(vox) Am întrebat șase elevi ai promoției 2023 despre procesul de pregătire pentru examenele de bacalaureat

Poză principală vox

Suntem la mai puțin de patru luni distanță până la începerea examenelor de bacalaureat din anul școlar 2022/2023. Elevii și elevele claselor absolvente din întreaga țară conștientizează importanța acestei perioade și depun eforturi pentru a valorifica timpul care a mai rămas, având dorința de a obține un punctaj cât mai bun la toate probele. În acest context, am întrebat șase absolvenți despre acțiunile pe care le întreprind în procesul de pregătire și cum se simt aceștia cu privire la provocarea respectivă.

Andreea Groza, elevă la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, municipiul Chișinău

„Judecând că mai sunt patru luni până la examen, pregătirile ar trebui să fie intensive. Chiar dacă «porcul în ajun nu se îngrașă», cred că nu e niciodată prea târziu să te apuci de învățat, deci am pus osul la treabă. Am început recent un curs de pregătire pentru bacalaureatul la istorie la EasyBac și cred că, studiind informația oferită la curs, cât și conspectele făcute până acum la ore, o să fiu capabilă să obțin o notă decentă. Încă o metodă pe care o folosesc pentru a învăța sunt podcasturile pe care le poți asculta oriunde, în transportul public, de exemplu, sau mergând pe drum, astfel folosind timpul productiv. De asemenea, filmele cu tematici istorice sunt o metodă de învățare dacă nu îți prea place să studiezi dintr-o carte, astfel fiind mai plăcut și ușor de învățat. Chiar dacă filmele nu acoperă un număr atât de mare de subiecte, poți căuta clipuri pe YouTube care la fel pot fi de folos. În final, cred că primul pas este să găsești motivația necesară și să înțelegi că acest ultim efort ce a mai rămas să fie făcut merită. Gândește-te că după bac urmează o petrecere, deci motivează-te pentru a merita să te distrezi după. Fiind la colegiul de arte, am avut alte priorități până acum și am lăsat totul pentru ultimul semestru. Totuși, mă simt încrezătoare că o să fie bine, deoarece profesorii ne-au oferit o pregătire corespunzătoare. Fie că ești stresat(ă), fie că nu, cunoștințele nu se schimbă, deci e mai bine să fii cu mintea limpede. Oricum ar fi, o să fie bine. Keep calm!

Andrei Delimarschii, elev la I.P.L.T. „Dimitrie Cantemir”, raionul Ialoveni

„Desigur, mă pregătesc mai amănunțit la obiectele la care am bacalaureat, practic unele ore suplimentare la chimie, deoarece vreau să dau proba la alegere anume la acest obiect. De asemenea, mă pregătesc și individual lucrând de sine stătător. Orele adăugătoare la chimie pentru care am optat se desfășoară online și sunt, de fapt, predestinate olimpicilor, însă eu am profitat de situație și am decis, prin această modalitate, să repet temele la chimie de care am nevoie, orele fiind gratuite. Desigur, am emoții în privința acestor examene, chiar și fiind încrezător că nu am de ce să îmi fac griji la unele obiecte, oricum persistă o mică frică.”

Mădălina Groza, elevă la I.P.L.T. „Țipala”, raionul Ialoveni

„Pentru nimeni nu este o noutate că pregătirile pentru examenele de bacalaureat sunt complexe și totodată stresante. Acum că suntem în ultimul semestru, încerc să sistematizez timpul într-un mod cât mai eficient. Astfel, zilnic rezerv câteva ore pentru a mă consacra procesului de studiu și încerc să abordez unele metode moderne de învățare, prin care memorarea informației ar fi mai puțin sinuoasă. Totodată, sunt conștientă că pentru rezultate cât mai bune nu ar trebui să mă limitez doar la informația primită în cadrul orelor, de aceea am decis să recurg la cursuri suplimentare și la ore adăugătoare, în special la materiile la care știu că persistă unele lacune, precum ar fi istoria. În privința aceasta am optat pentru cursul de pregătire oferit de EasyBac. La capitolul emoții totul este mai echilibrat, deoarece realizez că este irațional să-mi îngreunez procesul de învățare cu griji și frustrări, când pot să o fac din plăcere și să am încredere în propriile puteri, de aceea și prefer să fiu încrezătoare.”

Denis Parnăo, elev la Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, raionul Dondușeni

„Văzând cum bacalaureatul copleșește emoțiile elevilor și auzind istoriile despre experiențele colegilor mai mari, cum se pregăteau ei, pe ce ar trebui mai mult să pun accentul și la ce profesori aș putea apela pentru orele adăugătoare, mă cam îngrijorez de reușita mea. Însă, în pofida faptului că nu mereu reușesc, fiind implicat în mai multe activități, mă străduiesc să fac față tuturor cerințelor și să îmi fac timp liber pentru a reuși la bac. Și fiind tot mai aproape de acest pas important, am început să practic ore adăugătoare la matematică cu profesorul de bază. Limba engleză, la fel, încerc să o practic prin vizionarea filmelor direct în limba engleză și utilizând videoclipurile lui Rita Engleza de pe Facebook. Ulterior, mai rezolv teste pentru bacalaureat la română și geografie din caiete procurate de la librării sau le rezolv pe cele disponibile online. Mă simt puțin îngrijorat de faptul că până la examenele de bacalaureat au mai rămas luni numărate, dar pregătirea mea nu este la un nivel cum mi-aș dori. Nu toți profesorii susțin inițiativa mea de a merge la bac, dar sper foarte mult că munca asiduă pe care o depun pentru pregătiri va justifica toate așteptările.”

Dina Grozavu, elevă la I.P.L.T. „Țipala”, raionul Ialoveni

„Desigur că suntem foarte presați de timp, și conștientizăm ce ne așteaptă în curând. Chiar dacă suntem încadrați în activități extrașcolare și pe deasupra cu toții avem chestiuni personale, nu neglijez pregătirile pentru bac. Nu pot spune că o fac intens, după un program bine stabilit, dar încerc să-mi pun unele scopuri care pot fi realizate doar prin multă muncă. Nu mă limitez doar la ceea ce facem în cadrul orelor cu profesorii. Evident, dispunem de foarte multe surse de informare și ar fi păcat să nu ne folosim de ele, cum ar fi lecțiile educaționale online realizate în timpul pandemiei. Nu m-am gândit să fac ore suplimentare. Consider că profesorii noștri sunt buni experți în domeniul lor și depinde în mare măsură de atitudinea noastră ca elevi cum alegem să ne pregătim și cât de siguri pe noi suntem cu privire la aceasta. Îmi place să lucrez mai mult individual. Acest fapt îmi oferă diverse oportunități: îmi dezvolt unele abilități de autoeducare, dispun de un timp flexibil, am atenție individuală maximă, depășesc unele temeri. În privința emoțiilor, ce sunt acestea dacă nu un reflex de apărare al organismului în fața necunoscutului. Nu cred că le-aș putea învinge. Aș putea doar să le înlocuiesc cu unele pozitive și utile. Încerc încă de pe acum să mă pregătesc moral, nu las unele temeri să mă preseze, știu că o gândire pozitivă mereu mă va ajuta. Cred în mine și în ceea ce fac.”

Vlada Gîrleanu, elevă la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, municipiul Chișinău

„În primul rând, învăț la colegiu, ceea ce complică lucrurile, deoarece, pe lângă obiectele din programul liceal, mai am și obiectele de specialitate. Cu toate acestea, îmi fac timp să mă pregătesc intensiv pentru bacalaureat. Merg la ore adăugătoare și încerc să lucrez independent cât mai mult posibil. Nu mă pot limita doar la ceea ce facem la lecții, pentru că vreau note bune, iar pentru acest lucru trebuie să muncesc. Momentan, fac ore adăugătoare la limba franceză și la limba română, de asemenea la matematică și biologie rezolv teste de bacalaureat, rezolv exerciții din compendii, iar întrebările care apar le discut cu profesoarele. Mă gândesc să iau niște ore adăugătoare și la aceste obiecte, dar încă nu am decis unde aș putea să apelez. Să fiu sinceră, în semestrul întâi nu aveam așa mari emoții, eram mult mai sigură în propriile mele forțe, dar acum au apărut un pic mai multe îngrijorări, dar anume pentru a scăpa de ele merg la lecții adăugătoare.”


Sesiunea de bacalaureat în acest an începe pe 2 iunie și va dura până pe 20 iunie. Orarul desfășurat îl găsești aici. Pentru a fi la curent cu toate noutățile legate de bacalaureat, îți sugerăm să urmărești tagul nostru dedicat acestui examen – BAC 2023.

Stagiară: Valeria Munteanu

Taguri: #BAC 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente