(foto) Cum arată astăzi Circul din Chișinău și cum se vede capitala de pe acoperișul acestuia

Design fără titlu (14)
Foto:#diez

Deschis oficial în 1981, ani la rând, Circul din Chișinău a încântat cu numerele sale artistice mii de copii, ba chiar și adulții. De-a lungul timpului, acesta a devenit un adevărat simbol al capitalei, față de care mulți dintre noi și-au legat zeci de amintiri și emoții ale copilăriei. În ultimii ani, memorabilul monument de altădată s-a transformat într-o clădire părăsită și vandalizată atât de cultura întârziată a unor cetățeni, cât și de investițiile proaste ale autorităților în infrastructura țării.

În luna martie 2023, autoritățile au anunțat despre începerea lucrărilor de conservare pentru clădirea Circului din Chișinău. În prima etapă a acestora va fi reparat acoperișul clădirii, Uniunea Europeană acordându-ne în acest scop peste 1,8 milioane de euro. Este preconizat ca lucrările de reparație a acoperișului să dureze până la sfârșitul acestui an. Totuși, astăzi este greu de spus când se va deschide circul din nou. Din cele 11 milioane de euro necesare, la moment, autoritățile au reușit să identifice doar 1,8 milioane de euro.

După anunțul cu privire la începutul lucrărilor de renovare a circului, am vizitat și noi clădirea acestuia, având posibilitatea de a vedea pe viu cum se desfășoară procesul de reparație a acoperișului său. Astfel, dacă ați fost vreodată curioși în ce dată veneau Tom și Jerry la spectacole, ce „poveste de dragoste” se ascunde la înălțimea acestei construcții sau cum arată acoperișul circului de aproape, atunci vă invităm să vizualizați acest articol în continuare.

Sursă: #diez

În timpul vizitei, am surprins puținul rămas din arhitectura și designul de altădată al circului, un stop-cadru al începutului anilor 2000 cu „miros” sovietic. Propun să începem cu o „Premieră absolută!”, al cărei an nu a fost posibil de identificat, însă, judecând după calitatea hârtiei pe care sunt prezente anunțurile, tind să cred că acestea sunt deja expirate.

Printre pereții roși și pictați cu graffiti, la unul dintre etaje am descoperit o adevărată capodoperă ce părea să existe în paralel cu tot restul clădirii. Presupun că locația dată a fost mai puțin accesibilă pentru „pictorii nelicențiați” sau prea drăguță pentru intervențiile vopselei spray.

Vom rămâne pe același ton artistic, doar că deja trecem la sculptură. Figura ce urmează, de-a dreptul atrăgătoare, mi-a și trezit ideea de a căuta prin clădirea circului puținul frumos sau curios care încă se mai păstrează acolo. Pun pariu că înainte aici s-ar fi făcut majoritatea selfie-urilor din circ.

Sursă: #diez

Mai jos, puteți observa careva obiecte greu de înțeles la prima vedere, acestea sunt niște rânduri de cuiere. Ele vor fi restaurate și se vor găsi în clădirea circului după renovarea acestuia.

Și ce fel de fotografii cu circul dacă nu surprinzi sala de spectacole? Apropo, știați că ea are o capacitate de 1 900 de locuri?

Sursă: #diez
Sursă: #diez

Dacă tot se repară acoperișul circului, am avut ocazia de a-l vedea de aproape. Nu cred că merită de menționat cum îmi tremurau picioarele atunci când ridicam scările, mai degrabă am să vă spun că reparația sa va stopa distrugerea clădirii cauzată de condițiile meteorologice nefavorabile. Autoritățile au declarat că lucrează la identificarea surselor noi de finanțare pentru renovarea clădirii, sperăm că totul se va întâmpla cât mai curând. Dar până atunci, vă rog să îmi scrieți în comentarii dacă îl cunoașteți sau o cunoașteți pe „V.B.”.

Sursă: #diez
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente