(foto) Află istoria Annei Grama, o antreprenoare care și-a deschis o afacere eco în domeniul produselor cosmetologice (pentru și după baie)

Cover

Anna Grama a creat o afacere prin care își propune să dezvolte obiceiuri de consum responsabil, de relaxare în camera de baie și de grijă față de mediul înconjurător. Cristalin.md reprezintă un magazin online de unde puteți cumpăra produse naturale pentru baie și duș, dar și accesorii de îngrijire personală. Majoritatea ingredientelor sunt cultivate în Moldova, sunt ecologice și conțin proprietăți terapeutice pentru piele, scalp și păr. În acest articol veți afla istoria lansării afacerii autohtone Cristalin.md și cu ce nou vine pe piața produselor naturale pentru baie.

Start-upul Cristalin.md a fost dezvoltat de Anna la Acceleratorul XY, în cadrul unui program de mentorat și de dezvoltare a capacităților de creștere, astfel ca obiectivele propuse să fie atinse într-un timp rezonabil.

sursă foto: arhiva personală

„Ne-am deschis în luna octombrie 2021 în cadrul participării în programului XY Pre-Accelerator, cu scopul dezvoltării antreprenoriatului feminin în Moldova. Am venit inițial cu altă idee de afacere, dar până la sfârșitul cursului am înțeles că vreau să mă ocup cu crearea produselor ecologice pentru baie și duș. Între timp, am participat la alt program marca XY Partners: XY E-commerce Incubator. Datorită acestui program, am dezvoltat site-ul Cristalin.md unde se realizează, în mare parte, vânzarea produselor de igienă create de mine. Până la asta, gestionam doar pagina de Instagram și eram singură în echipă. Acum, echipa mea este constituită din încă trei persoane:  
# Alina Liubimova – content manageră;
# Vera Zbîrcot – manageră de vânzări;
# Arina Popova – SMM manageră”, a dezvăluit Anna.

sursă foto: arhiva personală

Anna creează hand-made toate produsele sale. Materia primă (plantele) o crește în propria grădină, iar ceea ce nu este posibil de crescut în Moldova o procură de la agenți economici (importatori).

„Eu sunt iubitoare de plante, dar și mamă a doi copii mici. Am decis să combin aceste detalii pentru a-mi crea afacerea. Când făceam băiță cu ei îmi făceam grijă ce produse utilizez, ce adaug în cadă. Copiii mei adoră biluțele efervescente. La magazin toate astea sunt cu coloranți și eu fiind de profesie chimistă, mi-am pus în scop să ofer o alternativă la produsele deja existente pe piață: să creez produse fără coloranți, dar cu ingrediente cât mai simple și inofensive pentru copii și adulți. De exemplu, gogoșii efervescenți sunt confecționați doar din plante crescute în grădina mea. Astfel, combin plantele cu sărurile pe care le procur de la agenții economici locali și interanționali.”

sursă foto: arhiva personală

Printre cele mai răspândite plante crescute în grădina Annei, le regăsim pe următoarele:
# levănțica;
# salvia;
# cimbrișorul;
# menta;
# trandafirul;
# iasomia;
# melisa;
# gălbenelele;
# albăstrele.    

sursă foto: arhiva personală

Pe de altă parte, materia primă procurată este: 
# soda de bucătărie;
# sarea de lămâie;
# sarea de mare și sarea de Himalaya;
# sarea Epsom;
# uleiuri etc.  

Conceptul Cristalin.md este despre materie primă ecologică, consum responsabil și despre produse naturale. Acești trei piloni-cheie garantează clienților produse naturale aromatice atât pentru igienă personală, cât și pentru a savura momentele de relaxare în cadă sau în duș.

sursă foto: arhiva personală

„Afacerea mea este gândită în totalmente ca un brand pur ecologic și sustenabil. Începând cu creșterea plantelor și terminând cu grija de natură. Plantele sunt crescute conform permaculturii [n.r. ca nicio parte de sol să nu fie dezgolită, precum observăm în pădure că pe fiecare centimetru cresc varietăți de plante] încât noi să nu utilizăm agricultura intensivă care dăunează solului și care îl epuizează de substanțe nutritive. Noi încercăm prin creșterea plantelor să restabilim microbiomului solului. Grădina este destinată în mare parte creșterii plantelor aromatice, dar mai creștem și alte plante-companion. Promovăm principiul creșterii prin alelopatie. Aceasta înseamnă cultivarea plantelor care se ajută reciproc la creștere ca să nu utilizăm substanțe chimice pentru distrugerea buruienilor și pentru prevenirea apariției dăunătorilor. Noi utilizăm mulcirea solului pentru a împiedica creșterea buruienilor și păstrarea umidității solului. Noi nu utilizăm pesticidele”, a explicat Anna.

sursă foto: arhiva personală

Totodată, afacerea Annei funcționează pe principiul „emisii zero”, astfel încât să protejeze mediul înconjurător de emisii nocive în procesul de fabricare și transportare a produselor proprii. De asemenea, nici plasticul nu este folosit pentru ambalarea sau produselor pe care le veți procura. În acest sens, Cristalin.md vine pe piața locală cu o abordare exclusiv eco atât pentru mediu, cât și pentru clienții săi.

„Așa cum menționasem mai sus, planetele folosite sunt crescute în Moldova, în grădina mea. Tot procesul de fabricare la fel are loc în Moldova. Noi cultivăm plantele cu grijă pentru natură ca să păstrăm ce avem acum. Tu poți cumpăra o biluță de import, din magazin, însă transportarea ei afectează mediul ambiant. Nici nu știi exact ce componente au fost folosite pentru a-ți transmite mirosul de lavandă sau de trandafir. În cazul nostru, aici totul se fabrică și aici se vinde. Aici se crește planta, aici ea ajunge în ambalaj care nu dăunează mediului. Din păcate, în Moldova nu este încă creată cultura reciclării plasticului și nu orice tip de plastic poate fi folosit la ambalare. Folosim un ambalaj mai costisitor, dar mai inofensiv pentru mediu și pentru sănătatea clienților noștri.”

sursă foto: arhiva personală

Produsele de pe Cristalin.md nu au restricții pentru a putea fi folosite de femei sau bărbați, tineri sau bătrâni, copii sau adulți. Ele sunt destinate pentru omul care își dorește să contribuie la protejarea mediului înconjurător și la protejarea propriei sănătăți. 

„Cristalin.md este destinat pentru toți cei care cunosc prețul sănătății și al lucrului de calitate. În viață noi pentru totul plătim. Nu obții fericire fără durere, bani fără muncă. Este alegerea ta să procuri un produs din supermarket de calitate joasă sau poți procura un produs de la producătorul autohton și să fii sigur de calitatea lui. Eu fiind chimistă aleg minuțios ingredientele pentru ca la final să avem produse lipsite de substanțe toxice”, a conchis Anna.

sursă foto: arhiva personală

Dacă dorești să testezi cel puțin un produs de pe Cristalin.md, dar nu știi ce mai bine să alegi, îți lăsăm mai jos lista celor mai populare produse procurate.
# gogoși efervescenți;
# untul de corp;
# sarea cu calendulă;
# sarea cu epsom.

***

Acest articol a fost elaborat în cadrul programului de accelerare: Antreprenoriat Feminin I, implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women Moldova (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente