Studiul peste hotare este mai mereu o experiență care te transformă, deoarece ajungi într-un mediu nou și la care trebuie să te adaptezi. Nicoleta Gorea, studentă la Universitatea Bohn-Rhein-Sieg din Bonn, Germania, îți oferă acel ghid de care ai nevoie pentru a trece mai ușor prin adaptarea la condițiile de trai și de studii din Germania, ca să nu calci pe aceeași greblă ca mulți studenți care abia pășesc în lumea matură a studiilor peste hotare.
Pentru fiecare dintre noi, cei care au ales această cale, începutul a fost cel mai greu. Ne-am confruntat cu incertitudini și am făcut greșeli din neștiință, am căutat în lung și-n lat pe internet, am primit sfaturi dacă am avut de la cine, iar într-un final, am reușit să obținem lucrurile necesare pentru un trai decent și un loc pe băncile universității alese.
Acest articol nu are scopul de a induce frică sau nesiguranță. Știu că poate va părea solicitant, însă scopul acestuia este de a prezenta lecțiile învățate de mine, studentă la Criminalistică în Științele Naturii în Germania, pentru a ajuta cât mai mulți viitori studenți să evite erorile mele și să pășească mai încrezători în noua etapă pe care îi așteaptă.
Până a te înscrie la universitate în Germania
#1. Studiază meticulos site-ul universității dorite. Interesează-te în ce oraș și în ce republică federală se află anume facultatea pe care o vei urma.
De ce este important? Unele universități pot avea o multitudine de campusuri în dependență de direcția de studiu, așa că va fi de ajutor să cunoști cu exactitate orașul unde va trebui să ajungi și unde va trebui ulterior să-ți găsești o locuință.
#2. Ai grijă de dățile-limită când vine vorba de perioada de înscriere. Germanii sunt stricți în această privință, așa că orice set de documente întârziat nu va mai fi luat în considerare.
La ce trebuie de acordat atenția? Asigură-te că diploma de bacalaureat, dar și alte documente relevante îți vor fi înmânate la timp pentru a reuși să le scanezi și să le traduci.
#3. Informează-te riguros ce fel de traducere și formă de legalizare este admisă de universitatea la care te înscrii.
În cazul meu, am tradus documentele la un oficiu autorizat, iar apoi le-am legalizat prin ștampilele notarului, apoi cea de apostilă, eliberată de Ministerul Justiției. Acest proces durează.
Fii atent(ă) la modul în care vei expedia documentele. Unele universități vor cere doar încărcarea online, altele vor impune expedierea fizică prin intermediul poștei.
După ce ai trimis documentele la universitate
#1. Asigurarea medicală
Caută în avans compania de asigurări la care te vei înscrie și interesează-te cu privire la documentele necesare.
Asigurarea medicală este un serviciu obligatoriu la care fiecare student din Germania trebuie să fie înregistrat și pe care trebuie să îl achite. Mai devreme sau mai târziu, universitatea îți va cere datele de asigurare pentru a fi în sfârșit admis.
#2. Găsirea unei locuințe
Universitățile din Germania, de regulă, nu oferă loc de trai pentru studenți. Aceasta va însemna că vei fi nevoit(ă) să îți cauți acomodare pe cont propriu. Luând în considerare criza imobiliară din Europa de Vest ca o problemă ce există deja de ani buni, iar acum fiind agravată de situația războiului din Ucraina, găsirea locuinței va fi foarte anevoioasă. De aceea:
# înscrie-te la ajutor din partea organizațiilor studențești din regiune, deoarece acestea pot avea contact cu o serie de cămine private;
# creează-ți conturi pe site-uri cum ar fi Immoscout24 sau Immowelt și contactează persoanele care oferă spații imobiliare. Ai grijă, o bună parte dintre ele pot fi semimobilate sau chiar nemobilate;
# ai în vedere că însăși aventura cu abordarea anunțurilor de pe site-uri este una cu impedimente. Pe piața imobiliară germană este standard să prezinți dovada veniturilor din ultimele trei luni, dar și alte documente adiționale, iar venitul lunar trebuie să fie de trei ori mai mare decât suma cerută pe arendă;
# dacă ai cunoscuți sau prieteni care te pot ajuta, fie cu găzduire, fie în căutarea locuinței, ajutorul lor este un foarte mare avantaj;
# dacă nu ai parte de acest noroc, fii pregătit(ă) să înnoptezi ceva timp la hotel.
#3. Deschiderea unui cont bancar
Deschiderea unui cont bancar poate fi realizată doar dacă dispui de reședință în Germania, de aceea este extrem de important de a găsi un loc de trai cât mai repede posibil și să te înscrii (Anmeldung) la primărie (Rathaus sau Bürgerbüro). Adițional, ți se va cere confirmarea identității prin prezentarea pașaportului. Partea bună este că majoritatea băncilor oferă deschiderea contului pentru studenți gratuit.
#4. Achiziționare unui număr de telefon
La fel ca majoritatea lucrurilor menționate anterior, un număr mare de abonamente la telefonie mobilă sunt obținute dacă ai rezidență la o anumită adresă, însă pentru o ieșire din situație temporară poți achiziționa o cartelă SIM prepay la orice supermarket (Aldi, Rewe, Lidl etc.).
#5. Costurile de trai
# Alimentația. În mediu, pentru mâncare se achită între 150 și 200 de euro pe lună, fără restaurante sau ieșiri în oraș. De regulă, restaurantele sunt peste bugetul unui student. Însă dacă dorești să iei și acestea în calcul, suma se va mări simțitor.
# Arenda spațiului de locuit. Aceasta se achită lunar și poate fi oriunde între 300 și 600 de euro. Există două tipuri de arendă pe care trebuie să le cunoști: arenda de bază (Kaltmiete), care reprezintă doar serviciul de închiriere, și arenda totală (Warmmiete), care include tot (servicii comunale, loc de parcare etc.). Deci ceea ce se achită la final pe lună va fi întotdeauna arenda totală (Warmmiete).
# Taxa de televizor. Aceasta reprezintă 19 € pe lună dacă locuiești singur(ă) în apartament sau mai puțin dacă îl împarți cu alți colocatari. Nu contează dacă este prezent un televizor sau nu, taxa este percepută de către stat de la toți locuitorii Germaniei.
# Transport. E gratuit dacă ai bilet de student, care în cele mai multe cazuri este acoperit atunci când achiți contribuția de semestru sau cel puțin 4 € pentru fiecare mijloc de transport luat, în cazul în care încă nu posezi biletul de student.
Sfaturi bonus
#1. Germanii sunt „îndrăgostiți” de oficiul poștal, așa că fii pregătit(ă) să primești majoritatea documentelor importante prin poștă, la adresa unde te-ai înscris.
#2. Folosește aplicația sau site-ul Deutsche Bahn pentru a te orienta cu privire la transportul necesar dintr-o locație în alta, dar și pentru monitorizarea eventualelor întârzieri (da, germanii întârzie).
#3. Analizează orarul de studii oferit de universitate la început de an pentru a planifica din timp călătorii înapoi acasă.
#4. Interesează-te dacă ai fi eligibil(ă) pentru un program de burse care îți vor susține perioada de studii. Aici poți vedea povestea mea cu bursa DAAD.
Autoare: Nicoleta Gorea