„Atacul asupra instituțiilor statului și luare de ostatici.” Maia Sandu, despre planul Rusiei de a destabiliza situația în Moldova

Maia Sandu
Foto: privesc.eu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit mai multe detalii despre planul Rusiei de a destabiliza situația în Moldova. Ea a precizat că planul Kremlinului pentru perioada următoare ar fi atacuri la adresa instituțiilor statului și luare de ostatici – acțiuni care ar urma să fie întreprinse de diversioniști camuflați în civil.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni ce ar include diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care ar pune la cale acțiuni violente, atacuri asupra unor instituții ale statului și luare de ostatici.

Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. Ei vor să dea o lovitură statului Republica Moldova în următoarea perioadă.

Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării, cu caracter violent. Materialele pe care le avem arată locul și modul cum s-ar întâmpla asta. Vor să antreneze persoane cu pregătire militară din Belarus, Rusia, Serbia și Muntenegru pentru a ataca edificii ale statului. Instituțiile statului lucrează la aceste provocări și țin situația sub control. În realizarea planului, Rusia mizează pe folosirea grupări criminale din interiorul țării, în special pe formațiunea criminală «ȘOR», pe organizațiile de veterani și pe oameni legați de anturajul lui Plahotniuc. Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei, ca Moldova să poate fi folosită de Rusia în războiul contra Ucrainei”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Totodată, Maia Sandu a menționat că toți cei care participă la aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia – trebuie să fie trași la răspundere.


Amintim că, în data de 9 februarie 2023, în cadrul summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, Volodâmâr Zelenski a spus că serviciile de securitate ucrainene ar fi intrat în posesia unui document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente