Moldelectrica informează că în sistemul electroenergetic al Republicii Moldova se înregistrează perturbații, ca urmare a atacurilor aeriene din această dimineață, 16 decembrie asupra Ucrainei. Momentan, nu există consumatori deconectați, însă riscul este înalt.
UPDATE (ora 12.11): Moldelectrica anunță că, pentru moment, consideră riscurile deconectărilor a fi depășite.
Știre inițială.
În această dimineață, în mai multe regiuni din Ucraina, printre care Kiev, Zaporijjea și Harkiv, au avut loc atacuri aeriene. Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinegubov, armata rusă a lansat trei lovituri asupra infrastructurii critice din Harkiv. În urma atacului, orașul a rămas fără electricitate.
Potrivit presei locale, locuitorii orașului Kiev au auzit mai multe explozii. Potrivit informațiilor preliminare, atât în capitală, cât și în regiune, apărarea aeriană funcționează. Potrivit secretarului consiliului orașului Zaporijjea, la ora 9.40, aproximativ 12 lovituri cu rachete Au fost lansate asupra orașului.
Amintim că, pe 23 noiembrie, pe întreg teritoriul Ucrainei au fost anunțate alerte de atac aerian. Mai multe regiuni și orașe au fost bombardate și au rămas fără de electricitate.
Mai multe orașe și regiuni din Ucraina au rămas fără lumină, printre care Harkiv, Luțk, Kiev, Lviv, regiunea Odesa, Zaporijjea, Nicolaev și altele. Din informațiile preliminare se știe că ar fi avut loc o oprire de urgență a unităților electrice la CNE din Ucraina de Sud.
Menționăm că, tot atunci, au avut loc întreruperi masive de energie electrică în toată Moldova. Despre aceasta a anunțat ministrul infrastructurii, Andrei Spînu.
O altă deconectare masivă a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova a avut loc pe 15 noiembrie, când în mai multe localități din țară a fost deconectată lumina în urma bombardamentelor masive asupra Ucrainei.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!