația financiară precară a operatorului aerian. În același timp, angajații Air Moldova au venit cu o reacție și solicită autorităților să se implice în situația creată. În scrisoarea adresată autorităților se menționează că cei 285 de angajați ai companiei aeriene sunt extenuați și demoralizați, însă, cu toate acestea, continuă să-și exercite onest munca.


Amintim că Air Moldova a anulat mai multe zboruri din luna martie. Potrivit Air Moldova, motivul anulării curselor respective este reorganizarea orarului pentru luna martie. 

Pe data de 2 martie, mai multe zboruri ale Air Moldova din și spre Chișinău au fost anulate. Conform companiei, motivul anulărilor au fost dificultățile operaționale. Două aeronave din flota companiei aeriene au fost indisponibile pentru zbor.

Air Moldova a anulat și două zboruri care urmau să fie operate de compania în zilele de 3, 7, 8 martie și 10 martie.

De asemenea, în data de 27 februarie, Autoritatea Aeronautică Civilă (ACC) a confirmat că operatorul aerian Wizz Air și-a suspendat toate zborurile pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie 2023.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente