(vox) Șase tineri ne-au spus de ce și-ar dori să fie inclusă în programa școlară educația sexuală

My project-1 (3)

Sexualitatea este o parte integrantă a vieții umane. Copiii și tinerii au dreptul la informații fiabile, bazate pe dovezi cuprinzătoare despre această parte a vieții. Cu toate acestea, educația sexuală în școli rămâne o problemă sensibilă. Din momentul introducerii acestei discipline în programele școlare europene, între părinți, lideri religioși și politicienii adesea s-au produs dezbateri extrem de polarizate despre ce, cât și la ce vârstă ar trebui predată disciplina în școli.

Ionela-Mirela Iutiș, 18 ani

„Educația sexuală este binevenită în școli și ar trebui introdusă în programa școlară, dar acest lucru a ridicat multiple opinii ce compară avantajele și dezavantajele unui astfel de program.

Educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate. Cred că toți părinții își doresc ca sănătatea copiilor lor să nu fie niciodată amenințată. Însă, având în vedere că organele reproductive fac parte din organismul lor, de ce să nu aflăm mai multe, din punct de vedere științific, și despre acestea? Organe reproductive care pot la rândul lor, la fel ca orice alt organ și sistem din corp, să se îmbolnăvească, să provoace durere și chiar să ne pună viața în pericol.

Educația sexuală nu îi învață pe copii cum să întrețină relații sexuale, ci le arată cum ar trebui să procedeze atunci când organismul lor în dezvoltare hormonală le dă semnale de natură sexuală, îi învață pe copii că a întreține relații sexuale implică riscuri și responsabilități, iar educația sexuală are, în acest mod, puterea de a îi ține pe copii departe de boli cu transmitere sexuală și de sarcini nedorite la vârste fragede.

Fiind elevă în clasa a XI, aș dori ca în liceul meu să avem această materie care să ne vorbească despre aceste aspecte. Sunt de părere că informația legată de sex trebuie transmisă corect, dozată corespunzător vârstei, de persoane bine pregătite. Copiii cel mai mult timp îl petrec la școală, iar școala are abilitatea de a transmite eficient informația necesară pentru dezvoltarea personalității umane la toate etapele de dezvoltare a acestora.”

Eugenia Baran, 16 ani

Consider că educația sexuală în școli reprezintă o necesitate majoră pentru alfabetizarea tinerilor despre bolile cu transmitere sexuală, despre sex, despre contracepție, despre orientare sexuală, despre dezvoltarea corpului și despre limite personale, deoarece utilitatea acestor informații ne va ajuta la întreținerea unui mod sănătos de viață pe un plan îndelungat.

Educația sexuală predată în școli va ilustra informații sigure și veridice tinerilor și va reduce dezinformarea cauzată de reticența părinților rușinați și incomozi de a discuta subiecte legate de sex ce îi determină pe adolescenți să caute răspunsuri online. Sursa online nu înfățișează întotdeauna informații sigure, de cele mai multe ori incorecte sau înșelătoare. Un alt beneficiu al acestui tip de educație este reducerea numărului de adolescenți cu boli cu transmitere sexuală și a abuzului sexual.

Educația sexuală în școli poate preveni un număr vast de comportamente și pericole ce ne poate afecta atât viața personală, cât și cea socială din perspectiva sănătății și siguranței. În concluzie, educația sexuală nu ar trebui să fie limitată și învățată prin experiențe mai puțin plăcute sau la vârstă matură, ci prin intermediului unei atmosfere sigure și corecte de la perioada pubertății.”

Vlad Mihailencu, 19 ani

„Educația sexuală ar trebui predată în școli. Într-o școală în care putem învăța totul despre sistemul solar și economie, de ce nu putem învăța despre corpurile noastre proprii? Politica, acceptată de societate, constă din ideea că există anumite lucruri în viață pe care copiii nu trebuie să le învețe, le vor învăța ei înșiși pe parcursul vieții. Mulți părinți consideră că sexul este un subiect destul de neplăcut și nepotrivit de discutat cu copiii lor, cu toate acestea, copiii trebuie să învețe despre acest lucru pentru a duce o viață sănătoasă și fericită. Aici educația sexuală în școli se poate dovedi a fi o sursă indispensabilă de cunoaștere, protecție și informare. Aceasta are rolul de a oferi adolescenților să înțeleagă ce este un comportament sănătos și normal și ce nu. De asemenea, îi învață care sunt reacțiile naturale ale corpului lor în anumite situații și când ar trebui să-și facă griji. Copiii și adolescenții au nevoie de informații corecte din sursele potrivite despre sex, despre relații sexuale și despre diverse probleme conexe pentru a lua deciziile corecte pentru prezentul și viitorul lor. Din ceea ce am menționat, sunt de părere că școlile noastre au nevoie într-adevăr de implementarea unui astfel mijloc de informare a tinerilor și copiilor.”

Olivia Ciloci, 16 ani

„Dezinformarea tineretului asupra actului sexual poate avea consecințe grave. Lipsa educației sexuale în programa școlară reprezintă într-adevăr o problemă ce conduce spre dezinformarea tineretului asupra unui act ce poate avea consecințe grave. Un exemplu ar fi sarcinile în rândul minorelor ce continuă cu abandonul școlar, însă un factor remarcabil este vulnerabilizarea atât socială, cât și medicală a copiilor născuți, dat fiind faptul că sarcinile la o vârstă fragedă pot determina nașteri premature sau sarcini nemonitorizate medical. Tinerii au dreptul la primirea informațiilor cuprinzătoare asupra acestui subiect, însă motivul respingerii acesteia este că o astfel de educație ar amenința valorile tradiționale și religioase. Conform UNESCO, obiectivele educației sexuale sunt: predarea și învățarea despre aspectele cognitive, emoționale, fizice și sociale ale sexualității. Scopul său este de a înzestra copiii și tinerii cu cunoștințele, competențele, atitudinile și valorile care îi vor ajuta: să își asigure sănătatea, bunăstarea și demnitatea, să dezvolte relații sociale și sexuale bazate pe respect, să țină seamă de modul în care alegerile lor le afectează propria bunăstare și pe cea a altora, să înțeleagă și să își asigure protecția drepturilor lor pe tot parcursul vieții.”

Alexandru Arhire, 17 ani

„Educația sexuală în școli poate fi axată și pe subiecte mult mai aprofundate decât actul sexual în sine sau pregătirea de acesta. O bună parte care merită învățată în școli și predată cu tărie face parte din dezvoltarea unei imagini corporale pozitive. Elevii trebuie învățați și mentorați că al lor corp arată normal în următoarele cazuri, ca mai apoi să nu își asume banalități asupra propriului aspect corporal. Sentimentul de confort în propriul corp este primordial pentru fiecare și nu trebuie ignorat nicidecum. Fiecare trebuie să înțeleagă că se dezvoltă în propriul ritm și are un material genetic diferit față de cei din jur. Aici putem accentua și capabilitatea de a avea grijă de părțile corporale – păr, dinți, piele, zone intime –, deoarece indiferent de situație, aceste lucruri apar în rutina noastră la un moment dat. Nu putem exclude posibilitatea de a afla că unele părți ale corpului sunt mai sensibile, iar altele se simt plăcut la atingere. Educația sexuală poate să țintească multe subiecte ce trebuie știute de către toată lumea indiferent de vârstă. În acest caz, predarea acesteia încă din școli nu ar fi un lucru potrivit în propria mea opinie.”

Bianca Chiosa, 16 ani

„Educația sexuală încă rămâne un subiect tabu pentru unii părinți și pentru copiii lor. Părinții încă mai cred că este o rușine să vorbească cu copilul lor despre aceasta, iar copilul, la rându-i, nu îndrăznește să adreseze întrebări. În rezultat, avem copii și tineri neinformați. Este foarte important ca și copiii, și tinerii să primească informații fiabile, fundamentate științific și cuprinzătoare cu privire la acest subiect, de aceea, cred că cel mai indicat este ca subiectul să fie abordat de un specialist pregătit în domeniu. Însă, educația sexuală în școli încă mai rămâne o chestiune sensibilă. Au fost tentative de a introduce educația sexuală în școală ca materie, dar așa și nu s-a soldat cu succes. Eu cred că de un obiect aparte nu este nevoie. Ar fi bine dacă s-ar introduce câteva ore de educație sexuală în cadrul obiectelor școlare cum ar fi «Educația pentru sănătate», «Dezvoltarea personală» sau «Educația pentru societate». Dar cum educația începe de acasă, este foarte important ca părinții să înțeleagă că acest subiect trebuie abordat cu copiii lor, pentru că ei au dreptul să fie informați și să se poată apăra atunci când sunt puși în pericol, din punctul de vedere al sănătății. Or, cu toții ne dorim ca sănătatea să nu fie niciodată amenințată.”

Autoare: Xenia Luca

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente