Fiecare dintre noi a trecut măcar o dată în viață prin acel moment în care se gândea dacă merge pe calea corectă sau dacă face cu adevărat ceea ce își dorește? Frecvent, în astfel de clipe ne oprim să medităm asupra propriilor visuri și sentimente, iar o simplă întâmplare poate deveni un factor declanșator al alegerii noastre de a merge pe un nou drum. Așa s-a întâmplat și cu una dintre fondatoarele brandului autohton de bijuterii Dzen Flower.
În articolul dat o să vă povestim mai multe despre aceste bijuterii făcute din flori de câmp uscate și despre cum a început ideea afacerii. Arina Andriuschenko este una dintre creatoarele platformei, care împreună cu prietena ei Adrealina, în timpul anilor de facultate, a înființat-o. Studentă la Jurnalism, Arina și-a provocat prietena, studentă la Drept, să înceapă ceva nou, ce nu mai făcuseră până atunci.
„Până am început să ne ocupăm de afacerea noastră, noi în aceea perioadă deja învățăm la universitate, eu la Jurnalism, iar Adrealina la Drept. Până atunci, am avut experiență de lucru în organizarea diferitelor evenimente, precum și în logistică. Noi, în acel moment, eram în căutarea noastră și experimentam. Am încercat să coasem tricouri la comandă, dar am înțeles că asta nu ne prea place”, a povestit tânăra.
Potrivit ei, totul a început într-o zi când s-a văzut cu un prieten. Arina i-a arătat un pandantiv cu o floare în interior, pe care l-a procurat din Chișinău. În acel moment, prietenul a întrebat-o dacă ea a făcut această bijuterie, la care Arina i-a răspuns negativ. Atunci a urmat una dintre cele mai importante întrebări din viața ei, care a și devenit motivul pentru care a început afacerea cu care se ocupă inclusiv acum, și anume: „Dar de ce nu?”. Această întrebare a pus-o pe gânduri pe tânără și atunci i-a povestit totul prietenei sale care ulterior i-a devenit parteneră de afaceri. Astfel, cele două prietene și-au început mica aventură care durează și până astăzi.
„La început, bijuteriile erau făcute din sticlă, dar nouă nu ne-a plăcut cum ne ieșeau, deoarece floarea își pierdea înfățișarea estetică în interior. Apoi, am aflat despre bijuteriile din rășină epoxidică și am început să experimentăm cu ea. La început a fost un hobby, căci abia începuse epidemia de COVID-19. Astfel, în martie, am decis să începem să gestionăm mai activ pagina noastră de Instagram. Aveam temerea că oamenilor nu le va plăcea, dar totul s-a întâmplat invers. Bijuteriile noastre au fost apreciate și uite că peste doi ani noi am reușit să deschidem propriul nostru showroom”, a menționat Arina.
Cum sunt alese florile pentru bijuterii
Majoritatea florilor sunt culese din zonele împădurite ale Chișinăului, dar fetele culeg materialul brut și din afara orașului, unde precum niște ciupercari strâng aceste floricele pentru bijuteriile lor. „În general, noi căutăm flori mici, pentru că acestea se pot încadra bine în forma pandantivului sau a inelului. Uneori, alegem flori mai mari, precum macul sau floarea soarelui. Florile sunt uscate manual, într-un preș special și ulterior sunt folosite la crearea obiectelor de decor”, a specificat tânăra.
Arina ne-a povestit că toate bijuteriile lor sunt unice. „Deși sunt utilizate florile din același buchet de mușețel, oricum acestea sunt diferite între ele.” De asemenea, tânăra ne-a povestit că nu toate florile ajung să și fie valorificate. „Dacă strângem, spre exemplu, 200 de flori mici de mușețel, frecvent găsim și ceva brac, așa că spre final vor fi create doar aproximativ 150 de pandantive.”
Cum sunt create bijuteriile
Conform Arinei, procesul de creare începe atunci când fetele merg să caute florile necesare, iar ulterior acestea sunt uscate. Procesul durează în jur de o lună, așa încât floarea să obțină acea „stare” de care e nevoie pentru a-i putea menține în bijuterie esteticul de la început. Apoi apare o idee de compoziție, după care începe însăși asamblarea bijuteriei.
„Dacă folosim mai multe flori într-o singură bijuterie, atunci Adrealina se ocupă de compoziția ei, după care se toarnă acel lichid special în trei-patru straturi. Întregul proces durează în jur de 10-14 zile. Astfel, un pandantiv este creat în aproximativ jumătate de lună”, a menționat Arina.
La fel, fetele de la Dzen Flower fac și lucrări de decor, așa precum stative pentru bijuterii care pot fi procurate de la filiala Cărturești, locație cu care dânsele colaborează.
De asemenea, în gama de produse ale tinerelor pot fi găsite lumânări aromatice, piepteni pentru păr și suporturi pentru căni. „Am încercat să facem și picturi fără flori și am înțeles că cel mai interesant este să lucrezi anume cu florile decât cu coloranții.”
Arina, împreuna cu partenera ei de afacere, planifică să deschidă un showroom în centrul orașului ca să le fie mai comod cumpărătorilor să ajungă la ele. De asemenea, pe lângă acest obiectiv, fetele doresc să-și lărgească producția. Ele vor să creeze bijuterii din argint și să mărească numărul produselor de decor.
„Mie îmi place la nebunie ce fac acum. Noi în sfârșit ne ocupăm cu ceea ce ne aduce fericire și împlinire. Nu cunoaștem ce este o zi liberă sau weekend. Noi nu avem gândul că iarăși trebuie să plecăm la serviciu. Noi primim plăcere din activitatea noastră și mă bucur că am ajuns aici acum, la vârsta la care sunt, dar nu peste vreo 60 de ani, când ai putea înțelege că toată viața te-ai ocupat cu ceea ce nu trebuie. Simt de parcă menirea m-a găsit sau poate eu pe ea, nu știu”, a conchis tânăra.
Bijuteriile de la Dzen Flower pot fi găsite în cadrul diverselor iarmaroace și târguri desfășurate în capitală. De asemenea, acestea pot fi procurate și de pe paginile de Facebook și Instagram.
Showroomul Dzen Flower îl găsiți pe adresa Vladimir Korolenko 2/2.