Ministrul finanțelor: „Din luna ianuarie, salariile vor crește cu 1 300 de lei, iar pensiile vor fi majorate cu 14,1 %”

Bani
Foto: Jurnal TV

Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a anunțat că bugetarii vor avea parte, începând cu luna ianuarie 2023, de o majorare a salariilor în valoare de 1 300 de lei. Potrivit șefului de la Finanțe, majorarea cu suma fixă de 1 300 de lei îi avantajează în special pe salariații cu venituri foarte mici.

Ministrul finanțelor spune că pentru a ajuta cetățenii să facă față inflației, salariile bugetarilor, indiferent de valoarea acestora, vor fi majorate cu 1 300 de lei. Pentru majorarea lefurilor bugetarilor în 2023 vor fi alocați 3,7 miliarde de lei, transmite IPN.

„Prin politica salarială de anul viitor s-a decis să se meargă pe o majorare a tuturor salariilor cu aceeași sumă fixă, cu 1 300 de lei. Măsura a fost acceptată în forma actuală pentru a-i proteja pe angajații care au salarii mici. Dacă majoram salariile în baza valorii de referință, pentru acele persoane care au 4 000 de lei, creșterea ar fi fost infimă. Iar pentru cei care au salarii mari, proporțional, și majorarea era să fie mai mare. De aceea s-a venit cu soluția de a acorda această creștere tuturor în aceeași sumă fixă. Asta înseamnă că persoanele care au 5 000 de lei vor avea 6 300 de lei, adică o creștere de 20 %, iar pentru cei care au 10 000 de lei sau mai mult, asta ar însemna o creștere de 10-13 %”, a spus Dumitru Budianschi în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”.

De asemenea, Dumitru Budianschi spune că din lipsă de fonduri, pensiile în aprilie 2023 vor fi indexate doar cu 14,1 %.

Potrivit legislației actuale, indexarea pensiilor pentru anul 2023 ar trebui să aibă  loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022, adică cel puțin 30 %. Totuși, ministrul finanțelor spune că nu există fonduri suficiente decât pentru o indexare cu 14,1 %.

Dumitru Budianschi a mai spus că bugetul de stat pentru anul 2023 are un deficit de 6 % din PIB, adică peste 18 miliarde de lei. Potrivit ministrului finanțelor, autoritățile mizează pe fonduri externe în valoare de 15 miliarde de lei pentru a acoperi cea mai mare parte a deficitului bugetar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente