(foto) Hobbiton moldovenesc. Descoperă băștile din nordul Moldovei prin intermediul unui tur virtual

bașcă
Foto: captură de ecran

Băștile din satul Rogojeni și din satele învecinate Țîra și Roșietici au devenit destul de cunoscute datorită asemănării acestora cu casele Hobbiților din cartea lui J.R.R. Tolkien , „Stăpânul Inelelor”. Pentru a aduce mai aproape de noi locuințele, platforma de călătorii Visit Moldova a creat un tur virtual al acestora. Pe lângă tur, Visit Moldova a venit și cu câteva detalii informative despre construcții.

Băștile sunt niște case semi-îngropate în pământ, numite și burdei, bordei. De-a lungul multor secole, în astfel de locuințe trăiau țăranii moldoveni din această regiune. Conform unor surse, aceste bordee semi-îngropate erau utilizate încă din perioada Evului Mediu timpuriu sau chiar mai devreme.

Motivul pentru care băștile au fost destul de întrebuințate este că locuințele aveau niște avantaje unice. Încăperea este adâncită într-un deal sau versant stâncos, ceea ce asigura economisirea materialelor de construcție. Pereții și tavanul erau realizate folosind tehnologia boltei arcuite, care este fiabilă și eficientă.

Deoarece temperatura din interiorul pământului este destul de stabilă pe tot parcursul anului (10-12 grade cel Celsius), această locuință era caldă iarna și răcoroasă vara. În bașcă încăpea o sobă în care se gătea mâncarea și paturi pentru toți membrii familiei.

Turul virtual poate fi vizualizat aici, însă mai jos am atașat și câteva fotografii.

Sursă: captură de ecran
Sursă: captură de ecran
Sursă: captură de ecran
Sursă: captură de ecran

Sursă: Visit.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente