Municipiul Ungheni a devenit, oficial, Capitala Tineretului din Moldova în anul 2023

ungheni capitala tineretului 2
Foto:Ministerul Educației

Municipiul Ungheni a devenit, oficial, pe 10 aprilie, Capitala Tineretului din Republica Moldova în anul 2023. Startul activităților de tineret, care se vor desfășura pe parcursul întregului an, a fost dat în cadrul unui eveniment festiv la care au participat circa 500 de tineri din toată țara, reprezentanți ai unor autorități publice locale și centrale, organizații de tineret, specialiști în domeniul tineretului, lucrători de tineret, lideri de tineret, reprezentanți ai centrelor de tineret.

Evenimentul a început cu un flashmob cu genericul „Tinerii pentru o lume mai bună”. În cadrul flashmob-ului tinerii din Ungheni au demonstrat, în drum spre Palatul de Cultură din localitate, ce pasiuni și ce abilități practice aplică la nivel local: dans, muzică, sport, hipism, ciclism etc. În Palatul de Cultură din localitate au fost amenajate spații și prezentate diferite activități de interes pentru tineri, diverse expoziții, panouri pentru fotografii tematice etc.

Evenimentul s-a încheiat cu o prezentare în plen a unor noi recomandări pentru „Agenda Tinerilor 2023-2024” la nivel local, conform discuțiilor și ideilor de acțiuni propuse de tinerii prezenți la eveniment.


Reamintim că municipiul Ungheni a fost declarat „Capitala Tineretului 2023” de către Ministerul Educației  și Cercetării la finele anului 2022, Ungheniul a fost și prima „Capitală a Tineretului” în Republica Moldova – în anul 2011. 

Vedeți mai jos lista tuturor localităților din țară care au obținut acest titlu până acum.

# 2011 – municipiul Ungheni

# 2012 – municipiul Cahul

# 2013 – orașul Ialoveni

# 2014 – orașul Soroca

# 2015 – orașul Sângerei

# 2016 – orașul Ialoveni

# 2017 – satul Varnița (din raionul Anenii Noi)

# 2018 – municipiul Cahul

# 2019 – satul Costești (din raionul Ialoveni)

# 2020/2021 – satul Sipoteni (din raionul Călărași)

# 2022 – orașul Ștefan Vodă

Capitala Tineretului reprezintă o iniţiativă inspirată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţile de tineret.

Orice localitate din Republica Moldova (cu excepția municipiului Chișinău și localitățile deținătoarele ale titlului „Capitala Tineretului” în ultimii trei ani de la ediția pentru care se participă) care se distinge într-un mod pozitiv şi prezintă un program ambiţios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor, poate deveni Capitala Tineretului, devenind ulterior un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.

Beneficiile pentru localitatea câștigătoare:
# suport financiar și logistic din partea autorităților publice centrale, Ministerul Educației și Cercetării va acorda suport financiar în valoare de circa 1 000 000 de lei, în funcție de calitatea programului de activități înaintat de către participant;
# vizibilitate și promovarea activităţilor pe durata titulaturii la nivel național;
# comunicare cu instituţiile şi organizaţiile internaţionale, partenerii de dezvoltare;
# participarea în elaborarea politicilor naţionale de tineret, consultarea politicilor;
# consolidarea parteneriatelor locale între ONG-urile de tineret şi administraţia publică locală;
# atractivitate pentru parteneri, instituţii naționale, finanţatori şi fundaţii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente